Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννης Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας κα. Σοφία Τσίγκου, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Ν. Καβάλας κ. Νίκος Τσουμπάκης και ο Πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας κ. Μιχάλης Τσουλφίδης συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου, οι οποίες αποτελούν προϊόν της συνεργασίας του Βουλευτή κ. Γιάννη Πασχαλίδη με τον Ιάπωνα Πρέσβη κ. Yasunori Nakayama.

 

Κατά τη τοποθέτησή του ο Βουλευτής, αφού καλωσόρισε τους δημοσιογράφους στο Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, τόνισε πως «τη γωνιά της γωνιά της προσφυγιάς που κρατά άσβεστες τις μνήμες των παππούδων και των γονιών μας.

 

Η ιδέα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση γεννήθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησα με τον Ιάπωνα Πρέσβη τον περασμένο Νοέμβριο, στην ατζέντα της οποίας περιεχόταν η περαιτέρω σύζευξη των σχέσεων μεταξύ μας με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της περιοχής μας σε έναν από τους αρχαιότερους λαούς, που όπως και εμείς, τρέφει απεριόριστο σεβασμό και ειλικρινή αγάπη στην ιστορία, την ταυτότητα και τη παράδοση.».

 

Ο Βουλευτής εξήγησε πως, «κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρέσβη, έλαβε χώρα μια συγκινητική εξιστόρηση του πως ο καπετάνιος του πλοίου ΤΟΚΕΙ ΜΑRU, βλέποντας τα απεγνωσμένα πρόσωπα των προσφύγων, προγόνων μας, να ψάχνουν απεγνωσμένα ένα χέρι βοηθείας και τους καπετάνιους ξένων χωρών να αδιαφορούν μπρος στην επικείμενη σφαγή στην φλεγόμενη Σμύρνη, διέταξε το πλήρωμά του να αδειάσει στη θάλασσα το πολύτιμο εμπόρευμα σε μετάξι και δαντέλα, προκειμένου να διασωθεί κάτι το οποίο δεν αποτιμάται σε αξία, σύμφωνα με τον κώδικα αξιών που συνδέει έκτοτε τους δυο λαούς μας, η ανθρώπινη ζωή.

 

Ο καπετάνιος, συνεχίζοντας την ηρωική πράξη του, φέρεται να απάντησε στις κεμαλικές αρχές που του ζητούσαν να παραδώσει τους πρόσφυγες πως μια τέτοια πράξη θα αποτελούσε προσβολή στον Αυτοκράτορα και τη σημαία της χώρας του.

 

Κάθε φορά που αναφέρομαι σ’ αυτή την ιστορία αισθάνομαι την ίδια συγκίνηση, ανατριχίλα, μα πάνω απ’ όλα σεβασμό για τον καπετάνιο και το πλήρωμα, που ως μη όφειλαν σε αντίθεση με άλλους που ίσως και να όφειλαν, διέσωσαν κάποιους από τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας.

 

Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν μπορούσα να μην εκφράσω την επιθυμία να οργανώσουμε από κοινού με τον Ιάπωνα Πρέσβη μια τιμητική εκδήλωση στη πόλη μας.

 

Βέβαια οφείλω να μοιραστώ ότι το γενικότερο ζήτημα του «TOKEIMARU» ετέθη στον Πρέσβη κατά τη προηγηθείσα επίσκεψή του εδώ, στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καβάλας, κάτι που νομίζω αποδεικνύει τι συμβαίνει όταν συνεργαζόμαστε για ένα κοινό σκοπό.».

 

Κλείνοντας ο Βουλευτής ευχαρίστησε τους Συλλόγους που μαζί συν-διοργανώνουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς και το Δήμαρχο Καβάλας που από τη πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός, θέτοντας την υπό την αιγίδα του.

 

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Καβάλας δήλωσε: «ευχαριστώ τόσο τον Βουλευτή κ. Γιάννη Πασχαλίδη, όσο και τους παράγοντες της ιαπωνικής Πρεσβείας που θα μας δώσουν την ευκαιρία να μάθουμε σελίδες της Ιστορίας, από αυτές που δεν τις φωτίζουν συνήθως οι προβολείς, όμως περιλαμβάνουν έναν υπέροχο αλτρουισμό.

 

Διότι, όταν Αμερικάνοι, Άγγλοι, Γάλλοι κι Ιταλοί πετούσαν στη θάλασσα τους απελπισμένους, ο Ιάπωνας καπετάνιος πέταξε τα εμπορεύματα από το πλοίο και έσωσε εκατοντάδες ψυχές.

 

Ευχαριστώ, επίσης, την αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Toyo (Τόγιο) στο Τόκιο, Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi, (Νανάκο Μουράτα), τον αρθρογράφο κ. Σταύρο Σταυρίδη, τον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά και τους τρεις προσφυγικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Καβάλας για όσα θα μας πουν και θα μας δείξουν, από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στη Μεγάλη Λέσχη».

 

Επίσης, προσέθεσε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε, τις ημέρες αυτές , στην επιφάνεια μια από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες ηρωισμού που συνέβη στη Σμύρνη τις ώρες που τα θηρία έσφαζαν, έκαιγαν και λεηλατούσαν.

 

Την ώρα εκείνη, έπλεε ένα ιαπωνικό πλοίο στην περιοχή, ο καπετάνιος του οποίου, αψηφώντας θεούς και δαίμονες, μετέφερε στα απέναντι ελληνικά νησιά εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους από αυτούς που έπεφταν στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τα χατζάρια.

 

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη χώρα μας, σε συνεργασία με τον βουλευτή Καβάλας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, Γιάννη Πασχαλίδη, συνδιοργανώνει αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση για να τιμήσουμε την ηρωική πράξη του καπετάνιου και του πληρώματος του πλοίου «Tokei Maru» (Τοκέι Μάρου).»

 

Οι Πρόεδροι των συνδιοργανωτών Πολιτιστικών Συλλόγων επεσήμαναν πως η  εκδήλωση αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές που θα γίνουν τη φετινή χρονιά για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ευχαρίστησαν τόσο τον Βουλευτή Καβάλας κ. Γιάννη Πασχαλίδη όσο και τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη για την πραγματοποίηση της.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

Τοποθεσία: ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

18:00: Έπαρση Ιαπωνικής σημαίας και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας

18:10: Παρουσίαση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Τοποθεσία: ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ

18:️40: Διάλεξη με τίτλο: "Το Ιαπωνικό πλοίο στη Σμύρνη το 1922: Το αφήγημα και η ιστορία από τη Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi

19:20: Διάλεξη με τίτλο: "The Events of Great Fire of Smyrna" από τον κ. Σταύρο Τ. Σταυρίδη

19:40: Προβολή της ταινίας Animation "TOKEI MARU" του Ζάχου Σαμολαδά

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τοποθεσία: ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

10:00: Φύτευση δέντρου μπροστά από τις Καμάρες, δωρεά Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη, συν-διοργάνωση Ιαπωνικής Πρεσβείας και Δήμου Καβάλας

Με εκτίμηση,

 

(δελτίο Τύπου)