Ένα αφιέρωμα στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που κατεβαίνουν ως υποψήφια στις εκλογές έκανε το περιοδικό AV.

 

Στόχος είναι αφενός η ανάδειξη των ατόμων και αφετέρου η ενδυνάμωση της παρουσίς της κοινότητας, η οποία εξακολουθεί να περιθωριοποιείται και να υποτιμάται στην πολιτική σκηνή της χώρας.

 

Μέσα στα άτομα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του AV ήταν και ο Καβαλιώτης Θωμάς Κέφαλος, ο οποίος συμμετέχει στις εκλογές της 8ηςΟκτωβρίου ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με τον συνδυασμό «Καβάλα Μπροστά» του Γιάννη Εριφυλλίδη.

 

Η συνέντευξη το Θωμά Κέφαλου στο περιοδικό:

 

Πείτε μας λίγα πράγματα για σας.

 

Ονομάζομαι Θωμάς Κέφαλος, είμαι 22 ετών και κατάγομαι από την Καβάλα.

 

Είμαι απόφοιτος του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο τομέα human rights and multi-level governance του πανεπιστημίου της Padova.

 

Παράλληλα, είμαι συντονιστής του τμήματος advocacy στο Thessaloniki Pride, εκπρόσωπος του οργανισμού στο Εθνικό Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και μέλος της υποστηρικτικής ομάδας του για τις εισηγήσεις που έθεσε ο οργανισμός στην Επιτροπή που συντάχθηκε από την κυβέρνηση για την Εθνική Στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα το 2021.

 

Επίσης, είμαι ο Έλληνας εκπρόσωπος στο European Citizens Initiative on banning the Conversion Therapy in the EU, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Ελλάδα και Greek Ambassador στο European Student Think Tank. Τέλος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισα ως trans άνδρας κατάφερα να επιτύχω τα παραπάνω.

 

Γιατί αποφασίσατε να πάρετε μέρος στις εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

 

Ποτέ μου δεν είχα στόχο να κατέβω στις εκλογές.

 

Έχοντας ήδη συναναστραφεί με πολιτικούς, είχα σχηματίσει την άποψη ότι κανείς τους δεν είχε πραγματική πρόθεση να υλοποιήσει όλο το εύρος των υποσχέσεών του, ιδίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ωστόσο, η γνώμη μου άλλαξε όταν γνώρισα τον Γιάννη Εριφυλλίδη, ο οποίος δεν είναι από τους ανθρώπους που θα υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει.

 

Αντιθέτως, έχει ένα όραμα για την πόλη που θα εξυψώσει την εικόνα της ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσει να διατηρήσει την κληρονομιά της, να προστατέψει το περιβάλλον της και να σεβαστεί και να προωθήσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Βλέποντας τον τρόπο εργασίας του, το προεκλογικό του πρόγραμμα, την ομάδα του και τον χαρακτήρα του είμαι σίγουρος ότι η συμμετοχή μου στον συγκεκριμένο συνδυασμό είναι η σωστή απόφαση.

 

Η Καβάλα χρειάζεται μία καινούργια αρχή, μία αλλαγή, την οποία έχει στερηθεί την τελευταία περίπου 20ετία.

 

Η Καβάλα πάνω απ’ όλα χρειάζεται την ανάπτυξη που της αρμόζει.

 

Με ποια ζητήματα προτίθεστε να καταπιαστείτε στην περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που – κατά τη γνώμη σας – αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

 

Κατά τη γνώμη μου όταν ο κόσμος σε ψηφίζει, σε ψηφίζει για να ασχοληθείς με το αντικείμενο στο οποίο έχεις εξειδικευτεί, καθώς εκεί μπορείς να προσφέρεις τα μέγιστα.

 

Στην περίπτωσή μου το αντικείμενο αυτό είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτικών ομάδων, και με αυτό το αντικείμενο θα ασχοληθώ.

 

Θεωρώ ότι με βάση όσα έχω ήδη κάνει στον τομέα αυτο θα μπορέσω να προσφέρω πραγματικά στην κοινωνία της Καβάλας ευελπιστώντας να βελτιώσω την υπάρχουσα δυσμενή – κατά την άποψή μου- κατάσταση.

 

Στην πόλη οι γυναικοκτονίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα όπως και οι επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

 

Ο σεβασμός στα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι μηδαμινός και η πραγματική υποστήριξη και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία και το κοινωνικό σύνολο είναι τουλάχιστον ελλιπής.

 

Για την βελτίωση αυτής της κατάστασης χρειάζονται άτομα με εξειδίκευση, όρεξη και ένας δήμαρχος υποστηρηκτικός με στόχο μία καλύτερη πόλη, μία πόλη στην οποία κανένας δεν θα είναι μόνος.

 

Πώς επηρέασε η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά σας την απόφασή σας να πάρετε μέρος στην εκλογική διαδικασία;

 

Ποτέ μου δεν έκρυψα το γεγονός ότι ανήκω στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς νιώθω υπερήφανος για αυτό.

 

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν αρκετα σκεπτικός για το κατά πόσο θα ήταν καλό να κατέβω ως ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ υποψήφιος.

 

Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας πίσω συνειδητοποίησα το πόσο πολύ με βοήθησε η ύπαρξη ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, όπως του κυρίου Καπουτζίδη και του κυρίου Κασσελάκη που μου έδωσαν θάρρος να συνεχίσω να προσπαθώ να αλλάξω προς το καλύτερο τη χώρα μας.

 

Κατεβαίνοντας σε αυτές λοιπόν τις εκλογές θέλω να δείξω στους συνδημότες μου ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υπάρχουμε και δεν χρειάζεται πλέον να κρυβόμαστε επειδή κάποιοι δεν θέλουν να μας αποδεχτούν.

 

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ, θα σπουδάζουμε, θα εργαζόμαστε και θα προοδεύουμε.

 

Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως μας αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα η τοπική και η κεντρική διοίκηση.

 

Είμαστε ίσοι καθώς δεν μετράει αν είσαι ΛΟΑΤΚΙ+, γυναίκα, πρόσφυγας, μετανάστης, ΑΜΕΑ ή αλλοδαπός.

 

 

Στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι άνθρωποι και ταυτόχρονα είμαστε όλοι διαφορετικοί και αυτή η διαφορετικότητά μας είναι που μας κάνει μοναδικούς και ταυτόχρονα ίσους.

 

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;

 

Τόσο στην τοπική όσο και στην κεντρική διοίκηση αναγκαία είναι η ύπαρξη ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές ομάδες με στόχο την πληρέστερη εκπροσώπηση του πληθυσμού και των αναγκών όλων.

 

Όπως παρατηρήθηκε και στις εθνικές εκλογές, υπήρξε μία αρκετά αυξημένη συμμετοχή ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ανθρώπων από άλλες μειονοτικές ομάδες, γεγονός που υποστηρίζει και τονώνει τις ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Η εκπροσώπηση αυτή είναι καίριας σημασίας τόσο συμβολικής όσο και πρακτικής για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων αυτών των κοινωνικών ομάδων.

 

Δυστυχώς στην Ελλάδα δύσκολα τίθενται στο τραπέζι ζητήματα για την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις λήψης αποφάσεων, οι αποφάσεις είναι συνήθως ελλιπείς ή υπεκφεύγουν επαρκούς επίλυσης των ζητημάτων, για την αποφυγή του πιθανού πολιτικού κόστους που μπορεί να έχουν.

 

Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη σθεναρότερη υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Παράλληλα, είναι σημαντική η συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις εκλογές με στόχο να γίνει κατανοητό απο όποιον δεν το έχει αποδεχτεί ακόμα, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν ανάγκες, όνειρα και δυνατότητες, δεν κρύβονται, αλλά είναι ενεργοί πολίτες, πολιτικοποιημένοι, συνειδητοποιημένοι και ικανοί να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και την ισότητά τους με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που διδάχτηκα σε αυτή τη ζωή είναι πως αν θέλεις κάτι πρέπει να το κυνηγήσεις και να μην το περιμένεις από τους άλλους.

 

Γι’ αυτό και όλοι μας πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και ο καθένας από τον τομέα του να προσπαθεί να κάνει αυτή τη χώρα ένα καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενιές.

 

Ένα μέρος που δεν θα φοβάσαι να χωρίσεις μήπως και σε δολοφονήσει ο/η πρώην σου, ένα μέρος που οι ράμπες αναπήρων θα είναι όντως διαθέσιμες προς χρήση, ένα μέρος που οι άνθρωποι από άλλες χώρες θα νιώθουν ευπρόσδεκτοι αλλά και ένα μέρος που δεν θα σε σκοτώνουν επειδή ανήκεις στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

 

Γι’ αυτό, το καλύτερο μέλλον πρέπει να πολεμήσουμε όλοι μαζί, να μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκινώντας από τις πόλεις μας να επιδιώξουμε μία Ελλάδα που σέβεται τους πολίτες της.

 

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα με τις συνεντεύξεις άλλων ΛΟΑΤΚΙ+ υποψηφίων ΕΔΩ