Την δεύτερη θέση στις αξιολογήσεις κατάφερε ν’ αποσπάσει το ΤΕΙ ΑΜΘ για την διεξαγωγή του διεθνούς Summer School of Computing του CERN στην Καβάλα.
 

Πρόκειται για μια μεγάλη καβαλιώτικη ελληνική επιτυχία, αφού η σύσσωμη προσπάθεια που κατέβαλε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αν. Μακεδονίας και Θράκης (και ιδίως με απείρως λιγότερα χρήματα και εγκαταστάσεις από ότι οι ανταγωνιστές αυτού) αξιολογήθηκε ως η δεύτερη καλύτερη από τα 38 Summer School of Computing του CERN που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε  πολύ μεγαλύτερα και οικονομικά κραταιότερα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανά την Ευρώπη.

 

Έτσι, η προσπάθεια περιφερειακού  Ιδρύματος από την Ελλάδα, όπως είναι το ΤΕΙ ΑΜΘ, να ξεπεράσει τον εαυτό του, κατέπληξε διεθνώς, κατακτώντας επάξια μια περίλαμπρη νίκη: Μια φανταστική αξιολόγηση που το ώθησε στην κορυφή,  ξεπερνώντας ονομαστά Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως π.χ. της Ουψάλα  (Σουηδία 2012), του Μπρουνέλ (Αγγλία 2010), του Σεν Μελό (Γαλλία 2005) κλπ.
 
 Την 1η θέση της αξιολόγησης στην λίστα καλύτερης διεξαγωγής του Summer School of Computing του CERN καταλαμβάνει η Κοπεγχάγη (Δανία 2011), μια  πόλη, δηλ. που όχι μόνο δεν έχει ν’ αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα  της Ελλάδας, αλλά παράλληλα κατέχει α) την ευρωπαϊκή πρωτιά στις μετακινήσεις με ποδήλατο και β)  τον τίτλο  μιας από τις φιλικότερες πόλεις  στον κόσμο, σε ότι αφορά την  διαμονή και την διαβίωση πολιτών σε αυτήν.

 

Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, αντιλαμβάνεται κανείς την υπερπροσπάθεια που  κατέβαλε το ΤΕΙ ΑΜΘ για την κατάκτηση της διαχρονικά δεύτερης, καλύτερης αξιολόγησης από 38, συνολικά, πανεπιστήμια στον κόσμο, τα οποία διεξήγαγαν το Summer School of Computing του CERN.
 
 Για το έτος 2015 το εν λόγω Summer School διοργανώθηκε (τον περασμένο Σεπτέμβριο) στην Καβάλα. Την διοργάνωση ανέλαβε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ ΑΜΘ με υπεύθυνους τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Σχολείου, καθηγητή Λυκούργο Μαγκαφά και τον αντιπρόεδρο, καθηγητή Δημήτριο Μπαντέκα, ως υπεύθυνο του  μεταπτυχιακού Προγράμματος που συνεργάσθηκε με το Σχολείο. Το ακροατήριο αποτελούσαν 76 μεταπτυχιακοί φοιτητές από 26  διαφορετικές χώρες με  διδάσκοντες διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον  κόσμο. 

 

Έτσι, η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή της έλαμψαν για δυο εβδομάδες  με την άριστη φιλοξενία, την εντυπωσιακή ιστορία, την ξεκούραση των ασύγκριτων ακρογιαλιών της και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση του Summer School of Computing του CERN. Υπολογίζεται ότι χίλιες περίπου φωτογραφίες και σχόλια αποστέλλονταν καθημερινά επί δύο εβδομάδες, μέσω κοινωνικών δικτύων, σε όλο  τον κόσμο, ενισχύοντας, έτσι, την εικόνα της περιοχής σε όλα τα επίπεδα.

 

Αυτό βέβαια που δεν περίμεναν οι διοργανωτές ήταν η πρόσφατη  διάκριση στην λίστα των αξιολογήσεων για την 2η καλύτερη διοργάνωση από  τότε  που ξεκίνησε ο θεσμός του συγκεκριμένου Summer School. Μια διάκριση που αποδίδει στο ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης τα εύσημα για την υπερπροσπάθεια  που κατέβαλε τοποθετώντας το στην κορυφή των Ευρωπαϊκών Τριτοβάθμιων  Ιδρυμάτων.

 

Στην πάνω φωτογραφία: Οι συμμετέχοντες φοιτητές του Θερινού Σχολείου του CERN  στην Καβάλα το Σεπτέμβριο του 2015. Στις κάτω φωτογραφίες, διαδοχικά: ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής κ.Λυκούργος Μαγκαφάς κατά την τελετή έναρξης του Σχολείου και ο υπεύθυνος του μεταπτυχιακού Προγράμματος που συνεργάσθηκε με το Σχολείο και αντιπρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ καθηγητής κ.Δημήτριος Μπαντέκας κατά την τελετή έναρξης του Σχολείου.