Στα έργα που έχουν καταστήσει την Καβάλα αναπτυξιακό πρότυπο, αλλά και για το οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό παρόν και μέλλον της, αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αλέξης Πολίτης. 

 

Η Καβάλα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κόμβους των Βαλκανίων. Ποιες είναι οι δράσεις της Π.Ε. Καβάλας για την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης, πώς αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη τοπικά, αλλά και στην ενδυνάμωση των σχέσεων των πολιτών των Βαλκανίων; 

 

«Η Καβάλα από τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε ένα σημαντικό γεωπολιτικό, ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι. Είναι το σημείο συνάντησης της Μακεδονίας του βασιλιά Φιλίππου Β', της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας στην Ευρώπη που ίδρυσε ο Απόστολος Παύλος, και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του Μεχμέτ Αλή.

 

Μία τοποθεσία που πολλοί επιθύμησαν να ελέγξουν προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Σήμερα, η Καβάλα έχοντας ενσωματώσει στοιχεία από κάθε ιστορική περίοδο και έχοντας την εμπειρία των αιώνων, αποτελεί έναν κοσμοπολίτικο προορισμό και έναν πολύ σημαντικό εμπορικό κόμβο στα Βαλκάνια.

 

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Π.Ε. Καβάλας αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του Τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, μία εκ των διαχρονικών εμπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, και έναν πόλο έλξης νέων επενδύσεων. Έχοντας αυτά στο νου μας, έχουμε αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των τριών αυτών πυλώνων ανάπτυξης με έργα υποδομής, καθώς, επίσης, και με έργα εξωστρέφειας.

 

Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω τα έργα υποδομής στο οδικό μας δίκτυο και στα λιμάνια της Περιφερειακής μας Ενότητας, που υποδέχονται τόσο τουριστικά όσο και εμπορικά πλοία (άλλωστε η Καβάλα αποτελεί την πλέον ανερχόμενη δύναμή στην κρουαζιέρα), τη σιδηροδρομική σύνδεση της Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη και με τον εμπορικό λιμένα «Φίλιππος Β’», καθώς και τον καινούργιο οδικό άξονα Καβάλα – Δράμα – σύνορα Βουλγαρίας.

 

Πρόκειται για τεράστια έργα ανάπτυξης, με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την περιοχή. Εμβληματικής σημασίας το μεγάλο έργο του φυσικού αερίου που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και ήδη εκτελείται από τη ΔΕΔΑ. Είναι ένα ορόσημο αναπτυξιακού χαρακτήρα με πολλαπλά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης και του ευρύτερου νομού, σε μία τόσο ευάλωτη ενεργειακά περίοδο.

 

Ταυτόχρονα, επενδύουμε στην πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής μας, με την κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου αμφιθεάτρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στο κτίριο Διοίκησης της Π.Ε. Καβάλας, καθώς και με δράσεις προβολής σημαντικών τοποσήμων όπως η ανάδειξη και προβολή της αρχαίας Εγνατίας οδού, το Φεστιβάλ του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων και η προβολή και η κατοχύρωση της μοναδικότητας αγροτικών καβαλιώτικων προϊόντων στο εξωτερικό, όπως το ελαιόλαδο, οι κουραμπιέδες και τα καβαλιώτικα κρασιά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά τόσο εγώ όσο και ο περιφερειάρχης μας Χρήστος Μέτιος έχουμε και την όρεξη για δουλειά, και την αποδοχή και υποστήριξη του κόσμου». 

 

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε το 2022 όσον αφορά την ανάπτυξη της Π.Ε .Καβάλας και ποιες είναι οι δράσεις για το 2023 που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη; 

 

«Το 2022 αποτέλεσε μία μεταβατική χρονιά, με δεδομένο ότι εξήλθαμε από δύο χρονιές σκληρής καραντίνας όπου όλα πήγαν πίσω και υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Ως ιατρός πνευμονολόγος γνωρίζω από πρώτο χέρι τι ακριβώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, μας δόθηκαν οι ευκαιρίες για να κάνουμε πράγματα και να καλύψουμε ένα μέρος του κενού που δημιουργήθηκε.

 

Έτσι, καταφέραμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να κάνουμε τον σχεδιασμό των παρεμβάσεών μας, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση και να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τις ενέργειες, οι οποίες θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το 2023.

 

Για τη χρονιά που μας πέρασε, δώσαμε έμφαση στις υποδομές στο οδικό μας δίκτυο, με δεκάδες παρεμβάσεις στο δίκτυο ευθύνης μας, στα έργα για την προστασία των αγροτών μας, με εγγειοβελτιωτικές, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και ψεκασμούς, στα έργα για την έλευση του φυσικού αερίου στην πόλη μας, και στα έργα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας με δράσεις για προστασία του Περιβάλλοντος και παρεμβάσεις δασοπυροπροστασίας.

 

Το πρόγραμμα του 2023 περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομών οδικού δικτύου, τη δημοπράτηση της κατασκευής του νέου αμφιθεάτρου της Π.Ε. Καβάλας, μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα βίας, οδικής ασφαλείας, προστασίας του Περιβάλλοντος και Ψυχικής Υγείας. Γεροί να είμαστε, έχουμε να κάνουμε πολλά και όμορφα πράγματα». 

 

Η Καβάλα από το 1980 είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που έχουν πραγματοποιηθεί εξορύξεις πετρελαίου. Είχατε προβλήματα, κυρίως περιβαλλοντικά, πώς επηρέασε την οικονομική ζωή των κατοίκων, και τι θα συμβουλεύατε τις άλλες περιοχές στις οποίες θα αρχίσουν έρευνες; 

 

«Το σημαντικότερο είναι να εξευρεθεί η χρυσή ισορροπία μεταξύ της υγιούς οικονομικής εκμετάλλευσης, της προστασίας του Περιβάλλοντος και των ανταποδοτικών έργων στις περιοχές εξόρυξης. Μία τέτοια δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, καθώς και ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη με την κατασκευή έργων υποδομών και αύξησης της εμπορικής κίνησης. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία του Δημοσίου με την ιδιωτική πρωτοβουλία, πάντα σε ένα πλαίσιο προϋποθέσεων και αμοιβαίου σεβασμού». 

 

Το 2023 είναι μία εκλογική χρονιά με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Θα σας δυσκολέψουν στην πραγματοποίηση των δράσεών σας; 

 

«Είμαι άνθρωπος του προγράμματος, ιατρός στη σκέψη, αλλά και στην πράξη, που μπορεί να μη λέω πολλά, αλλά αυτό που θα πω, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το πετύχω. Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει και εγώ και οι συνεργάτες μου στην εργασία υπό πιεστικές συνθήκες.

 

Οι εκλογές για εμένα, παρόλο που έχω δηλώσει ότι θα συστρατευτώ εκ νέου με τον Χρήστο Μέτιο, δεν είναι κάτι άμεσο, αφού επείγουν αλλά πράγματα, έργα και δράσεις. Θέλω να αξιοποιώ το χρόνο μου και να αφήσω πίσω μου παρακαταθήκη. Το μόνο σημαντικό στην πολιτική είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Η στείρα πολιτική είναι κάτι που δεν με αφορά, και σίγουρα δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός ή πολιτικός παλαιάς κοπής».

 

Πηγή: vradini.gr