Σε χωματερή έξω από την πόλη της Ξάνθης, σε άθλιες συνθήκες, ζουν εκατοντάδες σκυλιά, σύμφωνα με φιλοζωική οργάνωση της περιοχής, που καταγγέλλει αναλγησία από δύο δήμους που εμπλέκονται.

 

Ο Σύλλογος «Αδεσποτούλια Ξάνθης» τονίζει ότι είχε υπογράψει σύμβαση με το Δήμο Ξάνθης προκειμένου να φροντίσει 150 σκυλιά, με τη δέσμευση ότι θα υπάρξει και δεύτερο πρόγραμμα για τα υπόλοιπα ζώα. Ωστόσο, μετά τη λήξη τη σύμβασης, ο Δήμος αρνήθηκε να ασχοληθεί με το πρόβλημα παραπέμποντας το Σύλλογο στο Δήμο Τοπείρου, ο οποίος συνδιαχειρίζεται τη χωματερή.

 

«Είναι πίσω από το εργοστάσιο της ζάχαρης. 600 σκυλιά, ζώα άγρια που δεν πλησιάζονται», λέει, μιλώντας στο MEGA, η Άννα Μαρία Ζαφειριάδου, πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης. «Εμπλέκονται δύο δήμοι και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Έχω αναφερθεί παντού, σε περιφέρεια, δήμους, υπουργείο, βουλευτές, δεν είχαμε άλλο τρόπο». Όπως λέει η κ. Ζαφειριάδου, τα σκυλιά πλέον «κανιβαλίζονται, τρώει το ένα το άλλο, είναι μια κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε».

 

Ο Σύλλογος έχει χτυπήσει καμπανάκι για την κατάσταση που επικρατεί πλέον στη χωματερή με τα τουλάχιστον 500 εγκαταλελειμμένα αδέσποτα, από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας ότι οι δύο εμπλεκόμενοι δήμοι αρνούνται να αναλάβουν τη φροντίδα τους, με τη φιλοζωική να έχει περιθάλψει αρκετά από αυτά δίνοντας σε οικογένειες κουτάβια που δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν εκεί.

 

«Οι Δήμοι δεν τηρούν τη νομοθεσία που αφορά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα αδέσποτα. Δεν αναλαμβάνουν ούτε την στείρωση, ούτε την κτηνιατρική περίθαλψη και τον εμβολιασμό των ζώων αυτών, ούτε καν την τροφή τους», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.

 

Τα ζώα ζουν μέσα στα σκουπίδια και τρέφονται μάλιστα και από άλλα ζώα όταν αυτά δεν αντέξουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και καταλήξουν. Πολλά από αυτά είναι άρρωστα και υποσιτισμένα. 

 

Τα «Αδεσποτούλια Ξάνθης» απευθύνονται πλέον στην κεντρική εξουσία, εκλιπαρώντας για βοήθεια.