Την Πέμπτη 24 Νοέμβρη κλιμάκιο της ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΠ ΑΜΘ, πραγματοποίησε συναντήσεις με εργαζόμενους και φορείς της Θάσου.

 

 

Στο Δημαρχείο Θάσου

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στον Δήμο Θάσου και με εργαζόμενους του Δήμου αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, η υποστελέχωση βασικών υπηρεσιών, τα διαφορετικά είδη συμβάσεων που υπάρχουν συνολικά στο δημόσιο και ιδιαίτερα στους ΟΤΑ (2μηνα, 8μηνα, μέσω ΟΑΕΔ κλπ) δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων χωρίς δικαιώματα, σε καθεστώς ομηρίας και με ημερομηνία λήξης.

 

 

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του Κόμματος ο Διονύσης Κλάδης ανέφερε ότι  το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στους δήμους. Με παρεμβάσεις του μέσα και έξω από την Βουλή έχει αναδείξει όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε διαχρονικά από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις. Μεταφέροντας αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό με αποτέλεσμα οι δήμοι είτε να υπολειτουργούν είτε να δίνονται διάφορες υπηρεσίες σε ιδιώτες, με αναθέσεις κλπ.

 

 

Κάλεσε τους εργαζομένους να οργανώσουν την πάλη τους, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Ότι σήμερα δεν χωρά καμία αναμονή για «σωτήρες», ότι όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές είναι γνωστό το πρόγραμμά της:

 

 

-Είναι το ταμείο Ανάκαμψης που δίνει δισεκατομμύρια σε μονοπωλιακούς ομίλους και στο λαό φέρνει το νέο υπερμνημόνιο με διαρκή επιτήρηση, νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

 

 

- Είναι η πολιτική της «πράσινης» μετάβασης που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματική ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά ο μόνος στόχος της είναι η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων και έχει ως αποτέλεσμα το πανάκριβο ρεύμα, κλπ.

 

 

- Είναι η πολιτική της μεγαλύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στον άδικο πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, που έχει μετατρέψει την περιοχή μας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, σε θύτη άλλων λαών και τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

 

 

 Όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στα παραπάνω. Η οργή και αγανάκτηση που νιώθει ο λαός μας μπορεί να βρει αληθινή διέξοδο, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ στο κίνημα, τους μαζικούς φορείς, στις εκλογές. Έτσι μπορεί να δυσκολέψει και να εμποδίσει τα χειρότερα, να αποσπάσει κατακτήσεις, να ανοίξει παράθυρο στο μέλλον.

 

 

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Καβάλα και στις άλλες πόλεις της περιοχής, που δείχνουν ότι κάτι γίνεται, κάτι κινείται. Ότι υπάρχει η δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης και σε άλλους χώρους δουλειάς και να συνενωθούν σε ένα μεγάλο πανελλαδικό ποτάμι αγώνα και ανατροπής. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματική ελπίδα και αισιοδοξία στον λαό.

 

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου κ.Κυριακίδη Λευτέρη. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τη Θάσο και άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου.

 

 

Στον πυροσβεστικό σταθμό Θάσου

Στη συζήτηση με τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  όπως το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με 4 διαφορετικές συμβάσεις. Εκφράστηκε η αγωνία στο πόσο έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά  έργα στο βουνό μετά την τελευταία πυρκαγιά, τα έργα που χρειάζονται να γίνουν μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο (καθαρισμός δασικών δρόμων, αντιπυρικές ζώνες κα).

 

 

Εκ μέρους του Κόμματος τονίστηκε ότι το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος, ότι με δεκάδες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην Βουλή έθεσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (συνταξιοδοτικά, επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, υποστελέχωσης) αλλά και για τα ιδιαίτερα προβλήματα του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου για μετεγκατάσταση του σταθμού σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτήριο, για την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου.

 

 

Στο Κέντρο Υγείας Πρίνου 

Στη συζήτηση ήρθαν στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη μοναδική δομή υγείας του νησιού, με σοβαρό ζήτημα την μεγάλη υποστελέχωση. Πιο συγκεκριμένα:

 

 

- Υπάρχουν ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρου, όπου υπάρχουν 8 κενές οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στις διακομιδές.

 

 

- Στο μικροβιολογικό, μετά την συνταξιοδότηση ενός μικροβιολόγου, καλύπτεται η θέση από το Νοσοκομείο Καβάλας με μετακίνηση μιας μικροβιολόγου για κάποιες μέρες της βδομάδας.

 

 

- Στο ακτινολογικό όπου μετά τη μετάθεση μιας υπαλλήλου και την λήξη της σύμβασης 2 επικουρικών θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία του.

 

 

- Συνολικά έχουν να γίνουν πολλά χρόνια μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία προκήρυξη για νέες θέσεις προσωπικού, ζητήθηκαν 11 θέσεις και η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε καμία για το ΚΥ Πρίνου. Η μεγάλη πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού είναι επικουρικό.

 

 

- Είναι επείγουσα ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το οργανόγραμμα που υπάρχει εδώ και 35 χρόνια και να καλυφθούν όλα τα κενά για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το ΚΥ και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο λαό και τους τουρίστες της Θάσου.

 

 

- Το γεγονός ότι σήμερα λειτουργεί το ΚΥ οφείλεται στην υπερπροσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ατελείωτες εφημερίες που και αυτές πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση και ένα μεγάλο ποσοστό παρακρατείται μέσω της υψηλής φορολογίας.

 

 

Ο Διονύσης Κλάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πρόθεση να αντιμετωπίσει αυτά τα οξυμένα προβλήματα, αλλά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε  για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες των κερδών των μεγάλων κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της ιδιωτικής υγείας, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησαν άγρια αφήνοντας ανθρώπους να πεθαίνουν.

 

 

Πρόκειται για νομοσχέδιο-τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας.

 

 

Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αν ψηφιστεί θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, αφορά όλο τον λαό και τους ασθενείς, αφού αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

 

 

Τόνισε ότι πρέπει να σημάνει Συναγερμός, για να μην περάσει αυτό το έκτρωμα.

 

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης στο νησί φαρμακείου του ΕΟΠΠΥ και μονάδα αιμοκάθαρσης, αιτήματα του λαού της Θάσου που σταθερά στηρίζουμε και διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους.

 

 

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους υγειονομικούς, το λαό συνολικά σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει και η πάλη για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα υγείας, για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην υγεία, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

 

 

(δελτίο Τύπου)