Εμμένει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στο αίτημα για απόσυρση άμεσα της διάταξης που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και ακυρώνει την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης  Αποβλήτων όπως ισχύει στην μέχρι σήμερα νομοθεσία.

 

Σε νέα επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός τονίζει πως η ανακοίνωση του αρμοδίου υπουργού κ. Τσιρώνη περί αλλαγής της διατύπωσης «σύμφωνη γνώμη» σε «γνώμη» δεν λύνει το πρόβλημα που αιφνιδίως ανέκυψε, καθώς και πάλι θα πρόκειται «για «πολιτική» ΚΥΑ, όπως «πολιτική» είναι και η «γνώμη» των 2 Γενικών Γραμματέων».

 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αγοραστού προς τον κ. Τσίπρα:

 

«Αξιότιμε Κε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, 

 

Μετά την από 2/11/2015 συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής με θέμα το Σ/Ν για τα προαπαιτούμενα, όπου έγιναν τοποθετήσεις φορέων καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γ. Τσιρώνη, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη, όσον αφορά το άρθρο 31 θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι θέσεις της ΕΝΠΕ αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο προβληματισμού.

 

Μετά την από 30/10/2015 επιστολή που σας στείλαμε και ενώ αναμέναμε να γίνει απόσυρση του άρθρου 31 και διάλογος, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τσιρώνης ανακοίνωσε στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής ότι αλλάζει τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης των 2 Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε «γνώμη».

 

Κε Πρόεδρε, 

 

Σε τόσο κρίσιμα θέματα που θίγουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης αλλά και της επίσης  συνταγματικά προβλεπόμενη προστασία του περιβάλλοντος, είναι τουλάχιστον αφελής και πρόχειρη η διαχείριση - των κοινών επιχειρημάτων της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ από τον αρμόδιο Υπουργό με απλή αλλαγή της διατύπωσης του άρθρου 31 με διαγραφή του όρου «σύμφωνη» .

 

Για να είμαστε συγκεκριμένοι με βάση την αναδιατύπωση που πρότεινε χτες ο αρμόδιος Υπουργός: 

 

1) δημιουργείται μια διπλή  «πολιτική» γνωμοδότηση 2 Γενικών Γραμματέων καθώς ακυρώνεται η μέχρι σήμερα ισχύουσα στη νομοθεσία υπηρεσιακή γνωμοδότηση του ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ περί  της συμβατότητας των ΠεΣΔΑ με τον ΕΣΔΑ.

 

2) επειδή το αντικείμενο της πολιτικής γνωμοδότησης είναι ευρύ και ασαφές και αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των 2 Γενικών Γραμματέων τότε οι 2 διαφορετικές γνώμες πως θα υιοθετούνται σε ένα τελικό ΠεΣΔΑ. 

 

3) καμία αλλαγή δεν πρότεινε  ο Αναπληρωτής Υπουργός στο θέμα της «υιοθέτησης» από το Περιφερειακό  Συμβούλιο της «γνώμης» πλέον των 2 Γενικών Γραμματέων που σημαίνει  ότι συνεχίζει η προσπάθεια ακύρωσης του μέχρι σήμερα εγκριτικού ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου και υποκατάστασή του από την προβλεπόμενη στο άρθρο 31 εγκριτική ΚΥΑ των 2 Υπουργών. 

 

4) ποιο το νόημα της εγκριτικής ΚΥΑ που προτείνει το άρθρο 31 με συνεπακόλουθο  το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετεί και όχι να εγκρίνει, όταν στο ήδη υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο - λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας - προβλέπεται ΚΥΑ έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τους ΠεΣΔΑ;

Το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι πρόκειται για «πολιτική» ΚΥΑ όπως «πολιτική» είναι και η «γνώμη» των 2 Γενικών Γραμματέων .

 

Κε Πρόεδρε, 

 

Η αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη όπως αναφέραμε πριν με τις θέσεις της ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχη Αττικής και δεν πρέπει να εμπλέκεται -εκ του ρόλου της- σε πολιτικά παιχνίδια και οφείλει να είναι σε δημιουργική πάντα συνεργασία με όλους τους πολιτικούς φορείς και πρωτίστως με την εκάστοτε κυβέρνηση με βάση την αρχή του αμοιβαίου σεβασμού των ρόλων.

 

Υπ’ αυτή την σκοπιά οι παραπάνω γνώμες των 2 Γενικών Γραμματέων και η εγκριτική ΚΥΑ για τους ΠεΣΔΑ που προβλέπονται στο άρθρο 31 εξακολουθούν να αποτελούν πολιτική «βόμβα» στα θεμέλια της σχέσης κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης.

 

Παρακαλούμε και πάλι για τις άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειές σας για την απόσυρση και σύντομο διάλογο επί του άρθρου 31.»