Με αργυρό μετάλλιο επέστρεψε ο 14χρονος μαθητής του Γυμνασίου Νέας Καρβάλης, Θεόδωρος Γκίκας, από τη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη του Βόλου, από τις 25 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Για την Ολυμπιάδα επιλέχθηκαν οι καλύτεροι μαθητές από 14 χώρες από όλο τον κόσμο για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Την ελληνική αποστολή στελέχωσαν δέκα παιδιά, βάσει των αποτελεσμάτων από τη συμμετοχή τους στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής που διοργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

 

Η μεγάλη αγάπη του Θεόδωρου, η Αστρονομία, τον έχει συνεπάρει από την τετάρτη δημοτικού και από τότε συμμετέχει κάθε χρόνο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Αστρονομίας και Αστροφυσικής επιτυγχάνοντας πολλές διακρίσεις.

 

Όπως είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ, πέρα από την αγάπη του για το αντικείμενο ήταν και η περιέργεια που τον ώθησε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ωστόσο, δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τη στήριξη των καθηγητών και των συμμαθητών του. Πρόσφατα, ο Θεόδωρος βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», όπου είναι μέλος, και τον καθηγητή Διαστημικής Φυσικής, κ. Δαγκλή Ιωάννη, Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος για την πρώτη θέση που κατέκτησε στον 28o Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής. 

 

Ο προσωπικός αγώνας που έδωσε στον ελεύθερο χρόνο, του παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου για να αποκτήσει γνώσεις και να εξασκηθεί πάνω σε απαιτητικές ασκήσεις με θέμα την Αστρονομία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική, την Κοσμολογία κ.α. καθώς και πολλά βράδια παρατήρησης του έναστρου ουρανού, δικαίωσαν τους κόπους του.

 

Όσο για τα όνειρά του για το μέλλον; Να περάσει στο πανεπιστήμιο στο Φυσικό και αργότερα να διδάξει σε κάποιο πανεπιστήμιο.

 

πηγή: ertnews.gr