γράφει ο

Κώστας Φιλίδης

 

Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης, όμως, η παραγωγή φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει τον τρίτο πόλο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε ο τ. υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας, το μεσημέρι, στο προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Η κάλυψη των οργανικών θέσεων και η αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου ήταν τα κυριότερα αιτήματα που τέθηκαν στον κ. Κουρουμπλή τόσο από τον διοικητή του ιδρύματος Χρήστο Κοπατσάρη, όσο και από την πρόεδρο των εργαζομένων Κατερίνα Πετράκη, τον αντιπρόεδρο του συλλόγου των γιατρών Αλέξη Πολίτη, και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Ξενοφώντα Κροκίδη.

 

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας», δήλωσε ο τ. υπουργός και, απαντώντας, θύμισε ότι παρέλαβε το Υπουργείο με χρέη 1 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία και άλλα τόσα στο ΠΕΔΥ.

 

«Ούτε αυτά που όριζαν τα μνημόνιά τους δεν εφάρμοσαν. Δεν έκαναν ούτε μια πρόσληψη για κάθε 10 ή 5 εργαζόμενους που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης.

 

Επίσης, ενώ οι δαπάνες του 2014 ανήλθαν στο 1,6 δισ. ευρώ, και λογικά, ο προϋπολογισμός για το 2015 θα έπρεπε να είναι κατάτι υψηλότερος, μας άφησαν να υλοποιήσουμε προϋπολογισμό ύψους 1,3 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

 

Και κάνοντας απολογισμό του έργου του είπε: «Παραλάβαμε ένα σύστημα υπό πλήρη κατάρρευση και καταφέραμε, στον λίγο χρόνο που κυβερνήσαμε, να ενεργοποιήσουμε το σύστημα προσλήψεων με 4.500 νέες θέσεις, που θέλουμε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε σε 4 χρόνια, αν επανεκλεγούμε, να καλύψουμε συνολικώς 15.000 θέσεις.

 

Ήδη καλύψαμε χρέη εφημεριών και χρηματοδοτήσαμε τα νοσοκομεία για να προσλάβουν επίκουρους γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Επίσης, υπάρχουν έτοιμα νομοσχέδια που δεν προλάβαμε να ψηφίσουμε, που θα βελτιώσουν την κατάσταση στο σύστημα Υγείας.

Τέλος, ήμασταν οι μόνοι που θέσαμε στην Ευρώπη το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στα καινοτόμα φάρμακα».      

 

Ειδικώς, για το Νοσοκομείο Καβάλας, υποσχέθηκε πως θα θέσει σε προτεραιότητα την ενίσχυσή του, επειδή, εκτός των άλλων, παίζει ανασχετικό ρόλο προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

 

Στην επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης και το Νοσοκομείο, ο κ. Κουρουμπλής συνοδευόταν από τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη, Γιώργο Παπαφιλίππου, Γιώργο Καρατσιουμπάνη και Αναστασία Μιρλή, και τοπικά στελέχη του κόμματος, καθώς και από τον υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ, Ηλία Θεοδωρίδη.