Υπολογίζεται, πως η γεωθερμία θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των κατοικιών και για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

 

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της ενεργειακής μετάβασης, καθώς η χρήση της μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτροπαραγωγή και σε θέρμανση.

 

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συγκαταλέγεται στις εταιρείες που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο των δραστηριοτήτων τους και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Παράλληλα, αρκετοί δήμοι στη χώρα μας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων που βρίσκονται στα γεωγραφικά τους όρια, ανάμεσα σε αυτούς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ενώ και στο Δήμο Γρεβενών αναπτύσσεται ένα πρόγραμμα με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους στα δημόσια κτίρια.

 

Ένας άλλος δήμος στον οποίο υπάρχει η προσδοκία πως μέσα στο επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών θα αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου είναι του Παγγαίου. Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες.

 

Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr o δήμαρχος Παγγαίου, κ. Φίλιππος Αναστασιάδης σκοπός μας είναι «με την ολοκλήρωση των μελετών να αξιοποιήσουμε την γεωθερμία για την τηλεθέρμανση και άλλες χρήσεις» και επισημαίνει πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Επιπλέον ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ήδη από την ΔΕΥΑ Παγγαίου έχει κατατεθεί πρόταση για το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

 

Υπολογίζεται, πως η γεωθερμία θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των κατοικιών και για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Επίσης, για το σκοπό της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου ο δήμος θα εκμεταλλευτεί έκταση που του ανήκει 10.000 στρεμμάτων.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα διαπιστώνεται πως υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, ωστόσο «η ελλιπής ενημέρωση και οι τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή και ανάπτυξη των σχετικών δικτύων τηλεθέρμανσης θέτουν τις βασικότερες προκλήσεις για την περίπτωση της γεωθερμίας σε διάφορες περιοχές της επικράτειας που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση. 

 

Στον τομέα της εκμετάλλευσης πεδίων για ηλεκτροπαραγωγή δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις, είτε λόγω τεχνικών ελλείψεων και προβληματικών αδειοδοτικών διαδικασιών, είτε λόγω αντιδράσεων εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, στερώντας έτσι από το ηλεκτρικό σύστημα μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνεχούς και ευέλικτης παραγωγής».

 

πηγή: ienergeia.gr