Ο όμιλος Sunlight προχωρά το σχέδιο του για την παραγωγή μπαταριών λιθίου νέας γένιας, μέσω της κατασκευής ενός Gigafactory στην Ξάνθη, ύψους 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το insider.gr και τον Κώστα Δεληγιάννη.

 

Η Sunlight που είναι μέλος του Ομίλου Olympia έχει αυξήσει τη δυναμικότητα και τον προϋπολογισμό της πιλοτικής μονάδας που θα εγκαταστήσει στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη.

 

Η μονάδα έχει σκοπό να καταγραφούν και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν στη δοκιμαστική παραγωγή στοιχείων μπαταριών λιθίου (σε πρώτη φάση), πριν ξεκινήσουν αυτά να κατασκευάζονται σε μαζική κλίμακα. 

 

Η εταιρεία αποφάσισε να αναβαθμίσει τη δυναμικότητα του «πιλότου», ώστε μεταξύ άλλων η δοκιμαστική παραγωγή να γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, με σκοπό η διαδικασία να τεσταριστεί σε συνθήκες που θα προσεγγίζουν ακόμη περισσότερο τη σχεδιαζόμενη mega επένδυση.

 

Η αναβάθμιση της δυναμικότητας αναθεώρησε προς τα πάνω και τον προϋπολογισμό του πρότζεκτ στην Ξάνθη, αυξάνοντάς τον στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, από τα 134 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά. 

 

Για την κάλυψη της δαπάνης, η εταιρεία προχώρησε σε αίτηση δανειοδότησης ύψους 25 εκατ. προς την ΕΤΕπ, η οποία πήρε το «πράσινο φως» στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Από το Gigafactory θα προέρχονται μπαταρίες λιθίου που θα είναι κατάλληλες για εφαρμογές βαρέων βιομηχανικών οχημάτων, ηλεκτροκίνηση πλοίων και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πιλοτική μονάδα θα δοκιμαστούν και επόμενα παραγωγικά στάδια των σχεδιαζόμενων προϊόντων – όπως η κατασκευή «έξυπνων» ελεγκτών και η συναρμολόγηση modules μπαταριών.

 

Ωστόσο, η διεθνής πρωτοπορία της εταιρείας έγκειται στην παραγωγή των στοιχείων των συσσωρευτών, κάτι που κάνουν πολύ λίγες εταιρείες παγκοσμίως. 

 

Έτσι, το Gigafactory θα είναι μία από τις ελάχιστες εγκαταστάσεις στο είδος της σε όλη την υφήλιο, με τη Sunlight να υλοποιεί το σχέδιό της για καθετοποιημένη παραγωγή συσσωρευτών λιθίου, όπως ήδη ισχύει για τις μπαταρίες μολύβδου οξέος που κατασκευάζει.

 

Αυτή η προοπτική αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη δεδομένη συγκυρία, όπου η Ε.Ε. έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της την τεχνολογική ανεξαρτησία της σε μία σειρά από κρίσιμες «πράσινες» εφαρμογές, οι οποίες θα παίξουν ρόλο κλειδί στην ενεργειακή μετάβαση. Κάτι που σημαίνει πως το business plan της ελληνικής εταιρείας έχει ευρύτερη ευρωπαϊκή σημασία.

 

Η Ελλάδα υποψήφια για το Gigafactory

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που θα προέρχονται από την πιλοτική μονάδα στην Ξάνθη θα είναι επίσης καινοτόμα, με το πρότζεκτ να περιλαμβάνει επίσης την έρευνα για την ανάπτυξη πρωτότυπων στοιχείων, η οποία θα προηγηθεί της δοκιμαστικής παραγωγής τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους η ασφαλής λειτουργία και ανθεκτικότητα σε μεγάλο κύκλο φορτίσεων – εκφορτίσεων. 

 

Επίσης, θα μελετηθούν τρόποι κατασκευής των στοιχείων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί το πρότζεκτ έρευνας & παραγωγή της Sunlight αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI), κάτι που άνοιξε τον δρόμο για κρατικά ενίσχυσή του. 

 

Η χρηματοδότηση, ύψους 49,9 εκατ. ευρώ, έχει δρομολογηθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη έδρα του Gigafactory, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις υποψήφιες χώρες που εξετάζει η εταιρεία, όπως σημείωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΣ της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Μπίσαλα, επιθυμία της Sunlight είναι η επένδυση να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, για αυτό ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν διάφορες δυσκολίες.