Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας ανακοινώνει ότι έχει απαντηθεί από το Δ.Σ. του, το με αριθ. 103/5.02.2024 έγγραφο της Ι. Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου.

 

Ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 14 Φεβρουαρίου 2024 του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

 

Την περίοδο αυτή στην πόλη της Καβάλας, στον ήδη βεβαρημένο από την αυθαίρετη και άναρχη δόμηση αστικό ιστό, έχει προταθεί από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου η κατασκευή ενός νέου καταστροφικού έργου, που θα αποτελέσει διπλό πλήγμα τόσο στον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης, όσο  και στο δομημένο περιβάλλον. Πρόκειται για την αρχιτεκτονική πρόταση προσθήκης ορόφου, διαμόρφωσης όψεων και αλλαγής χρήσης του κτηρίου που επί 65 χρόνια στεγάζει τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Κατά την εξέταση της μελέτης αγνοήθηκε η ύπαρξη και λειτουργία του ιστορικού «Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών», που από το 1951 διανύει μια λαμπρή περίοδο πνευματικής, πολιτιστικής και μορφωτικής δράσης, και αποτελεί αδιαμφισβήτητη πολιτιστική μαρτυρία της τοπικής κουλτούρας και κληρονομιάς.

 

Το ισόγειο του κτηρίου ανακαινίσθηκε πολλές φορές με συνδρομές, εθελοντική εργασία και οικονομική στήριξη των μελών του Συνδέσμου και του Δήμου  Καβάλας και δημιουργήθηκε αμφιθέατρο 120 θέσεων. Από την αίθουσα αυτή παρήλασε όλη η γενιά του ’30 (από τον Καραγάτση μέχρι τον Θεοτοκά), από τον Παύλο Ζάννα έως  τον Ε. Παπανούτσο και τον Ε. Κριαρά, τον Ιωάννη Κακριδή και τον Μάνο Χατζιδάκι, που χάρισε και το πιάνο του μάλιστα, τον Σωκράτη Καραντηνό που διηύθυνε τις θερινές παραγωγές  του Κ.Θ.Β.Ε. από εδώ, θεωρώντας την ως θερινή του έδρα, τον Θάνο Μικρούτσικο που ενθουσίαζε το κοινό του παίζοντας στο πιάνο του Μάνου, τον Γιώργο Χειμωνά, τον Π. Μουλά, τον Μένη Κουμανταρέα, τον Διαμαντή Αξιώτη, την Ελένη Ιορδάνου και άλλους, , τον Παύλο Μάτεσι, την Ρέα Γαλανάκη, εικαστικούς με ατομικές εκθέσεις, όπως τον  Βασιλείου, τον Γραμματόπουλο, την Κατράκη, τον Καρρά, τον Σικελιώτη, το θεατρικό εργαστήρι με τον Αντώνη Κούφαλη, βραβευμένο πανελλαδικά, αλλά και την Κινηματογραφική Λέσχη. Ίδρυσε το Φεστιβάλ Φιλίππων και Θάσου και πολλούς άλλους πολιτιστικούς θεσμούς και υποδομές (θέατρο, κινηματογράφο, συμπόσια ποίησης κλπ) γνωστά ευρύτερα στην πόλη αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα. Στην πρόταση αλλαγής χρήσης δεν ελήφθη καν υπόψη η ύπαρξή του.

 

Το δεύτερο σκέλος αφορά την αρχιτεκτονική παρέμβαση σε έναν  ιστορικό χώρο όπου βρίσκονται έξι συνεχόμενα κτήρια, χαρακτηρισμένα από το ΥΠΠΟ όχι μόνο ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία», αλλά και ως «έργα τέχνης χρήζοντα ιδιαίτερης κρατικής προστασίας». Στη θέση του διώροφου κτηρίου, που αρχικά φιλοξένησε τον Σύλλογο Καπνεμπόρων και στη συνέχεια τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και που αποτελεί δείγμα της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής και μαρτυρία της νεώτερης ιστορίας, προτείνεται να κατασκευασθεί ένα κτήριο τριώροφο με ημιώροφο, για να χρησιμοποιηθεί ως εκθετήριο Ιερών Κειμηλίων. Πρόκειται για έναν τυφλό  όγκο, επενδυμένο με φύλλα αλουμινίου, που θα φτάσει σε ύψος το παρακείμενο ιστορικό μέγαρο Τόκου, καλύπτοντας τμήμα της περίτεχνης στέψης του. Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στο δώμα, σε επιφάνεια πλέον των 100 τ.μ.

Κατά την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς απεκρύβησαν η υφιστάμενη χρήση του κτηρίου και η ιστορικότητα του κτηριακού συνόλου, δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (4858/2021–ΦΕΚ220/Α/19-11-2021). Επίσης, από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Καβάλας, δεν τηρήθηκε η ΥΑ ΔΑΟΚΑ/11170/321/2020 (ΦΕΚ 313/Β/6-2-2020) του ΥΠΕΝ.

