Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, ένας από τους πιο γνωστούς στο εξωτερικό Έλληνες συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός, με καταγωγή από την Καβάλα και τη Θάσο.

 

Απλός κόσμος, πολιτικοί και φορείς από την Καβάλα και όλη την Ελλάδα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για τον σπουδαίο συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή.

 

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, έγραψε τα εξής:

“Σήμερα, φεύγοντας ο Νοέμβρης, πήρε μαζί του έναν από τους πιο καταξιωμένους Καβαλιώτες, γεμίζοντας θλίψη τα εκατομμύρια των αναγνωστών του, οι οποίοι  μέσα από αφηγήσεις και μυθοπλασίες, έμαθαν κομμάτια της Ιστορίας και της καθημερινότητας που άλλοι θέλησαν να κρύψουν ή να σβήσουν.

 

Σήμερα, έφυγε από κοντά μας ίσως ο πιο διάσημος Καβαλιώτης, ο Βασίλης Βασιλικός. Σπουδαίος, πολυβραβευμένος, πολυμεταφρασμένος, έφτασε τον λόγο της γραφής του μέχρι τα πέρατα του κόσμου, πλήρωσε τούς αγώνες του για τη Δημοκρατία με εξορία, πλούτισε την ελληνική τηλεόραση με τις εκπομπές του και, ως πολιτικό ον που ήταν πάντοτε, αξιώθηκε να γίνει και βουλευτής Επικρατείας. 

 

Ο Δήμος μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στα Γράμματα, τίμησε τον Βασίλη Βασιλικό εν ζωή, δίνοντας το όνομά του, το 2012, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, σκαλίζοντας ανεξίτηλα τη μνήμη του στο πιο εμβληματικό δημοτικό κτήριο της γνώσης. 

 

Ενός κτιρίου, τα ράφια του οποίου, μέχρι τελευταία, τα γέμιζε αδειάζοντας τη δική του βιβλιοθήκη. Πέραν τούτου, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν περαιτέρω εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του. Εκπροσωπώντας όλους τους Καβαλιώτες, στέλνω τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.”

 

H βουλευτής Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη, έγραψε τα εξής:

“Η Καβάλα και η Ελλάδα αποχαιρετούν σήμερα μια εμβληματική μορφή των γραμμάτων και του πνεύματος, τον Βασίλη Βασιλικό. Πολυγραφότατος, με σειρά γνωστών έργων και πολυδιαβασμένων έργων, πέρα βέβαια από το εμβληματικό «Ζ», έχοντας κατακτήσει διεθνή αναγνώριση - κάτι που μαρτυρούν και οι μεταφράσεις έργων του σε άνω των 30 ξένες γλώσσες. 

 

Ήταν, ως τα τέλη της ζωής του ένας άνθρωπος με σπάνια ευγένεια, οξύτητα πνεύματος και οξυδέρκεια. Πάντοτε αθόρυβα, με την σεμνότητα που τον χαρακτήριζε, έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γενέτειρά του, ενισχύοντας τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας, ενώ η αγάπη του για το νησί των γονιών του, τη Θάσο, έχει εκφραστεί – συν τοις άλλοις – μέσα από τις σκέψεις που κατέγραψε στο «Ημερολόγιο Θάσου», βιβλίο που εκδόθηκε το 2015. Ο Βασίλης Βασιλικός δεν θα ξεχαστεί. Αφήνει το έργο του ως πολύτιμη κληρονομιά. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.”

 

O βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έγραψε τα εξής:

“Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του συντοπίτη μου Βασίλη Βασιλικού, του εμβληματικού λογοτέχνη με παγκόσμιο κύρος. Το λογοτεχνικό του έργο και η προσφορά του στα ελληνικά γράμματα είναι αναμφίβολα μεγάλη.  Βιβλία του μεταφράστηκαν σε 33 γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 

Ο Βασίλης Βασιλικός δεν ξεχνούσε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καβάλα, όπου γεννήθηκε και τη Θάσο, απ’όπου κατάγονταν οι γονείς του.

