Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει της περιόδου της σαρακοστής, με ανακοίνωση της ενημερώνει τους καταναλωτές για τα τρόφιμα της Σαρακοστής, τους κινδύνους και τον καλύτερο τρόπο κατανάλωσης τους.
Αναλυτικά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής αναφέρει τα εξής:
“Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει της περιόδου της σαρακοστής, συστήνει στους καταναλωτές να λάβουν υπόψη τους τα παρακάτω κριτήρια καταλληλότητας για τα τρόφιμα που θα αγοράσουν:
Α. Μαλακόστρακα (γαρίδες, γάμπαρη, καραβίδες, καβούρια αστακοί κ.α).
Τα νωπά μαλακόστρακα φέρουν κέλυφος γυαλιστερό και υγρό, τα πόδια τους είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, τα
μάτια τους είναι διαυγή, το κρέας τους είναι κυρίως λευκό και συμπαγές και η οσμή τους είναι ευχάριστη. Τα αλλοιωμένα
μαλακόστρακα έχουν κέλυφος ξηρό και γλοιώδες, τα πόδια τους αποσπώνται εύκολα, τα μάτια τους είναι βυθισμένα, η κοιλιά τους μαλακή και γλοιώδης, το κρέας τους είναι μαλακό, με κηλίδες κίτρινες ή μελανές και παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Β. Μαλάκια (Κεφαλόποδα, Οστρακοειδή)
Γ. Εχινόδερμα
Δ. Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Για τις κονσέρβες θαλασσινών θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι διογκωμένες, να μην φέρουν σκουριά, να μην υπάρχει έξοδος υγρού περιεχομένου, και να αναγράφονται στην ετικέτα η ημερομηνία παραγωγής, η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.
Κατά το άνοιγμα θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου και των εσωτερικών τοιχωμάτων καθώς και στην οσμή. Η απόψυξη των αλιευμάτων επιτρέπεται μόνο από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
Αυτά διατίθενται συσκευασμένα με την ένδειξη «αποψυχθέντα» και φέρουν τον κωδικό της εγκατάστασης απόψυξης. Δεν επιτρέπεται η απόψυξη στα σημεία πώλησης ακόμη και εάν αυτά επισημαίνονται ως «αποψυχθέντα».
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την
κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.
Επίσης, συστήνει σε όλους τους καταναλωτές να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. τα οποία φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κ.λπ.) και σήμανση καταλληλότητας (ωοειδής).
Οι καταναλωτές, σε περίπτωση που διαπιστώσουν απουσία των προβλεπόμενων ενδείξεων ή ακατάλληλα τρόφιμα μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές.
Τέλος, ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά.