Αφιέρωμα στην συνοικία της Παναγίας φιλοξενεί η ιστοσελίδα newsbeast.gr.

 

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

 

Η Παλιά Πόλη της Καβάλας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πραγματικό κόσμημα για την όμορφη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας. Γεμάτη με εικόνες που ξεχωρίζουν για την πληθώρα χρωμάτων, αλλά και την ιδιαίτερη αύρα τους με μια εκπληκτική θέα στην απεραντοσύνη της θάλασσας που στην κυριολεξία μένει για πάντα χαραγμένη στη φωτογραφική μνήμη του επισκέπτη.

 

H βόλτα στην Παλιά Πόλη της Καβάλας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής για τον επισκέπτη, καθώς με τον τρόπο της εξιστορεί την πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία αιώνων της πόλης.

 

Γύρω από τα τείχη της πόλης, λοιπόν, και πάνω σε ένα μικρό, βραχώδες ακρωτήριο η συνοικία της Παναγίας, όπως είναι διαφορετικά γνωστή, προσφέρεται για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. 

 

Πλακόστρωτα δρομάκια, σπίτια χαρακτηριστικής, 

τοπικής αρχιτεκτονικής, χρωματιστές αυλές και

ευωδιαστοί κήποι και κάποια από τα σημαντικότερα

αξιοθέατα της πόλης συναντώνται στην Παλιά Πόλη της Καβάλας.

 

Παλιά Πόλη Καβάλας: Τα σημαντικότερα σημεία της

 

Ανάμεσα στα όσα σίγουρα εντυπωσιάζουν το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο μνημείο του 19ου αιώνα, κλασικό δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας Μωχάμετ Άλη. Χτίστηκε με σκοπό να αποτελέσει μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο- οικοτροφείο και πτωχοκομείο, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Καβάλα, καθώς λειτουργεί ως πολυτελέστατο ξενοδοχείο.

 

Προς το άκρος της Χερσονήσου της Παναγίας συναντάται η πλατεία Μωχάμετ Άλη με το «κονάκι» του Μωχάμετ Άλη -ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ουαιώνα– που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, καθώς και το άγαλμά του.

 

Σημείο αναφοράς της περιοχής ο Ιερός Ναός της Παναγίας που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, καθώς και ο Φάρος του 19ου αιώνα, στο σημείο της χερσονήσου όπου τα βράχια με τη θάλασσα γίνονται ένα. Καιρού επιτρέποντος από εδώ η θέα φτάνει από τη Θάσο στο βάθος μέχρι το Άγιο όρος στα δυτικά.

 

Άξιο αναφοράς και το συγκρότημα του Χαλίλ Μπέη, με το ομώνυμο τέμενος του 16ου αιώνα, όπου μεταξύ 1930-1940 φιλοξενήθηκε η φιλαρμονική της Καβάλας. Στο ψηλότερο σημείο της Παλιάς Πόλης στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου το επιβλητικό Φρούριο της Καβάλας, απ’ όπου η πανοραμική θέα στην πόλη κόβει την ανάσα.