Πρωταγωνιστής του Γαστρονομικού Φεστιβάλ της Δράμας, αλλά και γενικότερα της προσπάθειας ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας, είναι ο σεφ Τζόναθαν Χάρνετ. Ένας πολίτης του κόσμου, ο οποίος γεννήθηκε στον Καναδά, έζησε σε πολλές χώρες, πριν δεθεί με την Ελλάδα, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά.

 

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Χάρνετ, ο οποίος συμμετείχε στο πρόσφατο Master Chef, εξήγησε πως γνωρίστηκε πριν από τρία χρόνια με τον κ. Άγγελο Καλλία, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και πως δέχτηκε την πρόταση να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας.

 

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει φανταστικά προϊόντα για πρώτες ύλες, που δεν τα φτάνει κανείς. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε ούτε την Ιταλία, ούτε τη Γαλλία. Υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη οργάνωσης, χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανένα, σε αυτά τα πράγματα», ανέφερε ο κ. Χάρνετ και μιλώντας ειδικά για τα προϊόντα που του έκαναν εντύπωση στη Δράμα σημείωσε: «Πρέπει να δείξει τα άγρια μανιτάρια. Τα δάση εδώ, στο Σιδηρόνερο και πιο πάνω στην Ελατιά, είναι από τα πιο καθαρά μέρη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη.

 

Είναι το πιο παρθένο δάσος που έχει μείνει. Είναι προστατευμένο και είναι πολύ καθαρό. Είναι μέρη που δεν τα βρίσκεις εύκολα πουθενά. Οπότε σε αυτό τα μέρος, επειδή είναι τόσο καλό και τόσο καθαρό, παράγονται πάρα πολλά μανιτάρια. Πήγα με τον κ. Παναγιώτη (σ.σ. Γρηγοριάδη) και μέσα σε ένα μισάωρο είχαμε γεμίσει δύο καλάθια με 6-7 διαφορετικές ποικιλίες. Τέτοιο πλούτο από τη φύση δεν βρίσκεις.

 

Γενικά μου έκαναν εντύπωση τα άγρια προϊόντα. Πήγα στο Παρανέστι και είδα άγρια δαμάσκηνα, κράνα, μήλα, βατόμουρα… Εδώ η γη από μόνη της δίνει πράγματα, για να μαζέψεις άγρια προϊόντα.

 

Άλλο που μου έκανε εντύπωση και δεν το περίμενα είναι τα βιολογικά προϊόντα που υπάρχουν εδώ. Τυρί, λάδι, λαχανόκηποι. Χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους που στηρίζουν τη βιολογική καλλιέργεια της γης. Πιστεύω πως είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχω κι εγώ δύο παιδιά. Θέλω να δουν ένα μέλλον με σεβασμό για τη φύση.

 

Είδα πολύ ωραία τυριά. Πολύ καλά κρέατα. Είναι εδώ ο κ. Άρης (σ.σ. Αμαραντίδης), ο οποίος έχει γίνει φίλος, πήγα και στη φάρμα του. Είναι ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα που έχει φέρει μια ποικιλία Wagyu (μοσχάρι). Είναι ο πρώτος που έχει φέρει αυτή τη ράτσα από τη Γερμανία.

 

Εκτιμώ πάρα πολύ την προσπάθεια και τους ανθρώπους που θέλουν να δουν κάποια προϊόντα λίγο ξεχωριστά, λίγο διαφορετικά, και τολμάνε να λένε ότι εδώ θα τα κάνουμε και θα τα καλλιεργήσουμε».

 

Δείτε εδώ τη συνέχεια