Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Βασίλης Τραϊφόρος διηγείται μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για τη θεία του Σοφία Βέμπο.

 

Είναι σήμερα η μέρα της. 

 

Όλη η Ελλάδα τραγουδά το "παιδιά της Ελλάδος παιδιά“, σε στίχους Μίμη Τραϊφόρου και μουσική Σουγιούλ, και αναφέρομαι στην τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο. 

 

Ο Μίμης ήταν αδελφός του πατέρα μου, θείος μου και ως εκ τούτου και η Βέμπο θεία εξ αγχιστείας. 

 

Την γνώρισα πολύ καλά. Ήταν άνθρωπος ηθικός, αξιοπρεπής και πάνω από όλα αυτό που λέμε Πατριώτης ( χάρισε στο Έθνος οχι μόνο τα τραγούδια της αλλά και χρήματα, πολλά  χρήματα) αλλά και φοβερή αντικομμουνίστρια.

 

Ήρθε ο αδελφός σου σήμερα στο θέατρο ο "κομμουνιστής" (ο πατέρας μου είχε πολύχρονη εξορία) έλεγε στον Μίμη.

 

Όμως η ζωή τα θέλει διαφορετικά και στα τελευταία χρόνια κάθε 15 μέρες πήγαινε  στο σπίτι του πατέρα μου και τα "έξουζαν" λιγάκι.

 

Ο "κομμουνιστης" ήταν η καλύτερη παρέα της. Όπως και η τελευταία της ενέργεια, με την φιλοξενία στο σπίτι της των φοιτητών του Πολυτεχνείου, που πολλοί εξ αυτών ήταν "κομμουνιστές" ήταν η τελευταία μεγάλη της πράξη πατριωτισμού.

 

Σήμερα είναι ημέρα της και όλη η Ελλάδα την τραγουδά και την τιμά. Και νομίζω ότι το αξίζει πραγματικά ως τραγουδιστρια, ως άνθρωπος, ως Ελληνίδα.