Η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη των τελευταίων 125.000 ετών, σύμφωνα με Ευρωπαίους επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

 

«Αν συνδυάσουμε τα δεδομένα μας με αυτά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S, Σαμάνθα Μπέρτζες. 

 

Η IPCC χρησιμοποιεί μετρήσεις από πηγές όπως πυρήνες πάγου, δακτυλίους δέντρων και κοιτάσματα.

 

Σύμφωνα με την Corpernicus, μόνο τον περασμένο Οκτώβριο η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο 1,7 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι είχε υπολογιστεί πριν από την έναρξη της εκβιομηχάνισης. «Το ρεκόρ καταρρίφθηκε κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου», είπε η Μπέρτζες. «Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν υψηλότερες από ποτέ τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

 

Βασική αιτία για  την πιο ζεστή χρονιά είναι οι συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες. 

 

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ το 2022. Σε αυτό προστίθεται και η εμφάνιση του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο», που έχει προκαλέσει υπερθέρμανση στα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό Ειρηνικό, εφέτος.

 

«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο αυξάνει την παγκόσμια θερμοκρασία, συμβάλλοντας στη σταθερή αύξηση της υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο», δήλωσε ο κλιματολόγος Μάικλ Μαν από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

 

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις καταστροφικές πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τις καταιγίδες και τους καύσωνες που βιώσαμε φέτος, να γίνουν η νέα κανονικότητα», δήλωσε ο Πιρς Φόρστερ, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. 

 

«Με την ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου την επόμενη δεκαετία, μπορούμε να μειώσουμε κατά το ήμισυ την αύξηση της θερμοκρασίας».

 

Η διευθύντρια του του C3S τόνισε επίσης ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να επιτευχθούν «φιλόδοξες» συμφωνίες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP28, στο τέλος του μήνα στο Ντουμπάι.

 

πηγή: naftemporiki.gr