Τρομερές είναι οι εικόνες καταστροφής που στέλνει από την κατάσβεση της φωτιάς στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο ο πυροσβέστης Νίκος Ευγενίδης.

 

Η μυρωδιά από το καμένο έχει φτάσει μέχρι τη Θάσο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάτοικοι μυρίζει σα να καίγεται το νησί κι όχι ο Έβρος.

 

Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της από χθες το απόγευμα που ξέσπασε στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων, καίγοντας ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας για πουλιά τοπίο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.

 

Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Πάρκο βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται τα περισσότερα είδη αρπακτικών πουλιών, που συναντώνται στην Γηραιά Ήπειρο, μεταξύ των οποίων σπάνιοι πληθυσμοί.

 

Είναι μάλιστα η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην χώρα μας, που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, αφού εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.