Από το 2009 και ειδικά με την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια, η κατάσταση στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί ραγδαία και δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη, την στιγμή που η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι ανύπαρκτη.

 

Μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου καθώς και των προαπαιτούμενων νόμων, όπως αυτών που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή οι όροι και τα περιθώρια για διεκδικήσεις και ανατροπής του υφεσιακού κλίματος άλλαξαν δραματικά. Το τρίτο μνημόνιο καταστρέφει τις οικογένειες και τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό και η φορολογία μας συνθλίβει.

 

Στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδόν το 1/3 των θέσεων απασχόλησης αλλά και της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας έχουν χαθεί από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρές επιχειρήσεις (SBA Facts), που παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο στη Νάπολη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούν οι μικρομεσαίοι ή 630.000 και 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000. Μάλιστα αναμένεται η συνολική απασχόληση να “πέσει” κατά ακόμη 106.000 θέσεις και να προστεθούν άλλες 40.000 “λουκέτα”.

 

Και παρόλα αυτά στο τρίτο μνημόνιο προβλέπεται για τον κλάδο μας ότι:

 

·         Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης από το 26% στο 29%.

·         Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% που ίσχυε στο 75% για το 2015 και στο 100% από το 2016. Επιπλέον η εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στις κλίμακες φορολογίας

·         Αυξάνεται από το 3% σε πάνω από 5% το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση, να θεσπίσει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη μείωση του αριθμού των δόσεων.

·         Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το ακατάσχετο ποσό από τραπεζικό λογαριασμό και από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς (εργαζόμενοι με μπλοκάκια).

Επιπλέον έρχεται και ο «Αρμαγεδώνας» του ασφαλιστικού και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Όλα αυτά αποτελούν μέτρα και πολιτικές που εκτινάσσουν την ΑΝΕΡΓΙΑ και την ΥΦΕΣΗ χωρίς να εξασφαλίζουν τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας και αποδεικνύουν το μίσος για την επιχειρηματικότητα που είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.