γράφει ο

Κώστας Λαλένης

 

Η φρίκη και ο τρόμος της φωτιάς αγκάλιασαν και πάλι δυστυχισμένους κατοίκους στην Πεντέλη! Όντας τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα, ζω σήμερα την αγωνία φίλων που έχουν εκεί συγγενείς!

 

Και δεν μπορώ να μην ανατριχιάσω στη σκέψη ότι στο Παλιό μας έχουμε όλα τα στοιχεία που θα ευνοούσαν μια καταστροφική πυρκαγιά!

 

Πεύκα, εκτάσεις σκεπασμένες με πευκοβελόνες και ξερά κουκουνάρια, ρέματα γεμάτα εύφλεκτα σκουπίδια, σημεία που η πρόσβαση πυροσβεστικών είναι απο δύσκολη έως αδύνατη, ανέμους, πλήρης έλλειψη προετοιμασίας των κατοίκων να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Νομίζω ότι είναι καίριας σημασίας μια μελέτη για την αστική ανθεκτικότητα του Παλιού, με προτάσεις μέτρων και -κυρίως- εφαρμογή τους.

 

Καλό θα ήταν επίσης να προσκληθεί μέσω του συλλόγου κάποιος από την Πυροσβεστική, ή κάποιος με συναφή ειδικότητα, και να κάνει μια τουλάχιστον παρουσίαση/ομιλία στους κατοίκους για το τί θα πρέπει να κάνουν για:

 

1. Να ελαττώσουν την πιθανότητα πυρκαγιάς,

 

2. Να αντιδράσουν αποτελεσματικά και οργανωμένα αν υπάρξει τέτοιο συμβάν για την αποφυγή εξάπλωσής της, όσο είναι δυνατόν,

 

3. Να αντιμετωπίσουν τις άμεσες, μετά την πυρκαγιά συνθήκες και συνέπειες με παροχή βοήθειας σε ανθρώπους και ζώα που έχουν πληγεί.

Γιατί μια καλά πληροφορημένη, αλληλεγγύη και οργανωμένη τοπική κοινωνία, είναι μια ασφαλής κοινωνία!