ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 

Σάββατο 7/2 (απογευματινή 18.00 – βραδινή 21.00)

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

«Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά

 

Τέσσερις γυναίκες σε ένα σπίτι μιλούν ασταμάτητα. Για τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους, τους άντρες, το παρόν και το μέλλον. Ο διάλογος ανάμεσα στα πρόσωπα στήνεται αριστοτεχνικά σαν ιστός αράχνης. Τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, την κωμωδία και το δράμα, θαμπώνουν. Πόθοι, προθέσεις, ελπίδες, σκέψεις εναλλάσσονται δαιμονικά και ακατάπαυστα με τέτοια ταχύτητα που μοιάζουν ακίνητα, χωρίς διαφυγή. Ανελέητα.

Συγγραφέας: Κεχαΐδης Δημήτρης, Χαβιαρά Ελένη

Σκηνοθεσία: Ρήγας Γιάννης

Σκηνικά: Ντάνη Πένυ

Κοστούμια: Μπρούφας Χρήστος

Μουσική: Χριστιανάκης Γιώργος

Φωτισμοί: Μαραγκουδάκη Κατερίνα

Παίζουν: Τσιμά Μαρία (Αλέκα), Συκιώτη Αθηνά (Ηλέκτρα), Βλαχοπούλου Λίλα (Φωτεινή), Αγγελίδου Λαμπρινή (Μάρω)

Εισιτήρια: 10 & 8 ευρώ

 

 

 

 

Δευτέρα 9/2 – Παρασκευή 13/2

Διοργάνωση Σεμιναρίου με θέμα «Ορέστεια»

Εισηγήτρια: Ιόλη Ανδρεάδη

Διάρκεια: 5 μέρες (4 ώρες την ημέρα, 16.00 – 20.00)

Με τη συμμετοχή 15 εκπαιδευομένων.

Κόστος σεμιναρίου 40 €/ άτομο

 

 

 

Πέμπτη 12/2 – Παρασκευή 13/2 στις 21.00

«Αρτώ/Βαν Γκογκ, avec un pistolet»

Παρίσι, 1947. O Αντονέν Αρτώ εμφανίζεται σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Δείχνει ήρεμος. Είναι ήρεμος. Ύστερα από εννέα χρόνια ψυχιατρικού εγκλεισμού και έχοντας υποστεί 51 ηλεκτροσόκ, μοιάζει να έχει επανέρθει στην «τάξη».

Η διάλεξή του έχει τίτλο «Βαν Γκογκ, ο Αυτόχειρας της Κοινωνίας». Το περιβάλλον γύρω του είναι ασφυκτικό. Το κοινό σιωπηλό. Το φρόνημά του υψηλό. Έχει έρθει με αποδείξεις. Τις κουβαλάει στα 406 μουντζουρωμένα τετράδια που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Όλη η καλή κοινωνία του Παρισιού έχει κατακλύσει τον χώρο για να τον ακούσει. Gide, Breton, Camus, Lacan

Υπερασπίζεται με πάθος μια ιδέα: η αυτοκτονία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε τους εκτελεστές της. Αναζητώντας αρχικά μέσα στους πίνακες, τις σημειώσεις και την αλληλογραφία του μεγάλου ζωγράφου τα αίτια της αυτοχειρίας του, υποπτεύεται πως οι πραγματικοί αυτουργοί βρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριό του.

Ο Αρτώ ταυτίζεται, ηλεκτρίζεται, μαγεύεται και πάσχει. Νιώθει τον παλμό του Βαν Γκογκ και προφητεύει. Θέλει να ξεσκεπάσει τους ενόχους. Θέλει να φωνάξει για τους αθώους. Θέλει να αρθρώσει την τελευταία συλλαβή ανάμεσα στη μεγάλη αδικία του κόσμου και σε αυτό που μεσολαβεί μέχρι κάποιος να φτάσει να κοιμάται αγκαλιά με ένα γεμάτο πιστόλι.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Σκηνογραφία - Κοστούμι: Δήμητρα Λιάκουρα

