Σαν σήμερα πριν 5 χρόνια σημειώθηκε, σύμφωνα με το meteokav.gr, η ιστορική χιονοκακοκαιρία για την βορειανατολική μεριά του Παγγαίου (Αντιφίλιπποι, Παλαιοχώρι, Γεωργιανή, Νικήσιανη και οι πεδινές περιοχές κοντά σε αυτές) της 26ης Φλεβάρη του 2018.

 

Το ύψος του χιονιού στα πεδινά τμήματα των περιοχών αυτών έφτασε τα 30εκ. ενώ καθώς το υψόμετρο ανεβαίνει  προς την Νικήσιανη το ύψος του χιονιού έφτανε το μισό μέτρο.

 

Στον υπόλοιπο νομό υπήρξε πεδινή χιονόπτωση σε όλα τα τμήματα ενώ σε πολλά τμήματα υπήρξε αξιόλογη χιονόστρωση. Ενδεικτικά χιονόστρωση υπήρξε στο σύνολο του κάμπου Καβάλας-Δράμας 5-15εκ. ανάλογα το σημείο (όσο ανατολικότερα τόσο λιγότερο) ενώ χιονόστρωση υπήρξε σχεδόν σε όλη την Θάσο, ενώ στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού υπήρξε χιονόστρωση που τοπικά ξεπέρασε τα 10εκ. ακόμα και σε παράκτια τμήματα. Η περιοχή του νομού από την πόλη της Καβάλας και ανατολικότερα είχε πιο τοπικά φαινόμενα και υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της καταβατικής επίδρασης των βορειανατολικών ανέμων που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας ωστόσο στα ψηλότερα τμήματα της  πόλης (άνω των 100μ. περίπου) και στα δυτικότερα υπήρξε χιονόστρσωη ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε στο σύνολο της πόλης. Τέλος, χιονόστρωση υπήρξε και σε πολλά παράκτια τμήματα δυτικά της πόλης (π.χ  Ηρακλείτσα, Πέραμος ) και στο νοτιανατολικό άκρο του Δήμου Νέστου (Κεραμωτή και γύρω περιοχή).

 

Η 1η φωτογραφία προέρχεται από το Παλαιοχώρι, η 2η είναι μέτρηση χιονιού στην Νικήσιανη (50εκ.) ενώ η τελευταία προέρχεται από την περιοχή της Δεξαμενής στην Καβάλα.