Με ανακοίνωση του το ΚΚΕ ΑΜΘ τονίζει την αντίθεση του στην μετακίνηση για τους επόμενους 4 μήνες, Παθολόγων από το Νοσοκομείο Καβάλας, στο Νοσοκομείο Ξάνθης προκειμένου να καλύψουν την Παθολογική κλινική στην Ξάνθη.

 

Η ανακοίνωση:

 

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη γνωστή τακτική της «κοπτοραπτικής», τα «μπαλώματα» στο ΕΣΥ, όπως έπραξε κατ’ επανάληψη σε όλη την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, όταν και ανοιγόκλεινε τα Περιφερειακά Ιατρεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπονομεύοντας και τη στοιχειώδη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποσπούσε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας, για να στελεχώσει τα νοσοκομεία που στέναζαν από το βάρος των νοσηλειών, ενώ παράλληλα ανέβαλε χιλιάδες απαραίτητες ιατρικές πράξεις και χειρουργεία, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, με συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας χιλιάδων ασθενών και

χρονίως πασχόντων, που τους ωθούσε στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας.

 

Στην ίδια «γραμμή πλεύσης» κινείται και η απόφαση να μετακινεί για τους επόμενους 4 μήνες Παθολόγους από το Νοσοκομείο Καβάλας, προκειμένου να καλύψουν την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, αφού τους τελευταίους μήνες  έχουν μετακινηθεί από το Νοσοκομείο Καβάλας σε διάφορα Νοσοκομεία, Αναισθησιολόγοι, Καρδιολόγοι της Καρδιολογικής Κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

 

Η απαράδεκτη εντολή μετακίνησης κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα 5/12 για το μήνα Δεκέμβριο τινάζοντας στον αέρα τις εφημερίες και τους προγραμματισμούς αδειών για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Χωρίς καμία μέριμνα για τον οικογενειακό προγραμματισμό των γιατρών.

 

Με αυτά τα «υλικά» χτίζεται το «νέο ΕΣΥ», που μετά και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα νοσοκομεία, δρομολογείται η ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, με γιατρούς που θα εξαναγκάζονται σε εργασιακή

εξουθένωση, με παράλληλη παροχή υπηρεσιών και στον ιδιωτικό τομέα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, με γιατρούς part time από τον ιδιωτικό τομέα που θα καλύπτουν … 4ωρες τρύπες στα δημόσια νοσοκομεία!

 

Τα «σπασμένα» θα κληθούν να τα πληρώσουν εκτός από τους γιατρούς και οι ίδιοι οι ασθενείς σε Καβάλα και Ξάνθη. Αφού ούτε στο Νοσοκομείο της Καβάλας περισσεύουν οι γιατροί, οπότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αναβολές προγραμματισμένων τακτικών ιατρείων, μείωση της αναλογίας ιατρών προς νοσηλευόμενων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίοδο μάλιστα έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων! 

 

Αλλά και οι ανάγκες των ασθενών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης δεν πρόκειται να καλυφθούν, αφού ούτε το αναγκαστικά μετακινούμενο ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ ταυτόχρονα διαρρηγνύεται η απαραίτητη σταθερότητα στην παρακολούθηση κυρίως των χρονίως πασχόντων της Παθολογίας (πχ διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ).

 

Τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό δεν καλύπτονται με «εντέλλεσθαι», μετακινήσεις από Νομό σε Νομό, προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα με την αποτυχημένη «συνταγή» των επιτάξεων την προηγούμενη περίοδο και με τη βούλα του νόμου στο εξής! Τα κενά καλύπτονται μόνο με μαζικές προσλήψεις μόνιμου, αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού.

 

Το ΚΚΕ καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση και καλεί όλο το λαό να πάρει στα δικά του χέρια την υπόθεση της προάσπισης της υγείας του. 

 

Να δυναμώσει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

 

Να αυξηθούν εδώ και τώρα οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό, μέσα, κτιριακές και άλλες υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό, πραγματικό σύστημα ΠΦΥ που να καλύπτει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού.

 

Οι ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων, σε όλη τη χώρα και στην περιοχή μας, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια και την απαραίτητη κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και σε κάθε επίδοξο «σωτήρα» που με τα ίδια υλικά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας υπόσχεται διαφορετικά δήθεν αποτελέσματα.