 

Συνέβαλε με κάθε τρόπο στην προβολή του τόπου μας, και ενίσχυσε κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη του στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών. 

 

Όμως είναι γνωστοί και οι  αγώνες του ενάντια στη δικτατορία αλλά και η πίστη του στη δημοκρατία την οποία υπηρέτησε από τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Σήμερα η Ελλάδα του πνεύματος έγινε φτωχότερη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.”

 

 

O βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, έγραψε τα εξής:

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον κορυφαίο άνθρωπο των γραμμάτων, Βασίλη Βασιλικό. Ξεκινώντας από τα Ποταμούδια Καβάλας, με το πολυβραβευμένο «Ζ» έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Η παρακαταθήκη του μεγάλη. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

 

Η Τάνια Ελευθεριάδου έγραψε τα εξής:

“Η σημερινή απώλεια για όλους εμάς είναι πολύ μεγάλη. Είχα την μεγάλη τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον Βασίλη Βασιλικό και να συμπορευτώ μαζί του στα έδρανα της Βουλής.

 

Εκτός από μεγάλος διανοούμενος ήταν και ένας σπουδαίος σύντροφος και ένας σπάνιος Άνθρωπος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του… Θα μας λείψει…”

 

Ο Γιάννης Εριφυλλίδης έγραψε τα εξής:

“Καλό ταξίδι στην Αιωνιότητα σε έναν Μεγάλο Καβαλιώτη και Θάσιο, έναν Μεγάλο Έλληνα με παγκόσμια ακτινοβολία.  Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Βάσω Παπαντωνίου. 

 

Η δημοτική μας παράταξη θα έχει έτοιμες ήδη για τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού που θα τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη και το έργο του πραγματικά σπουδαίου Βασίλη Βασιλικού.”

 

Η Σαπφώ Αγγελούδη έγραψε τα εξής:

“Καλό ταξίδι Θάσιε Βασίλη Βασιλικέ. Ευχαριστούμε για τα δύο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, τα αφιερωμένα στο νησί μας, ευχαριστούμε για τα τρία σου μοναδικά βιβλία για το νησί μας: Το φύλλο, Το πηγάδι, Τ' αγγέλιασμα, Τόπος 1994, Η Μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα, Έκδοση Λιβάνη, 1999 και Ημερολόγιο Θάσου, Έκδοση Gutenberg, 2015. 

 

Τι κρίμα που σου στείλαμε αργά το υλικό για το βιβλίο μας, Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΑΣΟΣ, νομίζαμε ότι θα είσαι αθάνατος, τελικά δεν θα υπάρχει ο πρόλογος σου, θα είσαι όμως αθάνατος στη μνήμη μας!”

 

O Γιώργος Καρατσιουμπάνης έγραψε τα εξής:

“Ο Βασίλης Βασιλικός, ο εμβληματικός και πολυβραβευμένος συγγραφέας δεν είναι πια μαζί μας. Από σήμερα ο ελληνικός και παγκόσμιος πολιτισμός είναι φτωχότερος.

 

Οι Καβαλιώτες και Καβαλιώτισσες θα είμαστε ευγνώμονες για τη τεράστια και πλούσια δωρεά σου στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης μας. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους. Αντίο μεγάλε μας συγγραφέα, σύντροφε και συμπολίτη. Τιμή μου η γνωριμία και η συμπόρευση στους ίδιους δρόμους.”

 

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης έγραψε τα εξής:

Καλό ταξίδι αγαπημένε σύντροφε. Ο Βασίλης Βασιλικός ήταν από τα εφηβικά μου χρόνια ένας μύθος, ένας συγγραφέας που με βοήθησε να καταλάβω τι έγινε όλη τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι τη δολοφονία Λαμπράκη. 

 

Με δέος τον συναντούσα σε εκδηλώσεις κι όταν καθίσαμε δίπλα – δίπλα στα έδρανα της Βουλής το 2019, βρήκα το θάρρος να κουβεντιάσουμε μεταξύ άλλων, για τη μεγάλη κοινή μας Αγάπη, την πόλη της Καβάλας, την γενέτειρα μας ! 

 

Η απλότητα, η συντροφικότητα, η στοργή του θα μείνουν αξέχαστες. Εύχομαι η πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ να τον τιμήσει όπως αρμόζει. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους αγαπημένους του.”

 

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, σε ανακοίνωση της ανέφερε τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Βασίλη Βασιλικού, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Θασιακών Μελετών και επίλεκτου μέλους του συλλόγου μας, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε:

 

1. Να εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

2. Να διατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσό υπέρ του «Συλλόγου Υποστηρικτών του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θάσου».”

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου «Χατζηγιώργης» ανέφερε τα εξής:

“Ως πολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου «Χατζηγιώργης», θέλουμε να  αποχαιρετήσουμε τον οικουμενικό συγχωριανό μας Βασίλη Βασιλικό. Η σκέψη μας είναι δίπλα στην οικογένεια και τους οικείους του. Το έργο του Βασίλη Βασιλικού, αναγνωρισμένο στα πέρατα του κόσμου, αποτελεί το κλειδί της πύλης των Αθανάτων. 

 

Παρά τις δημόσιες, λογοτεχνικές, κοινωνικές και πολιτικές διακρίσεις, πάντα έβρισκε χρόνο να επισκέπτεται το χωριό του, το χωριό μας.  

 

Βασίλη Βασιλικέ, σε ευχαριστούμε για ο,τι έκανες για τον Θεολόγο, σε ευχαριστούμε που μπορούμε να περηφανευόμαστε για την καταγωγή σου και υποσχόμαστε ότι συλλογικά, θα συνεχίσουμε τον μορφωτικό και πολιτιστικό αγώνα, τομέα στον οποίο αφιέρωσες όλη σου την ζωή."

 

O Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων "Το Κάστρο" ανέφερε τα εξής:

“Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων "Το Κάστρο"  αποχαιρετά με θλίψη  και σεβασμό τον Βασίλη Βασιλικό.

 

Ο Βασίλης Βασιλικός τίμησε την πατρίδα μας και την  Θάσο στα πέρατα του κόσμου, με το τεράστιο συγγραφικό του έργο,  την αντιδικτατορική του στάση και την μεγάλη κοινωνική προσφορά του.

 

Η συνεργασία με τον Σύλλογό μας ήταν συνεχής και σταθερή για δεκαετίες με βάση το πολιτιστικό έργο στον τόπο μας. Το Δ.Σ του συλλόγου  εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια  στην οικογένεια και σε όλους τους οικείους του. ".... Ένας Οδυσσέας και εγώ που επιστρέφει στη δική του Ιθάκη.." Καλό ταξίδι…”

 

Το ΠΑΣΟΚ Θάσου ανέφερε τα εξής:

“Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον σπουδαίο συγγραφέα και διανοούμενο Βασίλη Βασιλικό με καταγωγή από τον Θεολόγο της Θάσου. Άφησε μοναδικό στίγμα στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 33 γλώσσες σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς με παγκόσμια αναγνώριση.

 

Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα. Η «Τριλογία», το «Ζ» για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.”

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε τα εξής:

“Ο φίλος, ο σύμβουλος, ο σύντροφος Βασίλης Βασιλικός έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.  Θα λείψει στην Ελλάδα, την Αριστερά, την Τέχνη.  Θα μας λείψει.  Αφήνει όμως πίσω του το τεράστιο συγγραφικό του έργο, που έκανε με απαράμιλλο τρόπο το δράμα, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας υπόθεση των λαών του κόσμου.  

 

Αφήνει το Ζ, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας.  Αφήνει την πράξη της αφοσίωσης στον άνθρωπο, την ελευθερία, και τη δικαιοσύνη. 

 

Είμαι υπερήφανος και ευγνώμων που πορευτήκαμε μαζί σε δύσκολες μέρες. Που μας έδεσε η αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Που έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως βουλευτής επικρατείας, τη δική του σεμνή προσφορά. Καλό σου ταξίδι σύντροφε Βασίλη.”