Μουσική - Ηχοτοπίο: Ερατώ Α. Κρεμμύδα

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Ερμηνεύει ο Ιωάννης Παπαζήσης

Εισιτήρια: 12 & 8 ευρώ

 

 

Τρίτη 17/2 (βραδινή 21.15) & Τετάρτη 18/2 (απογευματινή 18.15 – βραδινή 21.15)

«Σκηνές από ένα γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ο Γιόχαν και η Μαριάννα, ένα ζευγάρι μορφωμένων αστών, ζουν έναν ήρεμο και καθ’ όλα τακτοποιημένο γάμο, μέχρι τη στιγμή που οδηγούνται σε ρήξη όταν εκείνος αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμένος με μια νεότερη γυναίκα. Η αντίδραση της Μαριάννας είναι απρόσμενα ήρεμη. Η σύγκρουσή τους μεταφέρεται αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν ο Γιόχαν έχει αρχίσει να ασφυκτιά από τη νέα του σχέση και η γυναίκα έχει παντρευτεί κάποιον άλλον, ο οποίος ωστόσο έχει καταφέρει να την απελευθερώσει. Στη νέα τους συνάντηση, οι ρόλοι μοιάζουν να έχουν αντιστραφεί και οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει.

Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Φωτογραφίες - video trailer: Αθηνά Λιάσκου

Παίζουν

Γιόχαν: Δάνης Κατρανίδης

Μαριάννα: Παναγιώτα Βλαντή

Γενική είσοδος - 16€,

Φοιτητικό – μαθητικό: 13,00€

Ανέργων – συνταξιούχων άνω των 65 ετών – ΑΜΕΑ:10€

 

 

 

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

 

Σάββατο 28/2 – Κυριακή 1/3 – Δευτέρα 2/3

Παρασκευή 6/3 - Σάββατο 7/3 – Κυριακή 8/3 – Δευτέρα 9/3

Παρασκευή 13/3 - Σάββατο 14/3 – Κυριακή 15/3 – Δευτέρα 16/3

«Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη και Ε. Χαβιαρά

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Το έργο των Δ. Κεχαϊδη-Ε. Χαβιαρά παραμένει σύγχρονο και επίκαιρο, τριάντα έξι χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, περιγράφοντας τη συνάντηση τεσσάρων μικροκομματαρχών στην επαρχία, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Υποστηρίζοντας διαφορετικούς υποψήφιους βουλευτές, δολοπλοκούν, αποκαλύπτουν μυστικά, στήνουν ίντριγκες, φανατίζονται, πάντα με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον. Οι ισορροπίες ανατρέπονται διαρκώς σε μια πολιτική κωμωδία που θίγει τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, τη σήψη του πολιτικού μας συστήματος, με ήρωες που αντικατοπτρίζουν τη νοοτροπία του νεοέλληνα.

Συγγραφέας: Κεχαΐδης Δημήτρης, Χαβιαρά Ελένη

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Σταυρόπουλος, Ανδρέας Τσιαπτσιάδης

Εισιτήρια: 12 & 10 ευρώ

 

 

Τετάρτη 18/3 στις 21.00

«Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του Δημήτρη Δημητριάδη

Το έργο είναι μια αντιστροφή  του μύθου της Κασσάνδρας.  Στον Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας του Δημητριάδη η πρωταγωνίστρια αποδέχεται τον πόθο του Θεού. Η ένωση της με τον Απόλλωνα είναι  το νέο που φέρνει η Κασσάνδρα στον κόσμο. Ο κόσμος χωρίζεται από την στιγμή της ένωσης σε κόσμο πριν και μετά από αυτήν. Η κατάφαση στον απαγορευμένο πόθο είναι το σημείο τομής του κόσμου, που στον λόγο της γίνεται οικουμενικό σημείο. Η Κασσάνδρα από εχθρός του πόθου γίνεται τώρα ιέρειά του. Γίνεται το ηχείο και ο πομπός του μηνύματος της ένωσης και της κατάφασης στον πόθο. Η αρχετυπική εικόνα της μετασχηματίζεται. Το γεννητικό της άγγελμα είναι η γενετήσια αρχή.

Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία, σκηνικός χώρος, φωτισμοί: Μιχάλης Αγγελίδης

Παίζει η Ζωή Κυριακίδου

Εισιτήρια: 8 & 7 ευρώ

 

 

Παρασκευή 20 στις 21.00 – Σάββατο 21 στις 21.00 – Κυριακή 22/3 στις 19.00

«Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού

Στο λυκόφως του Μεσαίωνα, στο Παρίσι του 12ου αιώνα, ο διασημότερος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος και η μαθήτριά του, Ελοΐζα Φυλμπέρ ερωτεύονται παράφορα, αψηφούν μια ολόκληρη κοινωνία και σκανδαλίζουν την Εκκλησία, πληρώνοντας τελικά για όλη τους τη ζωή, το τίμημα ενός έρωτα που δεν χώρεσε στον καιρό του.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Β. Σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη

 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

(Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα)

«Ισορροπιστής αεροσκαφών» του Θεόδωρου Θεοδωρίδη

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Ο Αλέξανδρος Ελεφάντης είναι ένας καθημερινός άνθρωπος, που ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε μια επαρχιακή πόλη και η συμμετοχή του στα διοικητικά της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας τον φέρνει αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή και απίστευτη πρόκληση. Αλλάζει κυριολεκτικά η ζωή του, αρχικά με γεγονότα και καταστάσεις που δεν τα είχε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα τα οποία όμως στη συνέχεια εξελίσσονται σε έναν τρομακτικό εφιάλτη.

Με αυτοβιογραφικά στοιχεία που μπλέκονται γλυκά με τη μυθοπλασία, ο ισορροπιστής αεροσκαφών ισορροπεί ανάμεσα στην φαντασία και στην πραγματικότητα με την ακρίβεια και την επιδεξιότητα κινέζου ακροβάτη.

Ενώ έρχεται αρχικά αντιμέτωπος με έναν ιδιότυπο αλλά σκληρό ρατσισμό, η διαφορετικότητά του μετατρέπεται ανέλπιστα σε ένα πολύτιμο όσο και εξαιρετικά προσοδοφόρο (όπως αποδεικνύεται) πλεονέκτημα.

Η ιστορία έχει σασπένς αλλά κυρίως άφθονο γέλιο, μεγάλο κομμάτι του οποίου προέρχεται από τον ανελέητο αυτοσαρκασμό του πρωταγωνιστή της.

Και μη ξεχνάτε ποτέ όλοι εσείς που ταξιδεύετε με το αεροπλάνο ότι για μια άνετη και ασφαλή πτήση δεν αρκούν μόνον οι καλές καιρικές συνθήκες κι ένας έμπειρος πιλότος αλλά απαιτείται πάντα η ικανότητα και η δεξιοτεχνία ενός ισορροπιστή αεροσκαφών…

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ελένη Στρούλια

Φωτισμοί: Τάσος Κοντόριας

Β. Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς

Εισιτήρια: 8 & 5 ευρώ

 

 

Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ)

Δάφνες και Πικροδάφνες των Δ. Κεχαΐδη και Ε. Χαβιαρά

Έχουν ξεκινήσει οι πρόβες του έργου «Δάφνες και Πικροδάφνες» που ανεβάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως την Δευτέρα 16 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια το έργο θα παρουσιαστεί σε περιοδεία στις παρακάτω πόλεις.

Σάββατο 21 Μαρτίου – Κομοτηνή

Κυριακή 22 Μαρτίου – Χρυσούπολη

Δευτέρα 23 Μαρτίου – Δράμα

Σάββατο 28 Μαρτίου – Κωνσταντινούπολη

Κυριακή 29 Μαρτίου - Αλεξανδρούπολη

 

Φωτογραφίες από πρόβα του έργου «Δάφνες και Πικροδάφνες»