Την εβδομάδα 6 με 12 Νοεμβρίου 2022, εφτά εκπαιδευτικοί του προγράμματος Erasmus+, καθώς και το σύνολο του Συλλόγου Καθηγητών και οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καβάλας, υποδέχτηκαν αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών στην πόλη μας, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Healthy, Fit and Never Quit». 

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι χώρες από όλη την Ευρώπη, οι οποίες έστειλαν από δύο έως τρεις εκπαιδευτικούς και τέσσερις μαθητές για την τρίτη συνάντηση. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην παιδαγωγική ομάδα της κινητικότητας ήταν οι:

 

• Κιλικιάν Παναγιώτης - Αγκόπ, ΠΕ11 (Διευθυντής)

• Σωτηρέλη Καλλιόπη, ΠΕ06 (Υποδιευθύντρια, συντονίστρια προγράμματος)

• Ηλιοπούλου Ανθή, ΠΕ86

• Αθανασάκη Αικατερίνη, ΠΕ02

• Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη, ΠΕ02

• Παπαγεωργίου Ιωάννης, ΠΕ11

• Σταυράκης Σταύρος, ΠΕ07

 

Οι δεκαπέντε (15) μαθητές που συμμετείχαν στην ομάδα Erasmus+, οι οποίοι φιλοξένησαν μαθητές από τις χώρες της Ευρώπης ήταν οι: Αγανικόλα Ιωάννα (Γ),

Βάσσιου Μιχαέλα Νεφέλη (Γ), Δημητριάδου Στυλιανή (Γ), Καπανταϊδάκης Ιωάννης (Β), Καραγκιαούρη Ειρήνη (Γ), Κόνσουλας Αλέξανδρος (Γ), Λιόγκας Γεώργιος (Β),

Παλτάς Αντώνιος (Β), Παπαζήση Νίκη (Γ), Παππά Ουρανία (Γ), Ραφαήλ Μαρία (Β), Σαουλίδου Χριστίνα Μαρία (Γ), Σωτηρέλη Μαρία (Γ), Υφαντίδου Εμμανουέλα (Γ) και Φωτιάδου Κυριακή (Γ). Μαθητές και γονείς διασφάλισαν τις καλύτερες συνθήκες

παραμονής για τους επισκέπτες τους, τους έδειξαν στο έπακρο την έννοια της Ελληνικής Φιλοξενίας και τους έκαναν (σύμφωνα με τους τελευταίους) να αισθανθούν μέλη της οικογένειάς τους.

 

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί διέμειναν στο ξενοδοχείο Esperia, όπου, με την επιμέλεια του Yπεύθυνου Κρατήσεων, κ. Τζουρατζόγλου Κωνσταντίνου, είχαν τις καλύτερες υπηρεσίες φιλοξενίας, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι.

 

Οι συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Γερμανία (συντονίστρια χώρα), Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ιταλία. 

 

Βασικός στόχος όλου του σχεδίου είναι η επιμόρφωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών των έξι σχολείων σε πρακτικές σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης, ενίσχυσης του πνεύματος και του σώματος και απόκτηση αντοχών για να ανταποκρίνονται στις αντιξοότητες της ζωής «χωρίς να τα παρατούν». 

 

Η θεματική ενότητα της Ελλάδας «No retreat, no surrender!» αφορούσε στην έννοια της μη παράδοσης και μη υποχώρησης παρά τις αντιξοότητες της ζωής.

 

Συγκεκριμένα οι στόχοι του προγράμματος ήταν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές (τόσο όσοι φιλοξένησαν εταίρους, όσο και το σύνολο των μαθητών που συμμετείχαν σε δράσεις) τις παρακάτω δεξιότητες, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος:

 

• να μπορούν να διατηρήσουν ποιοτικό επίπεδο ζωής μέσα από σωστή διατροφή και άθληση.

 

• να μάθουν να παίρνουν σωστές αποφάσεις για ποιοτική ζωή.

 

• να μάθουν να αγωνίζονται στο πλαίσιο του ευ ζην, χωρίς να παρατούν την προσπάθεια.

 

• να διασφαλίσουν ίση πρόσβαση σε δραστηριότητες της σχολικής κοινότητας για μαθητές όλων των ικανοτήτων.

 

• να μπορούν να καθοδηγηθούν οι συμμετέχοντες μαθητές έτσι ώστε να αναπτύξουν κατανόηση των απαραίτητων αξιών για διασφάλιση ποιοτικής ζωής.

 

• να εξοικειωθούν με τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ που έχουν ως στόχο να διαχυθούν τα αποτελέσματα των διαπολιτισμικών δράσεων.

 

• να προωθήσουν τη συνεργατική μάθηση σε διεθνή έργα.

• να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για τη συμμετοχή σε προγράμματα ευρωπαϊκής συνεργασίας των σχολείων.

 

• να μάθουν τη θεματολογία για τις επόμενες κινητικότητες.

 

• να συζητήσουν οργανωτικά θέματα για τις επόμενες κινητικότητες. Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις παρακάτω δράσεις οι οποίες ήταν κατά βάση βιωματικές:

 

• Οι συμμετέχουσες χώρες κλήθηκαν τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου αρχικά να γνωρίσουν πολιτισμικά την πόλη της Καβάλας, μέσα από συνάντησή τους στο Δημαρχείο Καβάλας με τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού, κ. Μουμτζάκη Απόστολο, με την κ. Χατζηφραντζή Ανθή, Πρόεδρο Σχολικών Επιτροπών του Δήμου καθώς και με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, κ. Δημητριάδη Ανέστη και κ. Δρακονάκη Ευαγγελία. Ο κ. Μουμτσάκης ανέφερε ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην πόλη της Καβάλας και στο κτίριο του Δημαρχείου και έδωσε αναμνηστικό φάκελο σε όλους τους συμετέχοντες.

 

• Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με την επίβλεψη της υπεύθυνης, κ. Κουμανίδου Αικατερίνης, όπου έγινε γνωριμία ανάμεσα στους εταίρους και παρουσιάστηκε η φιλοσοφία του προγράμματος και της κινητικότητας στην Καβάλα. Επιπρόσθετα, οι μαθητές έμαθαν ένα τραγούδι με

τίτλο “Never giving up”.

 

• Έπειτα, στον χώρο του 7ου Γυμνασίου, οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από την ομάδα χορού του σχολείου, με υπεύθυνο τον κ. Παπαγεωργίου Ιωάννη.

 

• Επιπρόσθετα, κλήθηκαν να δημιουργήσουν εικονογραφημένα κόμικς, με την επίβλεψη της κ. Κουκμά Ευθυμίας, εκπαιδευτικού ΠΕ08-Καλλιτεχνικών, σκιαγραφώντας έναν ήρωα (μυθικό ή αληθινό, αρχαίο ή σύγχρονο) της χώρας

τους και παρουσιάζοντας τις δράσεις του ώστε να δείξουν το σθένος του και τις προσπάθειές του να μην τα παρατήσει παρά τις δυσκολίες.

 

• Ταυτόχρονα, έγινε συνάντηση των εκπαιδευτικών των έξι χωρών, συζητήθηκε η ως τώρα πορεία του προγράμματος Erasmus+ και συμφωνήθηκε ότι από 15-21 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Μαδέρα της Πορτογαλίας με

κινητικότητα δύο εκπαιδευτικών και τεσσάρων μαθητών.

 

• Κεράστηκαν βιολογικά, υγιεινά κεράσματα, προσφορά των φούρνων Φελλαχίδη, και του ζαχαροπλαστείου Ιωσηφίδη. Επίσης, δόθηκαν ως δώρα στους εκπαιδευτικούς βιολογικά κρασιά, προσφορά των Οινοποιείου Λαλίκος, βιολογικά προϊόντα, προσφορά του καταστήματος Ανανιάδη και τοπικό ούζο, προσφορά της Ένωσης Ποτοποιών Καβάλας.

 

• Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, το σύνολο των συμμετεχόντων γεύτηκε παραδοσιακά, βιολογικά εδέσματα, μια προσφορά του φούρνου Μενέλαος στον Αμυγδαλεώνα.

 

• Στη συνέχεια, η ομάδα επισκέφτηκε το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων. Η υπεύθυνη, κ. Αντωνάρα Ελένη, έδειξε παρουσίαση σχετικά με τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων και επεσήμανε τη φιλοσοφία των αρχαίων Μακεδόνων αναφορικά με την ανάδειξη θάρρους και δύναμης. Έδειξε, επίσης, στους συμμετέχοντες τον τρόπο να παίζουν το αρχαίο παιχνίδι «Επίσκυρος», το οποίο λίγο αργότερα μαθητές και εκπαιδευτικοί έπαιξαν στο πάρκο των Φιλίππων.

 

• Στην επίσκεψη που ακολούθησε μέσα στον χώρο του θεάτρου, στη αρχαία αγορά, στην παλαίστρα, στους αρχαίους ναούς, στη φυλακή του Αποστόλου Παύλου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τα αθλητικά ιδεώδη της Αρχαίας Ελλάδας.

 

Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου παρουσίασαν μια περίληψη της Οδύσσειας στο αρχαίο θέατρο.

 

• Ακολούθησε περιήγηση στο βαπτιστήριο της Λυδίας και στον Ζυγάκτη ποταμό, όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν πολιτισμικές και θρησκευτικές πτυχές της χώρας μας.

 

• Ομάδα εκπαιδευτικών, στο τέλος της ίδιας ημέρας, παραβρέθηκαν στον αγώνα Άρης Θεσσαλονίκης – Λαμία, ως μία ευγενική χορηγία της ΠΑΕ Άρης και του υπεύθυνου, κ. Ζουμπούλη Παντελή, ώστε να βιώσουν οι συμμετέχοντες τα ελληνικά αθλητικά ιδεώδη.

 

• Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, η υπεύθυνη του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων έκανε ξενάγηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στη χερσόνησο της Παναγίας. Έγινε ξενάγηση έξω από το μουσείο Μεχμέτ Αλί, το Ιμαρέτ, την εκκλησία της Παναγίας και το Υδραγωγείο και μέσα στο Φρούριο. Στον κήπο του Μεχμέτ Αλή, ο γυμναστής του σχολείου μας, κ. Παπαγεωργίου, δίδαξε σε όλους συμμετέχοντες παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, στο πλαίσιο εκγύμνασης και φυσικής κατάστασης. 

 

Επίσης, μοιράστηκε το παραδοσιακό υγιεινό «κουλούρι», μια

προσφορά των φούρνων Φελλαχίδη.

 

• Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, έγινε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ της ΔΥΠΑ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, πρώην ΟΑΕΔ) Καβάλας. Εκεί, υποδέχτηκε την ομάδα Erasmus+ ο Διευθυντής, κ. Αβραμίδης Παναγιώτης, και ο Υποδιευθυντής, κ. Ράφτης Χρήστος, οι οποίοι μίλησαν στους συμμετέχοντες για τους κύκλους μαθημάτων του ΙΕΚ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και για τις ειδικότητες που διδάσκονται οι εκπαιδευόμενοι. 

 

Στη συνέχεια, μοίρασαν μεταφρασμένες συνταγές για παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα, ως ευγενική χορηγία των σεφ της σχολής, και οδήγησαν τους τριάντα πέντε (35) μαθητές του

προγράμματος στα Εργαστήρια Μαγειρικής και Αρτοποιίας/Ζαχαροπλαστικής για να μαγειρέψουν και να γευτούν μουσακά και ραβανί. 

 

Οι εκπαιδευτικοί είχαν, ταυτόχρονα, την ευκαιρία να απολαύσουν τις υπηρεσίες των τμημάτων και εργαστηρίων Κομμωτικής, Αισθητικής, Ποδολογίας και Φυσικοθεραπείας του ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, σε συμφωνία με τη θεματική του προγράμματος περί καλής υγιεινής και καλής σωματικής κατάστασης.

 

• Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Σχολής. Εκεί, μέσα από το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στο Αγρόκτημα», επισκέφτηκαν τις φάρμες, συμμετείχαν σε διαδικασία αρμέγματος και έφτιαξαν βιολογικό τυρί (τυροζούλι), το οποίο γεύτηκαν με διάφορες αλμυρές και γλυκές βιολογικές παρασκευές.