 

 

To ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του ανέφερε τα εξής:

“Με βαθύ σεβασμό αποχαιρετούμε τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό. Άφησε μοναδικό στίγμα στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε 33 γλώσσες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς με παγκόσμια αναγνώριση.

 

Τα έργα του διατρέχουν τη νεότερη ελληνική ιστορία και απέδωσαν τη συλλογική συνείδηση για κρίσιμα γεγονότα. Η «Τριλογία», το «Ζ» για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν λογοτεχνικά ορόσημα σε μια συγγραφική διαδρομή, που πλούτισε τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Βαθιά δημοκράτης και ενεργός πολίτης αφήνει μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων και θα μνημονεύεται για πάντα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.”

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έγραψε τα εξής:

«Η ελληνική γλώσσα έχει όλη τη δυναμική του δυναμίτη», είχε πει σε μία συνέντευξή του ο Βασίλης Βασιλικός. Κατάφερε την παγκόσμια έκρηξη με ένα γράμμα: Ζ. Έκρηξη λογοτεχνίας. Έκρηξη δημοκρατίας.

 

Ένας ολόκληρος πλανήτης έμαθε τον ήρωα Γρηγόρη Λαμπράκη, το παρακράτος που εξουσίαζε για δεκαετίες τη χώρα μας, τη δημοκρατία που για να κερδηθεί κάποιοι μάτωσαν σε αυτόν τον τόπο.

 

Ο Βασίλης Βασιλικός μίλησε την παγκόσμια γλώσσα - το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν συγγραφέα. Και συνομίλησε ταυτόχρονα με την παγκόσμια Ιστορία - το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν άνθρωπο. Πολυγραφότατος, πολυμεταφρασμένος, πολυβραβευμένος, πολύτιμος.

 

Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η σημερινή απώλεια είναι διπλή. Όχι μόνο του μεγάλου διανοούμενου αλλά και του μεγάλου συντρόφου. 

 

Που συμπαρατάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες στιγμές και κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας στις εκλογές του 2019, όπως κόσμησε μέσα από την εκλογή του το ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο. Διάβασα το Ζ νεαρός, στην Αμερική, είδα την ταινία του Κώστα Γαβρά, και αυτό το βιβλίο έγινε κομμάτι της δικής μου πολιτικής και ηθικής συγκρότησης.

 

«Θέλησα να αποτυπώσω τον αιώνα μου», έλεγε ο Βασίλης Βασιλικός. Είναι από τους λίγους που το πέτυχαν τόσο ανεξίτηλα.”

 

H δήλωση της γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, αναφέρει τα εξής:

“Αποχαιρετούμε σήμερα τον μεγάλο Μακεδόνα λογοτέχνη που τίμησε σε όλη την διαδρομή του την γη που τον ανέθρεψε. Ήρθε κι η δική μας σειρά να του γράψουμε "Το τελευταίο αντίο".  

 

Υπάρχουν άλλοι πολύ καταλληλότεροι από εμένα για να μιλήσουν για το πνευματικό μέγεθος και το πλούσιο έργο του Βασίλη Βασιλικού.  

 

Περιορίζομαι στο να θυμίσω ότι πέρασε στην αθανασία, συντροφιά με τις μεγάλες μορφές του 20ου αιώνα  όπως τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον δικαστή Χρήστο Σαρτζετάκη, τον «τίγρη» Μανώλη Χατζηαποστόλου και χιλιάδες άλλους συνοδοιπόρους της βασανισμένης γενιάς του. Αυτοί ανέστησαν την Ελλάδα και όρθωσαν την δημοκρατία. 

 

Ήταν πάντα παρών στις κρίσιμες στιγμές. Παρών στα χρόνια της Αλλαγής, υποψήφιος με την ΔΗΜΑΡ το 2015 ενώ μας τίμησε με την παρουσία του στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτος βουλευτής Επικρατείας κατά την περίοδο από 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023. 

 

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, στο όμορφο νησί της Θάσου καθώς και σε όλη την οικουμένη που τον αγάπησε.”

 

O βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, σε ανάρτηση του έγραψε τα εξής: