Ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» τόνισε ότι με τις υπό συζήτηση διατάξεις επιτυγχάνεται η προστατευτική μεταχείριση αιγιαλών και παραλιών και διασφαλίζεται τόσο ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους όσο και η αξιοποίησή τους με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

 

Ο βουλευτής, αναλύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι βασικός στόχος του είναι να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για τη χάραξη της ζώνης, τον καθορισμό και τον έλεγχο του αιγιαλού, σημειώνοντας ότι πλέον καθιερώνεται το σύστημα «αντικειμενικών τιμών ζώνης», καθώς και ότι οι δήμοι θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το 60% του ανταλλάγματος της παραχώρησης.

 

Εν συνεχεία, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία και τη στήριξη της οικογένειας, αυξάνει το επίδομα γέννησης, ενώ σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνονται και οι αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ.

 

Ειδική αναφορά έγινε από το βουλευτή και στο ζήτημα των αγροτών, για τη στήριξη των οποίων καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία για το διάστημα από την 1/1/2024 -31/12/2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

 

Προβλέπεται, επίσης, ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί και προκαταβολικά.

 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής ανέφερε:

 

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία, θεσπίζοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς ως στοιχείο του περιβάλλοντος, στηρίζοντας την ανάπτυξη, στηρίζοντας την οικογένεια, στηρίζοντας τους αγρότες μας και κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα που το έχει ανάγκη.»

 

(δελτίο Τύπου)