Αναβίωσε για ακόμα μια χρονιά την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 στις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας το έθιμο με τα καραβάκια.

 

Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί.

 

Τα σχέδια των κατακτητών, ωστόσο, άλλαξαν, όταν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.

 

Έτσι, η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας.

 

Η παράδοση με τις δυο εκδοχές

 

Την παράδοση ακολουθεί το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου, όπως αναφέρει το GRTimes, είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.

 

Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι, η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που τα φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα «τυχερά» του γάμου τους. Έτσι, όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 του Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης.

 

Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Η πορεία της σανίδας στη λίμνη έδειχνε αν η ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν το κεράκι έσβηνε θεωρούνταν αποτυχία αλλά η ελπίδα έμενε, καθώς το επόμενο πρωί όλα τα κορίτσια κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.

 

Στις μέρες μας, μικροί και μεγάλοι πηγαίνουν το βράδυ της παραμονής της Αγίας Βαρβάρας, στα νερά των πηγών, για να ρίξουν ο καθένας χωριστά, το δικό του αυτοσχέδιο καραβάκι. Η προετοιμασία, ξεκινά πολλές μέρες πριν την παραμονή της γιορτής, όταν παρέες, οικογένειες, σύλλογοι, προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, να πρωτοτυπήσουν.

 

Η παράδοση λέει, πως το καραβάκι που θα μπορέσει να επιπλεύσει, εξασφαλίζει στον ιδιοκτήτη του, την πραγματοποίηση της ευχής που έκανε όταν το έριξε.