Παρουσία του διευθυντή του CERN Frederic Hemmer και του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο CERN Βαγγέλη Γαζή έγινε η τελετή έναρξης του θερινού σχολείου του CERN στο ΤΕΙ Καβάλας.

 

Η φιλοξενία του συγκεκριμένου Summerschool στην Ελλάδα και μάλιστα στην Καβάλα, θεωρείται επιτυχία του ΤΕΙ ΑΜΘ, μια και το διεκδικούσαν πάνω από 20 Τριτοβάθμια Ιδρύματα στην Ευρώπη!

 

Το Summerschool του CERN έχει ως θέμα του την επιστήμη των υπολογιστών (Computer Science). Το ΤΕΙ ΑΜΘ προσφέρει στους συμμετέχοντες δωρεάν μεσημεριανό και βραδυνό φαγητό, διευκολύνοντας, έτσι, την απόφασή τους να δηλώσουν συμμετοχή.

 

Η εκδήλωση έναρξης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο και το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι αντιπεριφερειάρχες Καβάλας και Δράμας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και Αργύρης Πατακάκης, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Εμμανουηλίδης και Γιώργος Καρατσιουμπάνης και πολλοί εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και σπουδαστές του ΤΕΙ.

 

Η τελετή έγινε εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα στην οποία άλλωστε παραδίδονται και τα μαθήματα του σχολείου. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και σε αυτή συμμετέχουν 76 μαθητές από 26 χώρες, οι οποίοι εκπροσωπούν 47 διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Στους μαθητές μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θανάσης Μητρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μπαντέκας και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του σχολείου Λυκούργος Μαγκαφάς.

 

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας) αναδείχθηκε μέλος της νέας υπερταχείας μεταφοράς δεδομένων, εγκαινιάζοντας από κοινού με το διεθνές ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας τον κόμβο GRID στην Καβάλα.

 

Πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή σε απευθείας σύνδεση με το CERN που θα επεξεργάζεται πληροφορίες του επιταχυντή στον οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα η ύπαρξη του «Σωματιδίου του Θεού» ή αλλιώς «Σωματιδίου Higgs. Υπεύθυνος GRID του ΤΕΙ ΑΜΘ είναι ο Δημήτρης Μπαντέκας.