γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Όμορφη φωτογραφία της πόλης μας. Είναι η Πλατεία Ελευθερίας χωρισμένη στα δύο από την οδό “Αμπάς Χιλμί” που ονομάστηκε μεταπολεμικά σε “Κωστή Παλαμά”. 

 

Το κάτω μέρος της πλατείας είχε την ονομασία Ελευθερίου Βενιζέλου. Αριστερά η οδός Ίωνος Δραγούμη και δεξιά η οδός Δοϊράνης. 

 

Στα αριστερά ο κινηματογράφος “Έσπερος” πριν την ανέγερση του Ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ, που φιλοξενούσε στο ισόγειο το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. 

 

Στο βάθος το κτίριο του Επιμελητηρίου, με έναν όροφο και πίσω από αυτό τα μικρά σπίτια του Αγίου Γεωργίου. Στο δρόμο τα ταξί της εποχής όπως και ένα .. αγγλικό όχημα (στα αριστερά της εικόνας) από τα μετασκευασμένα στην εποχή εκείνη από τους Καβαλιώτες τεχνίτες. Λεγόταν και "Καρναβαλάκια". 

 

Ήταν το Καναδέζικο Chevrolet C15- A(η FORD F15-F15A). Εβδομήντα (70) περίπου οχήματα του τύπου αυτού δόθηκαν μαζί με άλλα στον Ελληνικό Στρατό από τους Άγγλους το 1945-46 και διατηρήθηκαν σε χρήση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν ξεκίνησε να έρχεται η Νατοϊκή βοήθεια. 

 

Μετά την αποστρατεία τους εκποιήθηκαν και κατέληξαν να κάνουν ένα σωρό δουλειές, ως μεταφορικά, αγροτικά, ασβεστάδικα, αλλά και μερικά (με το μεγαλύτερο σασί και κινητήρα) μετασκευάστηκαν σε λεωφορεία. 

 

Έγιναν γνωστά ως "καρναβαλάκια" λόγω της χαρακτηριστικής τους μπροστινής όψης. Κατασκευάστηκαν περίπου 110.000 οχήματα αυτού του τύπου στον Καναδά κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μερικές εκατοντάδες συν αρμολογήθηκαν στην Αυστραλία.