γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Καλημέρα με ιστορία της αγαπημένης μας πόλης της Καβάλας. Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο ύψος της διασταύρωσης με την Δαγκλή αλλά και την οδό Ηπείρου. 

 

Τα Καπνομάγαζα κυριαρχούν για άλλους οι Καπναποθήκες ..Κτίρια με μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σήμερα κανένα από αυτά της φωτογραφίας δεν υπάρχει. 

 

Στη θέση τους έχουν υψωθεί πολυκατοικίες. Κτίρια όπου δούλεψαν χιλιάδες καπνεργάτες και καπνεργάτριες, ήταν οι πρόγονοί μας.. Και στην όμορφη Καβάλα μας σίγουρα δεν υπάρχει οικογένεια που να μην είχε καπνεργάτη ή καπνεργάτρια γενικά άνθρωπο που να εργάζεται στην καλλιέργεια, συλλογή, επεξεργασία και εμπόριο του Καπνού.  

 

Ο αγαπητός μου, Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ μου είπε ότι εκεί που είναι τα κάρα (στη φωτογραφία) ήταν η Καπνεμπορική εταιρία ΓΚΑΙΡΥ την οποία οι Αμερικανοί την έδωσαν στους υπαλλήλους τους Παπαδόπουλος - Θεοδωρίδης (αργότερα πήρε την ασφαλιστική ΕΘΝΙΚΗ )- Κεσίσογλου και αν θυμάμαι καλά, ο  Παπαδόπουλος, ήταν και πρόεδρος μας στους ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ Καβάλας. 

 

Στη γωνία Βενιζέλου - Δαγκλή το χαμηλό κτίριο ήταν καφενείο ιδιοκτησία του Νίκου και πίσω από αυτό ένα γκαράζ αυτοκινήτων.

 

Ακριβώς το κτήριο που φαίνεται ήταν η Καπνεμπορική επιχείρηση “ΚΟΜΕΡΣΙΑΛ” εκεί όπου έκλεισαν τους Εβραίους, κατοίκους της πόλης  προτού τους πάνε στο οδυνηρό  “ταξίδι δίχως επιστροφή”. 

 

Απέναντι που δεν φαίνεται ήταν αποθήκη καπνού του ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ η του μικρού Πετρίδη και αυτή γκρεμίσθηκε και έγινε το ξενοδοχείο “Ωκεανίς”.