Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ή την Διεθνή Ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών, αξίζει να αναλογιστεί κανείς κατά πόσο οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες και συμμετοχή στην πολιτική.

 

Εβδομηνταδύο χρόνια μετά την πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε δήμαρχος στην Ελλάδα, την Μαρίκα Μπότση που εκλέχθηκε δια βοής (1944) μετά την απελευθέρωση της Αμαλιάδας…

Εξηντατρία χρόνια μετά την εκλογή της Ελένης Σκούρα, της πρώτης γυναίκας που εκλέχθηκε βουλευτής (1953 – Νομός Θεσσαλονίκης)…

Εξήντα χρόνια μετά την ανάδειξη της Λίνας Τσαλδάρη, της πρώτης γυναίκας που τοποθετήθηκε σε θέση υπουργού ελληνικής κυβέρνησης (1956 – δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή / ΕΡΕ)…

Ούτε ένα χρόνο μετά την πρώτη τοποθέτηση γυναίκας πρωθυπουργού, της Βασιλικής Θάνου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του περασμένου Σεπτέμβρη…

 

…η πολιτική σκηνή δείχνει να εξακολουθεί να κυριαρχείται από άνδρες.

 

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, που ενώ είναι πολλές (σε σχέση με το παρελθόν) οι γυναίκες που εκλέγονται σε θέση συμβούλου, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα ανώτερα κλιμάκια.

 

Σήμερα, μόλις το 4,6% των δημάρχων όλης της χώρας ανήκουν στο «ασθενές φύλο» δηλαδή μόλις 15 σε σύνολο 325 Δήμων. Και μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να καταδεικνύουν την ανισότητα που υπάρχει στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική γενικότερα, αρκεί όμως να αναλογιστεί κανείς ότι έως το 2014 οι γυναίκες δήμαρχοι ήταν μόλις 8, δηλαδή ποσοστό 2,4% επί του συνόλου των εκλεγμένων δημάρχων.

 

Μέχρι τότε, εξάλλου, δεν ήταν εκλεγμένη καμία γυναίκα περιφερειάρχης. Σήμερα σε θέσης περιφερειάρχη υπηρετούν δύο αιρετές, η Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και η Χριστιάννα Καλογήρου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (2 στις 13 περιφέρειες).

 

Οι γυναίκες δήμαρχοι σήμερα:

Δήμος Καβάλας (Καβάλας): Τσανάκα Δήμητρα

Δήμος Παρανεστίου (Δράμας): Σωτηριάδου Αλεξάνδρα

Δήμος Βισαλτίας (Σερρών): Δουβίτσα Αγνή

Δήμος Σκύδρας (Πέλλας): Ιγνατιάδου Αικατερίνη

Δήμος Αγίου Ευστρατίου (Λήμνου): Κακαλή Μαρία

Δήμος Κάσου (Καρπάθου): Σορώτου-Τσανάκη Μαίρη

Δήμος Σαλαμίνος (Νήσων): Νάννου-Παπαθανασίου Ρούλα

Δήμος Τήλου (Ρόδου): Κάμμα-Αλειφέρη Μαρία

Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού (Ευβοίας): Ευσταθίου-Σπανού Ελένη

Δήμος Ερέτριας (Ευβοίας) Αλημπατέ Αμφιτρίτη

Δήμος Γαύδου (Χανίων) Καλλίνικου Ευαγγελία

Δήμος Αγίου Δημητρίου (Αττικής): Ανδρούτσου Μαρία

Δήμος Ζωγράφου (Αττικής): Καφατσάκη-Βλάχου Σταματίνα

Δήμος Λεβαδέων  (Βοιωτίας): Πούλου Γιώτα

Δήμος Σουλίου (Θεσπρωτίας): Μπραϊμη-Μπότση Σταυρούλα

***Στους δήμους Γαύδου, Αγίου Ευστρατίου, Καβάλας, Σουλίου και Σκύδρας ανέλαβαν το 2014 για πρώτη φορά γυναίκες το τιμόνι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ η νέα δήμαρχος στον Άη Στράτη είναι και η πιο νέα δήμαρχος ολόκληρης της χώρας.

 

 

 

Πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχος στην Καβάλα

 

Ανάμεσα στις λιγοστές γυναίκες δημάρχους της χώρας είναι και η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε σε αυτό το αξίωμα στην πόλη. Γιατρός στο επάγγελμα αλλά η σχέση της με την πολιτική κρατούσε πολλά χρόνια. Ένα από τα πράγματα που την ξεχώρισε είναι ότι αξιοποίησε πολλές γυναίκες από το συνδυασμό της σε θέσεις-κλειδιά της διοίκησης, με ορισμένες από αυτές να παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις. Το άλλο είναι το στυλ: δεν θυμίζει προηγούμενους δημάρχους, είναι αυθόρμητη όπως και στην προσωπική της ζωή και δεν διστάζει να «τσαλακωθεί».

Εκλέχθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχοντας απέναντί της 6 άνδρες υποψήφιους δημάρχους ενώ προεκλογικά το 2014 δέχθηκε αρκετές επιθέσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και σεξιστικές.

 

 

Οι γυναίκες δήμαρχοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ, πάντως, το «γυναικείο άρωμα» στους δημαρχιακούς θώκους είναι παλιά υπόθεση. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών με πολιτικό τσαγανό που κατάφεραν να επιβιώσουν σε ένα εντελώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

 

Η Αλίκη Σωτηριάδου εκλέγεται δήμαρχος στο Δήμο Παρανεστίου Δράμας από το 2002 και έχοντας κάνει μια ενδιάμεση θητεία στα έδρανα της αντιπολίτευσης, διανύει σήμερα την τρίτη δημαρχιακή θητεία της. Γεννημένη το 1966, η δικηγόρος Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναίκες δημάρχους της χώρας.

 

Μακρά θητεία στην Αυτοδιοίκηση έχει και η Εύα Τσακίρη, η επί 12 έτη δήμαρχος Αβδήρων Ξάνθης. Έχει χαρακτηριστεί ως «η δήμαρχος που ανέστησε τα Άβδηρα» και σε αυτήν «χρεώνεται» και η ίδρυση Κέντρου Υγείας. Αποσύρθηκε από την πολιτική πριν εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης». Αν και προέρχεται από πολιτικό «τζάκι» (ο πατέρας της ήταν κοινοτάρχης Αβδήρων αλλά πέθανε πολύ νέος) κατάφερε να επιβιώσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να ανταγωνιστεί στα ίσα τους άνδρες αιρετούς και υποψήφιους επί 3 τετραετίες.

 

Στην παρακάτω φωτογραφία, στα αριστερά η δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μεταξύ των γυναικών δημάρχων που βράβευσε η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και ο πρόεδρός της Γ.Πατούλης πέρυσι.