γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Για μια ακόμα φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας στην προσπάθεια συνέχισης της καταγραφής της νεότερης ιστορίας της πόλης μας. Κάθε ψηφίδα που παρουσιάζουμε αποτελεί μια παρακαταθήκη για την όμορφη Καβάλας μας. 

 

Όπως αυτή η φωτογραφία της δεκαετίας του 1950 στην οδό Βενιζέλου όπου δύο νέοι, ο ένας ο Εμμανουήλ Λιόλιος, αριστερά, κινούνται με ποδήλατα στην διασταύρωση της οδού, με την Ίωνος Δραγούμη. Αριστερά το κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας με την διαφήμιση “Παντελής” στο τοίχο του, το διάσημο για την εποχή καφέ ζαχαροπλαστείο ήταν στο ισόγειο της τράπεζας από την πλευρά της θάλασσας. 

 

Δεξιά ένα καφενείο και τα αυτοκίνητα ταξί που έκαναν πιάτσα στο κάτω μέρος της πλατείας, που την έκοβε η οδός “Αμπάς Χιλμί” (στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας στα έργα ανάπλασης που έγιναν στην αρχή της δεκαετίας του 1970). Στο βάθος δεξιά διακρίνονται οι Καπναποθήκες του κέντρου της πόλης όπως αχνά και το Δημαρχείο. 

 

Φυσικά.. ανύπαρκτα τα αυτοκίνητα.. στον δρόμο. Μονωτήρες τηλεφώνων και τηλεγράφων στα κτίρια αλλά και ο δημοτικός φωτισμός. 

 

Από μια προσεκτική ματιά στην φωτογραφία που μου έστειλε ηλεκτρονικά  ο γιός του Εμμανουήλ Λιόλιου (και τον ευχαριστώ θερμά)  διακρίνονται Ελληνικά και Αμερικανικά σημαιάκια στα ποδήλατα των δύο νέων.