Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με απόφασή  του που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, υποχρεώνει 70χρονο επιχειρηματία να αποζημιώσει με 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη πρώην εργαζόμενη του η οποία κατέθεσε εναντίον του αγωγή  καθώς όπως ισχυρίζεται την απέλυσε όταν δεν ενέδωσε στις σεξουαλικές του επιθυμίες.

 

Μάλιστα σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση ο επιχειρηματίας καλείται να πληρώσει άμεσα τις πρώτες 5.000 ευρώ καθώς η μητέρα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται εξαιτίας της απόλυσης έχει πρόβλημα βιοπορισμού.

 

Η πρόσληψη της 45χρονης μητέρας στην επιχείρηση έγινε τον Μάρτιο του 2021 προσκομίζοντας το βιογραφικό της στην εταιρεία. Θα εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου και με πλήρης απασχόληση 40 ωρών εβδομαδιαίως και με απασχόληση από Δευτέρα έως Παρασκευή Αρχικά υπογράφει δύο διμηνιαίες συμβάσεις και  τον Αύγουστο του ίδιου έτους η σύμβασή της γίνεται αορίστου χρόνου.

 

Ένα μήνα μετά την πρόσληψή της όπως αναφέρει στην αγωγή ο επιχειρηματίας την καλεί στο γραφείο του. Της κάνει ερωτήσεις για μια εταιρεία στη Γερμανία καθώς η 45χρονη γνωρίζει γερμανικά και στη συνέχεια της λέει όπως ισχυρίζεται  ότι σε δύο με τρεις μήνες καλό θα ήταν να πήγαιναν μαζί στην πόλη όπου ήταν η εταιρεία.

 

«Σήμερα και μετά όλα όσα ακολούθησαν αντιλαμβάνομαι πλέον ότι αυτή η πρώτη επαφή μας και συνομιλία μας ήταν «διερευνητική» από μεριάς του, θέλοντας να δει για το πόσο πρόθυμη ήμουν να τον ακολουθήσω σε ένα τέτοιο ταξίδι χωρίς προβληματισμό και άρνηση, αφού κάτι τέτοιο και δεν μπορούσα να το πράξω και δεν ήταν στα καθήκοντά μου.» ισχυρίζεται η 45χρονη .

 

 

Σύμφωνα με την αγωγή μετά από λίγο καιρό ακολουθεί και δεύτερη συνάντηση με πρόσκληση πάλι του επιχειρηματία και πάλι στο γραφείο του.

 

Οι ερωτήσεις που γίνονται είναι προσωπικές και αφορούν στο αν είναι σε σχέση με κάποιον:

 

«Σε όλες τις ερωτήσεις του απάντησα διακριτικά, με τάκτ και με ευγένεια, αλλά φυσικά άρχισα να νιώθω άβολα γιατί δεν αφορά τον εργοδότη μου η προσωπική μου ζωή και οι λεπτομέρειες αυτής και σίγουρα δεν μπορεί να τον ενδιαφέρουν ανθρώπινα και επειδή νοιάζεται για τις δυσκολίες της ζωής μου. Μετά τα όσα ακολούθησαν και καταλαβαίνω πια ότι διερευνούσε και πάλι την ζωή μου και τις προθέσεις μου, την ηθική μου και τις αξίες μου και τις πιθανές μου αντιδράσεις και αντιστάσεις σε ότι είχε στο μυαλό του να πράξει.» λέει η 45χρονη.

 

Ακολουθεί μία τρίτη συνάντηση αφού έχει αλλάξει ήδη πόστο στην εταιρεία. Εκεί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, της λέει ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω του.

 

«Με παίρνει λοιπόν από το χέρι, σαν να μην έχω καν βούληση και θέληση και όντας εγώ ήδη αποσβολωμένη και μη θέλοντας να πιστέψω ότι μου συμβαίνει για πρώτη φορά στα 45 μου χρόνια και μάλιστα από έναν άνθρωπο 70 ετών, και με παρασύρει στο γραφείο συνεδριάσεων όπου κυριολεκτικά με ΄΄τοποθετεί΄΄ αρχίζοντας να μου λέει πόσο πολύ με συμπαθεί, και ότι θέλει να στηριχτώ απάνω του γιατί είναι αυτός εδώ για μένα, καθώς και ότι και αυτός είναι άνθρωπος και έχει ανάγκη κάποιον να μιλάει και να λέει τα δικά του προβλήματα.»

 

«Όταν θα σε φωνάζω εδώ μέσα, εδώ θα έρχεσαι κατευθείαν και θα κάθεσαι όρθια»

 

Η 45χρονη όπως αναφέρει στην αγωγή της από εκείνη την ημέρα είναι τρομοκρατημένη και προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με τον επιχειρηματία.

