γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η περιοχή της Άσπρη Άμμου στην Καβάλα στην ανατολική της πλευρά, στη διάρκεια της κατοχής των ετών 1941 – 44.

 

Η φωτογραφία από Γερμανό στρατιώτη. Εικονίζει το τεράστιο εύρος της ακτής αλλά και τον λοφίσκο της άμμου που υπήρχε σε μεγάλο μέρος της πλαγιάς.

 

Υπάρχει ακόμα και σήμερα. Σαρακατσάνοι και Βλάχοι είχαν καταλύματα στο χώρο αυτό. Η περιοχή αυτή συγκέντρωνε πολύ κόσμο, τους καλοκαιρινούς μήνες της δεκαετίες 1960 και 1970 για τα περίφημα αμμόλουτρα.

 

Οι μεγάλοι στην ηλικία, και ειδικά οι γυναίκες, πήγαιναν και στην ακτή της Άσπρης Άμμου, όχι τόσο για το μπάνιο αλλά για.. «αμμόλουτρα» θεωρούσαν ότι η άμμος της περιοχής είχε ιαματικές δυνατότητες ( άμμος που όπως λέγανε «ήρθε» ..από την Αφρική).

 

Τα λεωφορεία του υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. μετέφεραν τον κόσμο αυτό όπου οι επιβάτες (κυρίως γυναίκες) απαιτούσαν από τον οδηγό να μην ανοίξει κανένα παράθυρο ώστε να διατηρήσουν και κατά την επιστροφή τους στην Καβάλα την θερμοκρασία της.. άμμου, φυσικά το λεωφορείο θύμιζε «σάουνα» προς ατυχία του οδηγού..

 

Στην δεκαετία του 1980, κάθε καλοκαίρι την επισκέπτονταν Πολωνοί τουρίστες, όπου κατασκήνωναν για εβδομάδες, κάποιοι από αυτούς πωλούσαν και διάφορα αντικείμενα από τις χώρες τότε του Ανατολικού μπλοκ.

 

Σήμερα έχει χτιστεί η λαχαναγορά σε έκταση της περιοχής.

 

Η άκρη του ακρωτηρίου φέρει την ονομασία “Σπαθιά”.