Απαντητικό δελτίου Τύπου, για το δημοσίευμα του Δασαρχείου Καβάλας, που υπογράφει ο αναπληρωτής Δασάρχης Καβάλας κ. Ελευθέριος Ταουσάνης [βλέπε ΕΔΩ] , στέλνει ο Νίκος Δημόπουλος.

 

Αφορά τις δηλώσεις του κ. Δημόπουλου σχετικά με το Φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεκάνη.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

Καταρχάς αν ένα μικρό μέρος από τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργεια που χρειάστηκε το Δασαρχείο Καβάλας για να συνταχθεί το Δ.Τ, είχε χρησιμοποιηθεί για να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς, ως μη όφειλε νομικά, τότε δε θα υπήρχε αντικείμενο συζήτησης.

 

Η συνεχής επίκληση στο Δ.Τ. της νομιμότητας, σε δηλώσεις που δεν αναφέρονται πουθενά σε αυτή, προκαλούν έκπληξη, κυρίως σε όσους έχουν ακούσει αυτές τις δηλώσεις, αλλά και σε αυτούς που έχουν διαβάσει την περίληψή τους, στα δημοσιεύματα.

 

Δυσανασχέτησα ως πρόεδρος του συνδέσμου κτηνοτρόφων του νομού και ως μέλος της κοινωνίας της Καβάλας, για τη στάση του Δασαρχείου, αναφέροντας τη λέξη «ενημέρωση».

 

Δεν αναφέρθηκα καν στη γνώμη που διατύπωσε υπηρεσιακά, σεβόμενος την επιστημονική και υπηρεσιακή αρμοδιότητά του, σχολιάζοντας όμως τα προβλήματα που δημιουργούνται πολλές φορές, στη συνεργασία και συνύπαρξη της Δασικής υπηρεσίας με τους κτηνοτρόφους, για ήσσονος σημασίας θέματα, σε σχέση με το μέγεθος του συγκεκριμένου αλλά και άλλων μεγάλων έργων και παρεμβάσεων, στο χώρο ευθύνης και αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καβάλας.

 

Πως όμως να γνωρίζω τις λεπτομέρειες της γνωμοδότησής του Δασαρχείου, όταν δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των τοπικών φορέων, από κανέναν εκ των εμπλεκομένων στη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων και των εγκρίσεων, ούτε καν για την ύπαρξη πρόθεσης πραγματοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης;

 

Κανένας, ούτε το Δασαρχείο Καβάλας, δεν έκανε το απλό και εύκολο, ως μη όφειλε νομικά, αλλά όφειλε ως φορέας και φυσικά πρόσωπα, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην κοινωνία της Καβάλας;

 

Παρά τα προβλήματα, που παραδέχεται το Δασαρχείο ότι δημιουργεί η συγκεκριμένη επένδυση, στην τοπική κτηνοτροφία της Λεκάνης, το να μην ενημερωθεί ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηνοτρόφων του νομού Καβάλας από το Δασαρχείο, είναι πιθανόν ήσσονος σημασίας.

 

Θα μπορούσε όμως ο Δασάρχης Καβάλας, απλά και ανθρώπινα, να σηκώσει το τηλέφωνο και να  ενημερώσει το Δήμαρχο ή τον τοπικό πρόεδρο, ως μη όφειλε νομικά!

 

Αν τελικά αυτό αποδειχθεί περιττό, γιατί πιθανώς αυτοί ήταν ήδη ενημερωμένοι με οιοδήποτε τρόπο, ο κ. Δασάρχης θα είχε σπαταλήσει ελάχιστο υπηρεσιακό χρόνο, αλλά ταυτόχρονα θα είχε κάνει το κοινωνικό του καθήκον, ως φορέας και ως πολίτης, που ζει και δραστηριοποιείται στο νομό Καβάλας!

 

Αν δεν ήταν ενημερωμένοι, τότε θα τους δίνονταν η δυνατότητα της πρόληψης και της έγκαιρης αντίδρασης.

 

Με κινήσεις όπως οι παραπάνω, χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς  και την τοπική κοινωνία.

 

Ας μην προσπαθεί κανένας να καλυφτεί, πίσω από το υπηρεσιακό πέπλο της νομικής κάλυψης των ενεργειών του!

 

Πώς θα φαινόταν στους παράγοντες του Δασαρχείου, αν ένας απλός πολίτης έβλεπε μία δασική πυρκαγιά και δεν τηλεφωνούσε ή δεν προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ενημερώσει την πυροσβεστική υπηρεσία, ως μη όφειλε νομικά;

 

Δε θα θεωρούσε ύποπτη τη συμπεριφορά του;

 

Όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι στην τοπική κοινωνία, ο καθένας από το μετερίζι του!

 

Όσο για την «καλοπροαίρετη» προτροπή του κ. Δασάρχη, σχετικά με την ενημέρωσή μου για τη διαδικασία γνωμοδοτήσεων των υπηρεσιών και του τρόπου παρέμβασης του συλλόγου, σας ενημερώνω ότι οι νομικές αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις του συλλόγου έχουν ήδη γίνει και δεν αναμέναμε την «καλοπροαίρετη» προτροπή του κ. Δασάρχη που έγινε,  ως μη όφειλε νομικά!

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Δημόπουλος

(δελτίο Τύπου)