γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Προχωρούν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας τα έργα αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Θάσου.

 

Έχουν τοποθετηθεί ήδη τα 12 πρώτα στηρίγματα που θα υποδεχτούν τις αυθεντικές μαρμάρινες κερκίδες αφού πρώτα έχουν καθαριστεί και έχει φανεί το κατάλευκο Θασίτικο μάρμαρο.

 

Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου με μάρμαρο Θάσου ήταν ένα όνειρο του πρώην δημάρχου Κώστα Χατζηεμμανουήλ το οποίο άρχισε να υλοποιεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας του.

 

Το θέατρο έκλεισε μετά το τέλος των παραστάσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου τον Σεπτέμβριο του 2012 και έκτοτε παραμένει κλειστό.

 

Λίγο αργότερα άρχισαν και οι εργασίες αναστήλωσής του.

 

Η πρώτη φάση του έργου πραγματοποιήθηκε με αυτεπιστασία τα πρώτα έργα κόστους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

 

Η δεύτερη φάση της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Θάσου εντάχθηκε το 2018 στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με χρηματοδότηση 3.500.000 ευρώ.

 

Στο μνημείο σήμερα έχει αναπτυχθεί εργοτάξιο.

 

Όπως διαβάζουμε στο Διάζωμα για την εξέλιξη του έργου:  

 

Στο πλαίσιο τού έργου πραγματοποιήθηκε η αφαίρεση των σιδηρών κατασκευών και των υπολειμμάτων μπετόν από τα εδώλια του θεάτρου, ταυτοποιήθηκαν τα διάσπαρτα μέλη και τα εδώλια του θεάτρου, εκπονήθηκε γεωστατική μελέτη για την εκτίμηση της αντοχής του εδάφους (η παραπάνω μελέτη εγκρίθηκε από το ΚΑΣ στις 23 Ιουνίου 2020) και ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση της αντοχής του εδάφους, αντικαταστάθηκαν τα δίκτυα (ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης κ.λπ.), έγινε η προετοιμασία για την οριστική φάση αποκατάστασης του κοίλου.

 

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του άνω κοίλου και εκτελούνταν οι εργασίες αποκατάστασης στο κάτω κοίλο.

 

Οι φωτογραφίες από τις εργασίες στις κερκίδες είναι του Αναστάση Μπίλια ο οποίος είναι αρωγό μέλος του Διαζώματος.