Ένα νέο κέρινο ομοίωμα κοσμεί τη συλλογή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων που λειτουργεί έξω από την Καβάλα. Πρόκειται για ομοίωμα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη το οποίο φιλοτεχνήθηκε με κάθε λεπτομέρεια από τον Θοδωρή Κοκκινίδη.

 

Περισσότερα για το μοναδικό στο είδος του μουσείο, μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.kerinaomoiomata.gr/

 

 

Ο Θ.Κοκκινίδης αναφέρει σχετικά:

 

Όταν στην εφηβεία παρακολουθούσα μαθήματα ζωγραφικής και μελετώντας έργα Ελλήνων ζωγράφων, τα δημιουργήματα και η προσωπικότητα του Γιάννη Τσαρούχη με γοήτευσαν. Η Ελληνικότητα στην τέχνη με συγκινεί βαθειά και στα έργα του Γιάννη Τσαρούχη μοσχοβολάνε τα αρώματα της Ελλάδας. Με μοναδικό τρόπο απέδιδε το χρώμα, τις σκιές, το λευκό.

 

Με λευκά ρούχα, που ο ίδιος αγαπούσε, με ένα πινέλο στο χέρι με την παλέτα και τα χρώματα δίπλα του, τον αποτυπώνει το κέρινό του ομοίωμα. Με ανυπόκριτη αγάπη φιλοτέχνησα την κέρινη του φιγούρα και με μεγάλη χαρά, μετά από μήνες μελέτης, παρατήρησης, δημιουργίας, παίρνει την θέση του στο μουσείο.

 

«Δεν ξέρω αν υπάρχει η Ελλάδα που αγαπάω, ή απλά την φαντάζομαι. Πάντως είναι υπαρκτή σαν ένα θέμα ζωγραφικό, και αυτό ελέγχει ό,τι κάνω στη ζωή μου. Ακόμη και όταν ζωγραφίζω αυτά που λέμε αναγεννησιακά, τα μέτρα τα έχω πάρει απ’την Ελλάδα… Αλλά μ’ αρέσει να επηρεάζομαι και να τρέφω ξένα πράγματα και να τα αφομοιώνω. Είναι ένα είδος μεταμόσχευσης όπως λένε στη χειρουργική»

Γιάννης Τσαρούχης.

 

Ο Γιάννης Τσαρούχης υπήρξε ένας κορυφαίος ζωγράφος της Ελλάδας. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης και άνθρωπος. Εκτός από την ζωγραφική λάτρεψε το θέατρο, ασχολήθηκε με την σκηνογραφία αλλά και την συγγραφή βιβλίων. Παρατηρούσε, ανέλυε, φιλοσοφούσε την ζωή και ό,τι την περιβάλει. Τον χαρακτήρισαν οι πλέον διαχρονικές  ρήσεις του με αποφθεγματικό χαρακτήρα. Με την οξυδέρκεια, την σοφία και πνεύμα του σφράγισε την πνευματική ζωή της χώρας.

 

Το έργο του αποτελεί εθνική κληρονομιά