 

 

«Όσο και αν προσπαθούσα να τον αποφύγω όμως, ήταν ο εργοδότης μου, συνεπώς και με ξαναφώναξε στο γραφείο του περί τις αρχές Οκτωβρίου, όπου με πήγε και πάλι κατευθείαν στο γραφείο συνεδριάσεων και επιτακτικά και με προσταγή αφέντη  μου είπε:΄΄΄ Όταν θα σε φωνάζω εδώ μέσα, εδώ θα έρχεσαι κατευθείαν και θα κάθεσαι όρθια»

 

Στην τελευταία τους συνάντηση στις αρχές Οκτωβρίου  την καλεί στο γραφείο συνεδριάσεων και όπως περιγράφει άρχισε να την χαϊδεύει ερωτικά στα χέρια και πήγε να τη φιλήσει στο λαιμό. Εκείνη καταφέρνει να ξεφύγει και κλαίει, όπως λέει ,συνεχώς .

 

«Ο Γολγοθάς μου όμως δεν τελείωσε, παρά του ότι πραγματικά δεν με ξαναφώναξε στο γραφείο του, άρχισε όμως ακόμη χειρότερος Γολγοθάς, καψόνια και σπάσιμο νεύρων, λεκτική βία και εξευτελισμός, που καθένας καταλαβαίνει για ποιο λόγο, αφού και τον αποκάλυψα για τις παρενοχλήσεις που δέχτηκα, και δεν πέτυχε τον σκοπό και τις σεξουαλικές προσδοκίες του»

 

Η απόλυση και οι μηνύσεις

 

Τα ..καψόνια όπως λέει η εργαζόμενη μητέρα συνεχίστηκαν και τον Νοέμβριο της ανακοινώνουν ότι απολύεται.

 

Όταν τον ρωτά γιατί την απολύει, εκείνος απαντά ότι ήταν ακατάλληλη για το γραφείο και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα  καθήκοντά της.

 

Λίγες ημέρες  η 45χρονη  κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και εκείνος   της απαντά  με  μήνυση  για συκοφαντική δυσφήμιση  εξαιτίας  της αναφοράς στο πρόσωπό του για σεξουαλική παρενόχληση .Στη συνέχεια η μητέρα καταθέτει μήνυση για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε εργασιακό χώρο.

 

Στην εκδίκαση της αγωγής μάρτυρες θα καταθέσουν υπέρ του επιχειρηματία αναφέροντας ότι η 45χρονη είχε ψυχικές εναλλαγές και έκλαιγε  και ότι δεν εκτελούσε τα καθήκοντά της .Ο δικαστής όμως στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι «τα όσα κατατίθενται δεν κρίνονται από το δικαστήριο πειστικά καθώς όσα προσάπτονται στην ενάγουσας σχετικά με την αποχώρησή της χωρίς ενημέρωση αντικρούονται Επιπλέον το Δικαστήριο αρνείται να δεχθεί ότι η ενάγουσα ήταν πρόσωπο παντελώς ανίκανο για εργασία.»

 

Επιπλέον καταθέτουν δύο γυναίκες μάρτυρες πρώην εργαζόμενες που ήταν και αυτές θύματα του επιχειρηματία.

 

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται επιπλέον για τον επιχειρηματία:

 

«μείωσε παράνομα και υπαίτια  την υπόληψη της ενάγουσας  ως εργαζόμενης καθότι φερόμενη εκδικητικά λόγω μη ενδοτικότητας σε σεξουαλική παρενόχληση την αποστέρησε  από το συμφέρον της  για πραγματική απασχόληση και από το μισθό της.»

 

Το newpost επικοινώνησε με την δικηγόρο της 45χρονης Έλσα Τσιτσιγιάννη  η οποία δήλωσε:

 

«Η πρώτη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης και δικαίωσε έναν δύσκολο και ανηφορικό δρόμο και αγώνα για μια γυναίκα- άγαμη μητέρα που με πείσμα και αξιοπρέπεια και όπλο την αλήθεια της έδωσε μια μάχη που και την κέρδισε, σε ένα εκβιαστικό και απειλητικό περιβάλλον και με δυσκολία λόγω προσωπικών δεδομένων και καθήκον εχεμύθειας να ζητήσει συμμάχους- άλλες γυναίκες που τυχόν είχαν υποστεί το ίδιο από τον ίδιο εργοδότη!

 

Παρά ταύτα και με ΄΄τύχη΄΄ βρήκαμε στήριγμα από δυο γυναίκες εργαζόμενες στο παρελθόν στον ίδιο εργοδότη που βίωσαν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά και μεταχείριση από τον εναγόμενο εργοδότη και τις ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή τους και τις μαρτυρικές καταθέσεις τους! Έστω κι αν αποτελεί μόνο την αρχή…γιατί έχουμε πολύ αγώνα μπροστά μας …είναι δικαίωση  που με οδηγεί στο ευχαριστώ και στην ελπίδα ότι: υπάρχει δικαιοσύνη !!!!!

 

Πηγή: Newpost.gr