Διεξήχθη από τις 4 Σεπτεμβρίου έως 7 Σεπτεμβρίου 2023 η ΚΖ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων στην Αθήνα.

 

Εκπρόσωπος του 1ου ΓΕΛ Καβάλας ήταν η Ευδοκία- Ελένη Δημητριάδου

 

Σχετική ανακοίνωση του σχολείου αναφέρει:

 

Η μαθήτρια της Β Λυκείου Ευδοκία - Ελένη Δημητριάδου συμμετείχε εκπροσωπώντας το 1ο ΓΕΛ Καβάλας στην ΚΖ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων που διεξήχθη από τις 4 Σεπτεμβρίου έως 7 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργάνωσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως κάθε χρόνο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων για το σχολικό έτος 2022-2023:

 

Βήματα Δημοκρατίας-Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή. 

 

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου. Το θέμα της φετινής Συνόδου ήταν « Αφοπλίζοντας τη  Βία».

 

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του 1ου ΓΕΛ Καβάλας για το πρόγραμμα ήταν η Θεοδώρα Γκάγκου και η Όλγα Κουρουπάκη οι οποίες ενεργοποίησαν τους μαθητές του Β1 τμήματος, προκειμένου να αναλάβουν ενεργό δράση για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας από τη σχολική κοινότητα.

 

Οι μαθητές ερεύνησαν, μελέτησαν και κινητοποιήθηκαν με μια σειρά έργων, όπως ενημερωτικό φυλλάδιο, αφίσα και βίντεο, προκειμένου να προωθήσουν το μήνυμα της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας αφοπλίζοντας την ενδοσχολική βία από το 1ο ΓΕΛ Καβάλας.

 

Η έφηβη βουλευτής Ευδοκία- Ελένη Δημητριάδου καταθέτει την εμπειρία της:

 

“Στην φετινή σύνοδο, οι έφηβοι βουλευτές προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε για την βία σε όλες τις εκφάνσεις της και έπειτα από διαβουλεύσεις με διάφορες ειδικούς καταθέσαμε προτάσεις για τον αφοπλισμό της βίας με μεγάλο βάρος να δίνεται στην παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Είμαι τρομερά ευγνώμων που είχα την τιμή να γνωρίσω τόσα έξυπνα, συνειδητοποιημένα και πολιτικοποιημένα παιδιά από όλη την Ελλάδα και που είχα την χαρά να συζητήσω μαζί τους.

 

Αυτή η εμπειρία με έκανε να γνωρίσω από πρώτο χέρι τι θα πει δημοκρατία, τι θα πει παραγωγικός διάλογος και σεβασμός στην γνώμη του άλλου.

 

Η νέα γενιά είμαστε εδώ. Η νέα γενιά δεν κοιμόμαστε όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.

 

Και αν οι φετινοί έφηβοι βουλευτές ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα, υπάρχει ελπίδα για καλύτερους καιρούς μπροστά μας.

 

Γιατί το παρελθόν πέρασε αλλά το μέλλον είμαστε εμείς”