Ο διευθυντής του χειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου της Καβάλας, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, με ανάρτηση του παρουσιάζει τους εντυπωσιακούς αριθμούς των χειρουργικών επεμβάσεων του νοσοκομείου.

 

 

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Για όσους δεν γνωρίζουν, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν….

 

Στο Χειρουργικό Τμήμα Γ.Ν. Καβάλας οι πραγματοποιούμενες επεμβάσεις κατά τα τελευταία 3 (τρία) έτη περιλαμβάνουν καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις τραχήλου, ενδοκοιλιακών και εξωπεριτοναϊκών οργάνων, παθήσεις μαλακών μορίων χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές συμπεριλαμβανομένων και των minimally invasive (ελάχιστα επεμβατικών - λαπαροενδοσκοπικών) τεχνικών. 

 

Αναλυτικότερα, πραγματοποιούνται: επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών, μαστού, στομάχου, δωδεκαδακτύλου, λεπτού και παχέος εντέρου, αιμορροΐδων, ραγάδων, συριγγίων, ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος, σπληνός, επινεφριδίων, αποκαταστάσεις διαφραγματοκηλών, μετεγχειρητικών κηλών, βουβωνοκηλών και ομφαλοκηλών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ογκολογικά και τραυματολογικά περιστατικά. 

 

Επιπλέον, πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις ημερήσιας νοσηλείας π.χ αποκατάσταση βουβωνοκήλης υπό τοπική αναισθησία. Τέλος, καλύπτονται και οι ανάγκες των ογκολογικών ασθενών με τοποθέτηση υποδόριων διαύλων χημειοθεραπείας (port-a-cath).

 

Ειδικότερα το σύνολο των πραγματοποιηθέντων χειρουργικών επεμβάσεων (στον χώρο του χειρουργείου) για το έτος 2022 ήταν 1052 (προγραμματισμένες: 684, έκτακτες: 358 και ανά βαρύτητα -μεσαίες: 244, μεγάλες: 347, βαριές: 408, εξαιρετικά βαριές: 53) ενώ,  επιπλέον, στο σηπτικό χειρουργείο των εξωτερικών ιατρείων πραγματοποιήθηκαν και 361 μικροεπεμβάσεις. 

 

Πρόκειται για υπερδιπλάσιο αριθμό συγκριτικά με τους αντίστοιχους αριθμούς των προηγούμενων ετών. Πρακτικά, στο Χειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου Καβάλας αντιμετωπίζεται το σύνολο της Χειρουργικής Παθολογίας.

 

Επιπρόσθετα έχει αναπτυχθεί η συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου και πλέον πραγματοποιούνται με άριστα άμεσα και απώτερα αποτελέσματα (ως προς την νοσηρότητα, θνητότητα) ηπατεκτομές, παγκρεατεκτομές, γαστρεκτομές, οισοφαγεκτομές, κολεκτομές, πολυσπλαγχνικές εκτομές, επεμβάσεις κυτταρομείωσης της περιτοναϊκής κοιλότητας σε ογκολογικούς ασθενείς. 

 

Το σύνολο των πραγματοποιηθέντων ογκολογικών επεμβάσεων για το έτος 2022 ήταν 141, αριθμός που υπερβαίνει τον αντίστοιχο ακόμα και τριτοβάθμιων νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

 

Ενδεικτικά για το έτος 2022 οι δείκτες απόδοσης για το Χειρουργικό Τμήμα του Γ.Ν. Καβάλας ήταν:

  • Νοσηλευθέντες ασθενείς (σύνολο εισαγωγών): 2580
  • Ποσοστό κάλυψης κλινών: 97,89%
  • Σύνολο ημερών νοσηλείας: 7146 ημέρες
  • Mέση διάρκεια νοσηλείας: 2,77 ημέρες
  • Ρυθμός εισροής ασθενών: 129,0
  • Θάνατοι: 58
  • Ποσοστό ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας: 2,25 %
  • Σύνολο επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Χειρουργικού Τμήματος: 4.993 άτομα
  • Σύνολο επισκέψεων στο Χειρουργικό ΤΕΠ: 25.671 άτομα

 

Με την εφαρμογή του «χειρουργείου ημέρας»  από το 2022 όπου κάθε Παρασκευή διεκπεραιώνονται υπό τοπική αναισθησία (χωρίς αναισθησιολόγο) κήλες, κύστες κόκκυγα και επεμβάσεις αγγειακής προσπέλασης, λειτουργούμε συνολικά 6 –έξι- χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα και έτσι αποσυμφορήθηκε σε μεγάλο βαθμό η λίστα Χειρουργείου του Τμήματος.  

 

Το Τμήμα που χορηγεί ΠΛΗΡΗ ειδικότητα συμμετέχει σε πολυάριθμες εθνικές και διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, οι περισσότεροι ειδικευόμενοι συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, πραγματοποιούν κλινικές και θεωρητικές μετεκπαιδεύσεις και συμμετέχουν ενεργά σε εθνικά και διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις. Έχουν καλυφθεί και οι 12 θέσεις των ειδικευομένων ενώ παραμένουν με παράταση 2 ειδικευόμενοι.  

 

Στον προγραμματισμό δράσεων ΕΣΠΑ 2023-2027 έχει ενταχθεί η κατασκευή πλήρως ψηφιακής αίθουσας χειρουργείου και προμήθειας λαπαροσκοπικού εξομοιωτή με πλήρες λογισμικό για την πρακτική εκπαίδευση των ειδικευομένων του Τμήματος, δεδομένου ότι αυτό χορηγεί πλήρη ειδικότητα Χειρουργικής, ενώ ήδη έχουν διεκπεραιωθεί πολυάριθμα αιτήματα για την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού  που είναι αναγκαίος για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούμε.”