Θεαματική είσοδο στην πόλη της Καβάλας έκαναν το πρωί της Πέμπτης οι αγρότες και αλιείς από την περιοχή του Παγγαίου και κυρίως από τα γιαλοχώρια, για να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

 

Περισσότερα από 100 οχήματα προκάλεσαν το αδιαχώρητο στην ήδη ταλαιπωρημένη από τα έργα οδό Ερυθρού Σταυρού ενώ με τις κόρνες τους δημιούργησαν το απαραίτητο κλίμα για την κινητοποίησή τους. Οι αγρότες και οι αλιείς κατέληξαν στην είσοδο της Νομαρχίας.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο του ENA channel

 

 

 

Κι αν η κινητοποίηση αγροτών και αλιέων ήταν δυναμική και με μεγάλη κινητοποίηση (και θύμισε λίγο κάτι από το «ένδοξο» παρελθόν των μαζικών κινητοποιήσεων) δεν θα έλεγε κανείς το ίδιο και για τις υπόλοιπες απεργιακές συγκεντρώσεις: η μία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (και άλλων φορέων) στην πλατεία Καπνεργάτη και η άλλη του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) το οποίο επιμένει να κάνει ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

 

Ενδεικτικό της μικρής απήχησης που είχαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν ότι… αυτή του ΠΑΜΕ είχε περισσότερο κόσμο.

 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ΕΝΑ channel

 

 

 

 

Διαβάστε παρακάτω τι έγραφε το ψήφισμα που επέδωσαν οι αγρότες στον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο

 

Πριν λίγους μήνες, 222 βουλευτές ψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα του 3ου Μνημονίου που περιέχουν τα πιο σκληρά μέτρα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Ο προϋπολογισμός που καταθέτει η συγκυβέρνηση σήμερα περιέχει ένα μέρος αυτού του Μνημονίου.

 

Έτσι λοιπόν η Ένωση Αγροτών "ΓΙΑΛΟΧΩΡΙΩΝ" και ο Αλιευτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Δήμου Παγγαίου ,νιώσαμε την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε ώστε να μην περάσουν αυτά τα δυσβάστακτα μέτρα. Συνταχτήκαμε  με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων και διεκδικούμε:

·         Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

·         Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

·         Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

·         Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

·         Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·         Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

·         Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

·         Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

·         Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

·         Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

·         Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

·         Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

 

Πέρα από όλα αυτά τα γενικά όμως υπάρχουν και τα τοπικά αιτήματα όπως:

·         Τριπλής η διπλής κατεύθυνσης σταφυλιών, ανάλογα την ποικιλία για όλον τον νομό,

·         ΟΧΙ ,στην σκληρή υπερφορολόγηση της παραγωγή χύμα τσίπουρου, και

·         το κλείσιμο του κορφού για ψάρεμα απο ανεμότρατες και γρι-γρι.