 

Επειδή, το παραπάνω έργο θα οδηγήσει στον εκτοπισμό ενός σημαντικού πολιτιστικού φορέα από την φυσική του έδρα και στην καταστροφή ενός κτηρίου, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έξι διατηρητέα, αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό σύνολο, εμβληματικό για τη διαχρονικότητα της ιστορίας του καπνού στην Καβάλα (από τον 19ο αι. ως και το 1970) και θα αλλοιωθεί ανεπιστρεπτί ο περιβάλλων χώρος αυτών, στο πλέον κεντρικό σημείο της πόλης, η Γενική Συνέλευση του ΣΦΓΤ Καβάλας ομόφωνα αποφασίζει:

 

1) ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την πρόταση της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. περί μετεγκατάστασης του ΣΦΓΤ στο πρώην Κέντρο Νεότητος μέσω εκμίσθωσης ή μη του ακινήτου του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Καβάλας στον ΣΦΓΤ , καθώς και κάθε άλλου χώρου.

 

2) ΔΗΛΩΝΕΙ πως ο ιστορικός Σύλλογος πρέπει να παραμείνει στο κτίριο της οδού Κύπρου ως μια ζωντανή κυψέλη δημιουργίας, ένας φάρος πολιτισμού και προόδου για να συνεχίσει την πλούσια δράση του στο ίδιο κτίριο στο οποίο λειτουργεί από το 1960.

 

3) ΚΑΛΕΙ τους επαγγελματικούς συλλόγους (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχαιολόγων κλπ.), καθώς και  όλον τον πνευματικό κόσμο της χώρας, να συμβάλει ώστε να αποτραπεί το επιχειρούμενο πλήγμα στον πολιτισμό, την ιστορία και το διατηρητέο περιβάλλον της πόλης μας. Για το σκοπό αυτό θα οργανώσει σειρά επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, με τη συμμετοχή πνευματικών ανθρώπων, καλλιτεχνών και ειδικών επιστημόνων.

 

4) ΚΑΛΕΙ τη Μητρόπολη, που απέκτησε ΔΩΡΕΑΝ ολόκληρο το εμβληματικό κτίριο, σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Καπνεμπόρων Καβάλας που το 1960 παραχώρησε ΕΣΑΕΙ τη ΣΤΕΓΗ στον ΣΦΓΤ, να συνταχθεί με το κοινό αίσθημα και να αναθεωρήσει τα σχέδιά της, παραχωρώντας δωρεάν στο ζωντανό αυτό πολιτιστικό κύτταρο την επικαρπία του συνολικού  ισογείου χώρου του κτηρίου με συμβολαιογραφική πράξη,  διάρκειας του δικαιώματος, για όσο διάστημα υφίσταται νομικά το Σωματείο.

 

5) ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να αποτρέψει οποιαδήποτε επιχείρηση έξωσης ή φθοράς του ακινήτου ή της περιουσίας του ΣΦΓΤ προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

 

6) ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ Νομική Ομάδα από έγκριτους νομικούς της πόλης που προσφέρονται εθελοντικά.

 

7) ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εξέτασής του κτιρίου της Στέγης ως μνημείου δεδομένου ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά (αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά, ιστορικά).

 

8) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙ σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης  και να συγκαλέσει ξανά έκτακτη γενική συνέλευση όποτε αυτό κρίνει απαραίτητο.

 

H απάντηση προς το παραπάνω έγγραφο καθώς και το σχετικό ομόφωνο ψήφισμα της  Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών του (Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024):

 

Σε απάντηση του αριθ. 103/05.02.2024 εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι μετά από τις αρχαιρεσίες της 08.02.2024 προέκυψε νέο ΔΣ το οποίο την 14.02.2024 συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, η οποία ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

 

1. να απορρίψει την πρόταση μετεγκατάστασης του ΣΦΓΤ στο πρώην Κέντρο Νεότητος μέσω εκμίσθωσης ή μη του ακινήτου του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Καβάλας στον ΣΦΓΤ,

 

2. να δηλώσει πως ο ιστορικός Σύλλογος πρέπει να παραμείνει στο κτίριο της οδού Κύπρου για να συνεχίσει την πλούσια δράση του στο ίδιο κτίριο στο οποίο λειτουργεί από το 1960,

 

3. να ζητήσει από τη Μητρόπολη, που απέκτησε ΔΩΡΕΑΝ ολόκληρο το εμβληματικό κτίριο, να αναθεωρήσει τα σχέδιά της, παραχωρώντας δωρεάν στον ΣΦΓΤ Καβάλας την επικαρπία του συνολικού  ισογείου χώρου του κτηρίου με συμβολαιογραφική πράξη,  διάρκειας του δικαιώματος για όσο διάστημα υφίσταται νομικά το Σωματείο.

 

Ο Πρόεδρος. Διαμαντής Σταγγίδης

Η Γεν. Γραμματέας, Άννα Μονογιού