Η εκπομπή της ΕΡΤ3 Κυριακή στο χωριό ξανά, την Κυριακή 3 Ιουλίου ταξίδεψε στη Νέα Πέραμο της Καβάλας.

 

Από τη μια, το Παγγαίο των μύθων και των θρύλων κι από την άλλη, η θάλασσα. Μια ακτογραμμή 60 περίπου χιλιομέτρων, με πιο γνωστή παραλία τους Αμμόλοφους.

 

Τόπος γεμάτος μνήμες, καθώς οι κάτοικοι έχουν φλέβες μικρασιάτικες, θρακιώτικες και ποντιακές- πολιτισμοί που καθρεφτίζονται στα ήθη και τα έθιμα τους, στη νοοτροπία τους, στα μαγειρέματα τους και φυσικά στις μουσικές τους.

 

Στο μεγάλο κυριακάτικο γλέντι, τραγουδάμε και χορεύουμε αλησμόνητες μελωδίες που αντανακλούν τα παράπονα, τους καημούς και τις χαρές των ανθρώπων που έφτασαν κάποτε εδώ κι έφτιαξαν μια νέα πατρίδα. Γνωρίζουμε τα παιδιά του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και παρακολουθούμε την προπόνηση τους, στον κόλπο της Ηρακλείτσας.

 

 

 

Στον Κόκκινο βράχο, ανακαλύπτουμε το μοναδικό αναρριχητικό πεδίο με θέα στην θάλασσα. Ο Κωστής Ζαφειράκης ακούει τις ιστορίες και τα όνειρα των μικρών και μεγάλων αναρριχητών. Στο Μετόχι του Αγίου Ανδρέα συναντά τον Πατέρα Σοφρώνιο και στον Ναό των Ταξιαρχών στις Ελευθερές, τον πατέρα Ελευθέριο.

 

Με τον πιο δημοφιλή καπετάνιο του χωριού, τον Γιάννη μαζεύουν τα δίχτυα και κουβεντιάζουν για τη ζωή του στην θάλασσα. Και με την Χρυσούλα, μαγειρεύουν μια πρωτότυπη και πεντανόστιμη ωμόπιτα.