γράφει ο

Κωνσταντίνος Παπακοσμάς

 

Καλημέρα και Καλό Μήνα, ο χειμώνας δείχνει τα “δόντια” του με ισχυρούς ανέμους και βροχή. 

 

Στην όμορφη πόλη μας …όταν πνέουν ισχυροί νότιοι  δημιουργούν  μια διαφορετική εικόνα στο Λιμάνι , έξω από αυτό αλλά και στις ακτές μας. Ανατρέχοντας στην ιστορία μεταφέρω εικόνα και περιγραφή από έναν ισχυρό νοτιά το .. σωτήριο έτος 1930, ήταν η 15η Δεκεμβρίου, το ατμόπλοιο “ΘΡΑΚΗ” προερχόμενο από την Ρουμανία προσπαθεί να προσεγγίσει στο Λιμάνι της Καβάλας, που την εποχή εκείνη ξεκινά η κατασκευή του. 

 

Τα κύματα , παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος, ρίχνουν το πλοίο στην .. στεριά μπροστά στον σημερινό Δημοτικό κήπο. Μερικές ημέρες μετά ειδικό ρυμουλκό φθάνει από τον Πειραιά για την ρυμούλκηση του πλοίου και την επισκευή των ζημιών. Το “ΘΡΑΚΗ” μεταφέρει ξυλεία για τις αποθήκες του "Αποστολόπουλου". Η περιγραφή του παραλίγο ναυαγίου στην εφημερίδα Κήρυκας είναι συγκλονιστική. 

 

Με τουφεκιές προσπαθούσαν οι επιβαίνοντες σε αυτό να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους στην ακτή για βοήθεια.. ενώ πλήρωμα και καπετάνιος έκαναν απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατήσουν το πλοίο στην θάλασσα κόντρα στους ισχυρούς ανέμους. 

 

Η εφημερίδα ΚΗΡΥΞ γράφει και για την καθυστέρηση της κατασκευής των έργων στο Λιμάνι και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πλοία.

 

Η φωτογραφία του πλοίου που είχε εξοκείλει στην ..ακτή της πόλης έχει τραβηχτεί από τον ''ερασιτέχνη φωτογράφο'' Αθανάσιο Οικονομίδη.

 

Οι  ναυτικοί, του πλοίου  γνώριζαν ότι ο βυθός, στο στα σημεία αυτά ήταν ομαλός και αμμώδης, έτσι η ύστατη ευκαιρία για τη σωτηρία ενός πλοίου σε θαλασσοταραχή, να το οδηγήσουν στα αβαθή.

 

Από την ιστορική έρευνα του καλού φίλου  Ελευθερίου Παπαγιαννάκη μαθαίνουμε , ότι το πλήρωμα και ο καπετάνιος διασώθηκαν χάριν προθυμίας των λεμβούχων Ε. Βαφειάδη (Χιώτη) , Αλ. Μαυρουδή, Φιλίππου Λαγκανάρη και Αλέξανδρου Τζατζάλα. Ο γιός του ο cpt Γιάννης Τζατζάλας, δωρητής στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, απέκτησε το δικό του M/S 1250τ. το ονόμασε “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” και εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια την πόλη μας με μεταφορές φορτίων καλαμποκιών και λιπασμάτων της ΣΥΝΕΛ σε όλα τα λιμάνια της χώρας.