Εκδήλωση ενημέρωσης Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 στην οποίαβραβεύτηκε ο βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, ως αναγνώριση των προσπαθειών του.

 

Σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

 

Χθες ο Πρόεδρος Γιώργος Σταματάκης και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος επισκέφτηκαν τη περιοχή μας.

 

Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τα όσα πέτυχαν μαζί με τον Γιάννη Πασχαλίδη στον αγώνα για τα δικαιώματα των τοπικών αποστακτηρίων (καζάνια), αλλά και να συζητήσουν για άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή που ο Πρόεδρος μου απένειμε πλακέτα ως αναγνώριση της συμβολής μου στους αγώνες της Ομοσπονδίας.

 

Κατά την διάρκεια της θητείας μου πραγματοποίησα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, καθώς και τον Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο, μεταφέροντάς τους τα δίκαια αιτήματα των αμβυκούχων, τα οποία και άκουσαν με μεγάλη προσοχή.

 

Αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν:

 

1) να συμπεριληφθούν στον Νόμο  4916/2022 που τέθηκε σε εφαρμογή στις 28.3.2022, ευνοϊκές για τους αμβυκούχους διατάξεις που αφορούν:

 

α) το μειωμένο έως και 85% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης,

 

β)την επαναφορά της δυνατότητας χονδρικής διάθεσης του προϊόντος απόσταξης των διήμερων αποστακτών από σημεία πώλησης αλκοολούχων ποτών, που είχε καταργηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ το 2018,

 

γ) τη δυνατότητα που δόθηκε στους διημέρους μικρούς αποσταγματοποιούς να αποστάζουν, πέραν των λοιπών επιτρεπόμενων σήμερα πρώτων υλών, οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και σύκων, και

 

δ) την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την έκδοση άδειας απόσταξης.

 

2) Στις 15.11.2022 δημοσιεύθηκε ΦΕΚ βάσει του οποίου:

 

α) οριοθετήθηκαν οι περιοχές στις οποίες οι καλλιέργειες επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών επλήγησαν το έτος 2022 από φυσικά φαινόμενα, και

 

β) καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας απόσταξης των εν λόγω πρώτων υλών στο πλαίσιο του καθεστώτος λειτουργίας των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, καθώς και η απόδοση αυτών σε λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

 

3) Τέλος, εισήχθη στον 5036/2023 τροπολογία δυνάμει της οποίας ρυθμίστηκε η διάθεση του παραγόμενου προϊόντος απόσταξης:

 

α) από τα δικαιούχα παραγωγής πρόσωπα, καθώς και

 

β) από τους κατόχους προϊόντος απόσταξης, το οποίο δεν προέρχεται από δική τους παραγωγή, αλλά συνιστά αμοιβή για τη διάθεση του αποστακτικού τους μηχανήματος και τη χρήση αυτού από τα δικαιούχα παραγωγής πρόσωπα.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, καθώς και τον Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο, για την αγαστή συνεργασία μας και την άμεση ανταπόκριση που επέδειξαν στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τους αμβυκούχους.

 

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος για την ειλικρινή σχέση που αναπτύξαμε και η οποία εύχομαι να συνεχιστεί.»

 

Γιάννης Πασχαλίδης

Υπ. Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

 

(δελτίο Τύπου)