γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Ότι χειρότερο να ξέρεις ότι έχεις εκλογές αρχές φθινοπώρου και να έχεις να κάνεις προεκλογικό αγώνα μέσα στο καλοκαίρι

 

Κι εκεί που ο άλλος είναι με τις σαγιονάρες του και τρέχει ή να βγάλει μεροκάματο ή να κάνει την βουτιά του να έχει  εσένα ω υποψήφιε με τον καημό σου να επανεκλεγείς και να του γίνεσαι …τσιμπούρι.

 

Όπως και να το δεις και με τις κάλπες να έρχονται όλο και πιο… κοντά στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός, καθώς πρέπει να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν με τα ψηφοδέλτια. Τα σενάρια για φθινοπωρινές    εκλογές    έχουν πάρει φωτιά, με την κυβέρνηση να παίρνει τις τελικές αποφάσεις μέσα στον Αύγουστο για το timing της επόμενης αναμέτρησης.

 

Άρα έχουμε και τις εκκρεμότητες με τους εν δυνάμει βουλευτές να ξέρουν ότι έχουν ένα δρόμο να κάνουν και πρέπει να σφιχτούν καλοκαιριάτικα.

 

Μέχρι τότε εντείνονται οι διεργασίες για την οριστικοποίηση των προσώπων, που θα ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού.

 

Για τα κόμματα είναι στόχος να βρεθεί η σωστή.. ισορροπία ανάμεσα στα γνωστά ονόματα με μακρά πορεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα και στα «φρέσκα» πρόσωπα που θα στείλουν μήνυμα ανανέωσης.

 

Την ίδια στιγμή τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη έτοιμα τα διλήμματα και το αφήγημα των επόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.

 

Η  Νέα Δημοκρατία προτάσσει το στόχο της αυτοδυναμίας και θα πορευθεί στο δρόμο προς τις κάλπες θέτοντας στους ψηφοφόρους το ερώτημα «σταθερότητα ή περιπέτειες».

 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση και κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής (ακρίβεια, διαχείριση πανδημίας κ.α.).

 

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, με τα κόμματα να ανεβάζουν ταχύτητες για να αντιμετωπίσουν την λεγόμενη… χαλαρή ψήφο.

 

Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2020 και με βάση τον οποίο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία.

 

Οι εκλογές στη Γαλλία και μάλιστα πριν το καλοκαίρι έδειξαν ότι το κοινό, οι ψηφοφόροι δεν έχουν και ιδιαίτερο καημό να συμπαρασταθούν στην αγωνία των βουλευτών και των κομμάτων, μια και από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται καθαρά ότι δεν γουστάρουν να παίξουν το παιχνίδι τους, μια και βλέπουν ότι η κάλπη ότι και να βγάλει πάλι αυτοί θα την πληρώσουν!

 

Ακόμη και αυτό το γεγονός προκαλεί εφίδρωση στους μετέρχοντες την βάσανο της λεπτής γραμμής που τους χωρίζει από το να μείνουν εκτός νυμφώνος, μια και η απλή αναλογική θα αφήσει πολλούς εκτός Κοινοβουλίου.

 

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα κάνει εκλογές τον φθινόπωρο και αυτό δυσχαιρένει την στάση και την δράση των υποψηφίων βουλευτών μια και ενώ φάνηκε ότι πάνε οι κάλπες για το 2023, ξαφνικά άνοιξε παράθυρο για αρχές Οκτωβρίου, μετά το πήγαν τέλη Σεπτεμβρίου για να καταλήξουμε οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγαίνουν και να διατυμπανίζουν ότι εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τα σενάρια αλλάζουν.

 

Για πέστε μου τι να κάνει ο τάλας υποψήφιος καλοκαιριάτικα;

 

Να συνεχίσει να πηγαίνει στα πανηγύρια με τον κίνδυνο να φάει από κανέναν μεθυσμένο κανά κοψίδι στο κεφάλι ή να προγραμματίσει διακοπές;

 

Έχεις κι εκείνους τους αναλυτές που λένε ότι αν όλα πάνε καλά και επιβεβαιωθεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, θα γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη του στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία έχει περιγραφεί ως μείζων εθνική επιδίωξη από τον πρωθυπουργό.

 

Κι αυτά τα λένε οι Νεοδημοκράτες, χωρίς να τα πιστεύουν μια και οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους μόνο αυτό δεν προμηνύουν.

 

Από την άλλη, ισχυρός παράγοντας είναι το κύμα της ακρίβειας, οι αυξήσεις στα καύσιμα και η αβεβαιότητα που διαπιστώνεται στις δημοσκοπήσεις, δημιουργούν ένα κλίμα ρευστότητας, το οποίο σίγουρα προβληματίζει ιδιαίτερα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον έχει διαμορφώσει κλίμα έντασης στο Αιγαίο, το οποίο προκαλεί ανησυχίες για ενδεχόμενη κρίση μέσα στο καλοκαίρι.

 

Και οι επικοινωνιολόγοι τα έχουν χάσει και δεν ξέρουν που να ρίξουν την μπάλα, κι έχεις μέσα σε όλα αυτά και τον υποψήφιο να ιδρώνει μια από τις εξελίξεις και μια από τον υδράργυρο που δεν λέει να πέσει…

 

Το ζητούμενο της αυτοδυναμίας το οποίο επιζητεί το κυβερνών κόμμα είναι πολυπαραγοντικό.

 

Αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι ότι το καλοκαίρι πρέπει να κυλήσει ομαλά, είτε με τα ελληνοτουρκικά, είτε με την οικονομία, είτε με τις πυρκαγιές.

 

Θα πρέπει δηλαδή να μην διαταραχθούν τα «μπάνια του λαού».

 

Ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός φθινοπώρου, θα πρέπει να το κάνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα πλήξει το προφίλ της αξιοπιστίας που ο ίδιος έχει καλλιεργήσει με επιμονή και υπομονή εδώ και αρκετούς μήνες.

 

Η επίτευξη της αυτοδυναμίας χρειάζεται ένα ισχυρό αφήγημα που θα προκαλέσει μεγάλη συσπείρωση στο Κέντρο, όπως ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το Κέντρο βγάζει κυβερνήσεις», αλλά το ζητούμενο είναι ποιο Κέντρο; 

 

Χρειάζεται επίσης ένα ήσυχο καλοκαίρι, έως και βουβό, αφού όπως λέει και η λαϊκή παροιμία «συχνά η σοφία είναι βουβή, λες και δεν έχει χείλια»…

 

Τον υποψήφιο τι τον κάνεις;