Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενημερώνει τον δήμο Καβάλας με μία ανοιχτή επιστολή, το ΕΚΑΒ Καβάλας. 

 

"Κύριε Πρόεδρε, Κύριε δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Με το παρόν υπόμνημα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια μας για γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε περιοχές της πόλης, ανταποκρινόμενοι σε κλήσεις επειγόντων περιστατικών.

 

Χρόνια τώρα οι διασώστες του ΕΚΑΒ, καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες του νομού, μόνιμους ή επισκέπτες. Σε αυτή μας την προσπάθεια έως σήμερα, έχουμε βρεί συμπαραστάτες μόνο ιδιώτες, οι οποίοι με τις σπουδαίες δωρεές τους έχουν βοηθήσει ως ένα βαθμό στην αναβάθμιση του εξοπλισμού μας.

 

Δυστυχώς όμως και διαχρονικά κάποια από τα προβλήματα μας δεν λαμβάνουν της κατάλληλης προσοχής από όλους εσάς, που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους, ανεξάρτητα αν είναι στην διοίκηση του δήμου ή στην αντιπολίτευση. Τα δύο προηγούμενα χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε  την πανδημία του ιού   COVID 19 και τα καταφέραμε. Σήμερα, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε την ραγδαία αύξηση τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και παθολογικών περιστατικών μέσα στον αστικό ιστό.

 

Θεωρούμε αδιανόητο έως σήμερα να μην έχει δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα  οχήματα έκτακτης ανάγκης να προσεγγίσουν σημεία που αφορούν στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, είτε πρόκειται για την απειλή της ανθρώπινης ζωής, είτε περιουσίας ,σε περίπτωση φωτιάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα περιστατικά και λόγω παράνομης στάθμευσης, έπρεπε να σταθμεύσουμε το ασθενοφόρο σε μεγάλη απόσταση από τον πάσχοντα ασθενή, την στιγμή που για εμάς τους διασώστες, αλλά πρώτιστα για τον ασθενή η όσο το δυνατόν γρηγορότερη παροχή πρώτων βοηθειών είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας.

 

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ άντρες και γυναίκες δεν είναι πρωταθλητές στο τρίαθλο για να μπορούν να μεταφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό κάποιου βάρους, αλλά και να διακομίζουν ασθενείς σχεδόν πάντα σε συνθήκες στρές, μακριά από το ασθενοφόρο σε ανηφόρες, κατηφόρες και σκαλάκια, επειδή κάποιος ασυνείδητος πάρκαρε το όχημα του δίπλα στο σπίτι του ή εκεί που απλώς τον βόλευε.

 

Η περιοχή της χερσονήσου της Παναγίας είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, διότι λόγω της γεωγραφικής θέσης και μορφής της, με πολλά στενά δρομάκια, έχει μόλις ένα δρόμο να την διασχίζει από την μια άκρη στην άλλη. Φυσικά δεν είναι η μοναδική περιοχή καθώς παρόμοια  προβλήματα αντιμετωπίζουμε και σε άλλες περιοχές του δήμου.

 

Επιπρόσθετα, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε κατά την προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε επείγοντα περιστατικά, κυρίως τροχαία ,σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την οδό Βενιζέλου στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη, όπου η μονοδρόμηση της καθιστά αδύνατη την πρόσβασή μας, σε περίπτωση τροχαίου και όχι μόνο στο μέσο της οδού, ιδιαίτερα όταν την οδό διασχίζουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επαγγελματικά οχήματα που ξεφορτώνουν εμπορεύματα.

 

Κυρίες και κύριοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών στον δήμο Καβάλας, με αφορμή την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν που έρχεται, αλλά και τις επικείμενες εκλογές, ίσως είναι τώρα η ώρα που όλοι μαζί ανεξάρτητα τις πολιτικές ή άλλες αντιπαραθέσεις που μπορεί να έχετε, να συναποφασίσετε για την λύση προβλημάτων που αφορούν στην διατήρηση του υπέρτατου αγαθού,που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή. Πρός αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, που μέλη της θα είναι εκπρόσωποι από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.

 

Η επιτροπή αυτή, έργο θα έχει την καταγραφή, αξιολόγηση και κατάθεση προτάσεων για την λύση των παραπάνω προβλημάτων. Όπως ήδη γνωρίζετε, πριν λίγα χρόνια η ΠΑΕ ΑΟ ΚΑΒΑΛΑΣ είχε προχωρήσει σε δωρεά προς το ΕΚΑΒ ενός αυτοκινήτου μικρού όγκου, του οποίου το πλήρωμα θα παρείχε πρώτες βοήθειες σε ασθενείς που βρισκόταν ως επί το πλείστων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

 

Επειδή όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αυτοί χρήζουν διακομιδής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, προτείνουμε παράλληλα να βρεθεί τρόπος να αγοραστεί από τον δήμο και να παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ ασθενοφόρο συγκεκριμένων προδιαγραφών και όγκου, που θα περιλαμβάνει στον εξοπλισμό του και φορείο ούτως ώστε, να γίνονται οι παραπάνω διακομιδές.

 

Τέλος, και με αφορμή το παρόν υπόμνημα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικόςδημόσιος φορέας επείγουσας προ νοσοκομειακής φροντίδας. Τα τελευταία χρόνια παρέχει πιστοποιημένα σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ΚΑΡΠΑ, αλλά και γενικά μαθήματα πρώτων βοηθειών.

 

Επειδή πιστεύουμε ότι η αλυσίδα της ζωής ξεκινάει από αυτόν που θα βρεθεί πρώτος δίπλα στον πάσχοντα, προτείνουμε την υποχρεωτική παρακολούθηση και πιστοποίηση  όλων των υπαλλήλων του δήμου σε μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και πρώτων βοηθειών, με παράλληλη αγορά και τοποθέτηση σε όλα τα κτίρια του δήμου, που μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν, αλλά και στα  ΚΑΠΗ, γυμναστήρια κλπ, συσκευών αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Κλείνοντας, ευχόμαστε το παρόν υπόμνημα να λάβει της απαραίτητης προσοχής όλων σας, ούτως ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να ασχοληθούμε με τα παραπάνω θέματα.

 

ΜΕ  ΤΙΜΗ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ"