Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού στράγγισε τους δήμους από τα λιγοστά αποθεματικά τους με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο κλιμακώνει την αφαίμαξή τους, έχοντας όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα στον αέρα, όπως είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών, κοινωνικές δομές, καθαριότητα σχολείων, "Βοήθεια στο Σπίτι" κ.ά. Με εξπρές και επιτακτικές διαδικασίες από το υπουργείο Εσωτερικών, καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να προσαρμόσουν βίαια τα έσοδα και τις δαπάνες τους για τα έτη 2016 - 2019 στο δημοσιονομικό πλαίσιο πειθάρχησης του νέου μνημονίου. Ξεδιάντροπα επιτάσσει να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό και να εντείνουν τη φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους! 

 

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, κατά διαστήματα, έχουν δημοσιοποιήσει κείμενα στα οποία κοκορομαχούν κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα των κυβερνήσεών τους να απορροφούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και την ετοιμότητά τους στο να υλοποιήσουν τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα την περίοδο 2014-2020. Το έκαναν και πριν τις πρόσφατες εκλογές, σε μια προσπάθεια να ψαρέψουν ψήφους και να δείξουν στο λαό ότι θα εκτελέσουν έργο. Το γεγονός ότι με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ επιχειρούν να μοιράσουν ορισμένα ψίχουλα, δε σημαίνει ότι αλλάζει ο σκοπός και ο χαρακτήρας του. Κάθε χρόνο, όλο και μειώνονται οι θέσεις, όλο και μειώνονται τα κονδύλια. Και το αδιέξοδο παραμένει αδιέξοδο...  Μια ματιά στο πόσο έχει μειωθεί ο αριθμός των ωφελουμένων Πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, με τις ταυτόχρονες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

 

Όμως και η ηγεσία της ΚΕΔΕ παρά τους ψευτολεονταρισμούς της και τα κροκοδείλια δάκρυα έχει συνδράμει στην αντιλαϊκή επιδρομή κυβερνήσεων, κεφαλαίου, ΕΕ. Παίζει πολύ καλά το ρόλο της και μέσω της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, πρωτοστατεί στη στήριξη της αντιλαϊκής επιδρομής που ξεδιπλώνεται μέσα από τους δήμους για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ από τον "Καποδίστρια" στον "Καλλικράτη" και από το 1ο στο 3ο μνημόνιο υπηρετεί το ίδιο αντιλαϊκό αφήγημα στους δήμους. Μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τσάκισμα των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Την τελευταία δεκαετία, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, που σήμερα εμφανίζονται όψιμα να διαμαρτύρονται, είχαν συνεργαστεί στο να χτυπηθούν εργασιακά δικαιώματα μέσω των δήμων.

 

Θυμίζουμε :

Ø τη μερική απασχόληση, τα περίφημα stage, τα προγράμματα Κατσέλη και κοινωφελούς εργασίας, τον «Κοινωνικό Συνεταιρισμό» κ.λπ.

Ø την ανοχή και τη συμφωνία τους στο να περικοπούν οι πόροι των δήμων, χρήματα δηλαδή που εισπράττονταν από τη φορολογία των εργαζομένων και έπρεπε να αποδίδονται στους δήμους.

Ø πως με τα προηγούμενα δύο μνημόνια είχαν προβλεφθεί οι απαγορεύσεις των προσλήψεων, νέες περικοπές στις δαπάνες και πολλά άλλα.

 

Η καλή μέρα - λένε - απ' το πρωί φαίνεται. Το πρώτο πράγμα που έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν με εγκυκλίους να ενημερώσει τους δήμους από τον περασμένο Μάρτη ότι πρέπει να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να μειώσουν τον αριθμό των προσλήψεων συμβασιούχων. Και τώρα έρχονται με το τρίτο μνημόνιο να συνεχίσουν το αντιλαϊκό έργο...

 

Αυτή τη κοινωνία ονειρεύονται επίσης όλοι όσοι έχουν ως μονόδρομο τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη πολιτική δηλαδή που στο επίκεντρο της δεν έχει τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους αλλά το πώς θα καταπατήσουν, θα τσαλαπατήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που χρόνια τώρα ορέγονται  τις συγκεκριμένες δομές.

 

 Είναι συνειδητή κοροϊδία, όσοι λένε από τη μία ότι συμπαραστέκονται στις ανησυχίες και τους αγώνες των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του Δήμου και από την άλλη να  επικαλούνται τον «μπαμπούλα του Πειθαρχικού Δικαίου» που τους «δένει τα χέρια».

 

Οι κοινωνικές δομές  δεν μπορεί να θεωρούνται πολυτέλεια. Είναι βασικές ανάγκες και ως τέτοιες πρέπει ν' αντιμετωπίζονται. Η παραπέρα ασφυξία της κρατικής χρηματοδότησης για τους δήμους είναι ταφόπλακα στις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και δρόμος για τη φοροαφαίμαξη του λαού. Αυτή η αντιδραστική πολιτική οδηγεί το λαό και τους δήμους στην πτώχευση. Με οργάνωση και λαϊκή ανυπακοή, πρέπει και μπορεί να ανατραπεί. Όλοι μαζί να αντισταθούμε στη νέα αντιλαϊκή δημοσιονομική πειθάρχηση των δήμων που θα οδηγήσει τις λαϊκές ανάγκες σε μόνιμη χρεοκοπία και περιλαμβάνει:

·        ακόμη πιο δραματική για τη λειτουργία τους μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που με βάση τα αιματηρά - πρωτογενή πλεονάσματα, για τα έτη 2017 και 2018 κατακρημνίζεται τουλάχιστον κατά 23%.

·       ένταση της φοροεπιδρομής σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών - εργατικών νοικοκυριών.

·        συρρίκνωση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων.

·        διεύρυνση του σκλαβοπάζαρου των εργασιακών σχέσεων και την εκμηδένιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

·       πέρασμα της μισθοδοσίας του προσωπικού των περιφερειών στην ευθύνη τους, με σχεδόν μηδενικά επιπρόσθετα κονδύλια.

·        αναγόρευση της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών σε επιχειρηματική δράση, που φορολογείται με συντελεστή 26%!

 

Καλούμε :

  • τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του Δήμου Καβάλας να μην υποκύψουν στα εμπόδια και στα ψευτοδιλλήματα που τους παρουσιάζουν, αλλά οργανωμένα μαζί  με τις Ταξικές δυνάμεις να αμφισβητήσουν και τους δημάρχους αλλά και το σάπιο σύστημά τους.

Ø όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους,  να στηρίξουν τον αγώνα των συναδέλφων. Να γυρίσουν την πλάτη σε  όλες εκείνες τις δυνάμεις που  ξεχωρίζουν τους  εργαζόμενους ανάλογα με τη σχέση εργασίας και να απαιτήσουν όλοι μαζί, την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων, τη κατάργηση όλων των ειδών ελαστικής εργασίας  και τη ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø κάθε ριζοσπαστική φωνή και δύναμη μέσα από τις δημοτικές αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια να εναντιωθούν, να μη διευκολύνουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και οδηγία της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι,  η νεολαία, οι λαϊκές οικογένειες, ανεξάρτητα από την ψήφο και την επιλογή τους στις πρόσφατες εκλογές, δεν πρέπει να επιτρέψουν στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, στα κόμματα του μνημονίου, της Ε.Ε. και στα επιτελεία τους να εμφανίζουν ότι υπάρχει συναίνεση στο νέο σφαγιασμό. Να μη δώσουν το δικαίωμα να θεωρούν πως ο νέος Αρμαγεδδώνας θα περάσει με σιωπή νεκροταφείου, αδιαμαρτύρητα, πως ο εργαζόμενος λαός θα βάλει τα χέρια του και θα βγάλει τα μάτια του! Απορρίπτουμε τη θεωρία της ονομαζόμενης πολιτικής σταθερότητας που σημαίνει άνευ όρων παράδοση των εργαζόμενων, ένταση της καταστολής, της εργοδοτικής και κρατικής βίας, συμβιβασμός με τη φτώχεια και την ανεργία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα.

 Τα μέτρα δεν έχουν την έγκρισή μας! Δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση στον σφαγιασμό!  Οργανώνουμε την εργατική λαϊκή απάντηση στο νέο κύμα επίθεσης! Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις, να μην συνθηκολογήσουμε στο γκρέμισμα σε ότι έχει απομείνει. Να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων!

 

 

Απευθύνουμε σε όλους και όλες πρόταση αγωνιστικής απάντησης, με την οργάνωση και τη μαζική συμμετοχή στo Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη, στην Κεντρική Πλατεία 6:30 μμ. Να προετοιμαστούμε ταυτόχρονα για ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 Νοέμβρη παντού!

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γραμματεία Ν. Καβάλας

[email protected]                                                   

ΤΗΛ: 6974345602, 6944347433,6972829385