“Η δακοκτονία μέχρι τώρα υλοποιείται από την Περιφέρεια με ανάλογη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας. Για πρώτη φορά η διενέργεια των ψεκασμών θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία αναδόχου εργολάβου παγιοθέτη”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της, η Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου, και διαμαρτύρεται για την ιδιωτικοποίηση μιας ακόμης υπηρεσίας όπως αναφέρει.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Χέρι-χέρι Κυβέρνηση Περιφέρεια και Δήμος Θάσου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών τους με βάση την αντίληψή τους για ιδιωτικοποίηση των πάντων.

 

Μετά το πέρασμα τμήματος της δουλειάς της πολεοδομίας ( που “σουτάρισαν” ) από το Δήμο στην Αναπτυξιακή του Νέστου, σειρά έχει η δακοκτονία.

 

Η δακοκτονία μέχρι τώρα υλοποιείται από την Περιφέρεια με ανάλογη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας.

 

Για πρώτη φορά η διενέργεια των ψεκασμών θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία αναδόχου εργολάβου  παγιοθέτη.

 

Επειδή πλέον έχουμε πείρα να πούμε τι σημαίνει αυτό:

  • Σταδιακή περικοπή της χρηματοδότησης, μεταφόρτωση της ευθύνης εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας στο Δήμο και στους συνεταιρισμούς και στο τέλος στους ίδιους τους παραγωγούς , με βάση και την ατομική ευθύνη που την έχουν κάνει σημαία Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος.
  • Απαξίωση της συσσωρευμένης εμπειρίας των ανθρώπων που εδώ και δεκαετίες εμπλέκονται στην δακοκτονία ( γεωπόνοι εργαζόμενοι κτλ).

 

Καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εργαζόμενους στη δακοκτονία να απαιτήσουν: τον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας με όλες τις επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, με αποτελεσματικά φυτοφάρμακα, με ξεκίνημα της δακοκτονίας στην πρώτη γενιά, με εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης και ασφαλιστικό φορέα τα ένσημα του εφκα και όχι τα εργόσημα, με σύγχρονες μάσκες και ότι άλλο χρειάζεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με ικανό αριθμό ραντιστών που θα καταπολεμούν τον δάκο σε όλη του την έκταση και θα καλύπτουν το 1.000.000 ελαιόδεντρα του νησιού 

 

Καλούμε τους αγρότες, τους παραγωγούς, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς να αντιδράσουν και να μην αποδεχτούν το πέρασμα της δακοκτονίας σε ιδιώτες εργολάβους.

 

Γιατί όπως αυτοί (κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) έχουν διαλέξει με ποιανού τα συμφέροντα συντάσσονται έτσι πρέπει και εμείς να προασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα.”