 

• Έπειτα, επισκέφτηκαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΠΑΕ ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης, όπου τους υποδέχτηκαν οι κ. Πιπερίδης και κ. Δερμεντζόγλου Βασίλειος, ο οποίος αφηγήθηκε την ιστορία του Άρη και ξενάγησε τους συμμετέχοντες στις

εγκαταστάσεις και στην τροπαιοθήκη του γηπέδου. Θετική εντύπωση έκανε σε όλους η χειρονομία της ΠΑΕ να δωρίσει αναμνηστικά σε όλους τους συμμετέχοντες (μπλουζάκια, μπρελόκ, αυτόγραφα των παικτών). Ιδιαίτερη μνεία

έγινε στον Άλκη Καμπανό, ο οποίος έχασε τη ζωή του λόγω αθλητικής βίας και επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνεται σωστή πρακτική του αθλητισμού.

 

• Ακολούθησε περιήγηση και πολιτισμική γνωριμία της συμπρωτεύουσας.

 

• Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις τάξεις και οι εκπαιδευτικοί έκαναν

αποτίμηση της επίσκεψης και σχεδιασμό της επόμενης κινητικότητας.

 

• Ακολούθησε παρουσίαση ελληνικών τραγουδιών από τη χορωδία και την ορχήστρα του 7ου Γυμνασίου καβάλας, με υπεύθυνη τη μουσικό του σχολείου, κ. Καραβίτη Βασιλική, καθώς και παρουσιάσεις παραδοσιακών και σύγχρονων 

χορευτικών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

 

• Την απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής συνόδευσε η δοκιμή τοπικών υγιεινών εδεσμάτων, προσφορά των φούρνων Φελλαχίδη και του καταστήματος Προύσα.

 

• Το πρόγραμμα συνέχισε με επίσκεψη και ξενάγηση, από την κ. Χριστοφόρου Μαριάννα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας και εκδήλωση αποχαιρετισμού σε εστιατόριο της πόλης μας.

 

• Γενικότερα, οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των εταίρων και της συμμετοχής τους σε όλες τις δραστηριότητες, επιμορφώθηκαν στη φιλοσοφία του προγράμματος «Healthy, Fit, Never Quit» και ιδιαίτερα στην

ιδιαίτερη θεματική της κινητικότητας στην Καβάλα «No retreat, no surrender (όχι υποχώρηση, όχι παράδοση)» και μπήκαν στη διαδικασία να εφαρμόζουν δραστηριότητες που έχουν σαν στόχο την παρουσίαση και κριτική προσέγγιση της διαφορετικής κουλτούρας των μαθητών. 

 

Η φιλοξενία εκ μέρους όλων των μαθητών ήταν εξαιρετική και όλοι οι φιλοξενούμενοι μαθητές έφυγαν με τις

καλύτερες εμπειρίες και με την υπόσχεση να επιστρέψουν στην ανοιχτή σε όλους πόλη μας.

 

Επιπρόσθετα, οι μαθητές εξασκήθηκαν στη χρήση των ΤΠΕ για τη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος που μπορεί να ενισχύει το πνεύμα του προγράμματος «Healthy, Fit and Never Quit» και μπορεί να προσφέρει διάχυση των αποτελεσμάτων του project.

 

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, τέλος, εξασκήθηκαν στη δημιουργία σχεδίων μαθημάτων που έχουν σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στη διαφορετικότητα και εν τέλει στην αποδοχή της.

 

Συνολικά η συνάντηση αυτή εκπαιδευτικών και μαθητών φέρνει το ελληνικό σχολείο πιο κοντά στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σχολεία, επιτρέποντας στους εταίρους να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό και τις συνήθειες του λαού μας,

ενώ ταυτόχρονα καθιστά το ελληνικό σχολείο όχι απλά μια πηγή γνώσης αλλά και αρωγό στην καλλιέργεια της συνεργασίας, της σωστής διαβίωσης και της κριτικής

σκέψης.

 

Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του 7ου Γυμνασίου Καβάλας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι προαναφέρθηκαν και συνέδραμαν στην επιτυχία του προγράμματος, ο καθένας στο δικό του τομέα!

 

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους και έκαναν τους είκοσι μαθητές από τις συνεργάτιδες χώρες να αισθανθούν μέλη των οικογενειών τους και να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη μας, με την υπόσχεση

ότι θα επισκεφτούν σύντομα και πάλι την Καβάλα!

 

Ευχόμαστε οι φιλίες που δημιουργήθηκαν να κρατήσουν για πάντα και οι εμπειρίες που βίωσαν όλοι οι συμμετέχοντες να μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη τους.

 

(δελτίο Τύπου)