Αναστάτωση προκλήθηκε στην περιοχή της Χρυσούπολης μετά την εμφάνιση ενός μεγάλου, τρομακτικού εντόμου. Του λιθόκερου (δες ΕΔΩ).

 

«Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας», λέει στον KavalaNews 102,8 ο εντεταλμένος ερευνητής εντομολογίας Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑΣ, Στέφανος Ανδρεάδης.

 

«Δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Είναι μεγάλο σε μέγεθος έντομο έως 12 εκατοστά. Το συναντάμε αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι σύνηθες όπου υπάρχει υγρασία. Στη χώρα μας υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι μικρός ο πληθυσμός του αλλά το μέγεθος και οι δαγκάνες που φέρει τρομάζουν», λέει ο κ. Ανδρεάδης.

 

Όπως εξηγεί, «με τις δαγκάνες του αρπάζει τη λεία του και ρίχνει κάποια τοξίνη για να την ακινητοποιήσει».

 

Ωστόσο, επισημαίνει αυτή η τοξίνη δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο.

 

«Το δάγκωμα του είναι μηχανικό και προκαλεί πόνο. Δεν είναι πάντως θανατηφόρο» τόνισε.

 

Σημείωσε επίσης πως οι καλλιέργειες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τον λιθόκερο.

 

«Πιο πολύ θα φοβόμουν τα μολυσμένα κουνούπια, που μεταφέρουν διάφορες ασθένειες, παρά έναν λιθόκερο. Πιο επικίνδυνα είναι τα ποντίκια και οι κατσαρίδες», λέει ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνοντας ότι πρέπει να διατηρούμε τους χώρους καθαρούς.

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8:

 

 

 

Ποιος είναι ο Στέφανος Ανδρεάδης

 

 

Ο Δρ. Στέφανος Ανδρεάδης είναι Εντεταλμένος Ερευνητής στο αντικείμενο της Γεωργικής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

 

Οι ερευνητικές του δραστηριότητες επικεντρώνονται στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ εντόμων, φυτών και μικροοργανισμών αλλά και στην εφαρμογή μεθόδων συλλογής και ανίχνευσης ουσιών και τεχνικών ηλεκτροφυσιολογίας και συμπεριφοράς εντόμων στο πλαίσιο της χημικής οικολογίας.

 

Επιπλέον, ασχολείται με την ολοκληρωμένη διαχείρισης εχθρών με έμφαση την παγίδευση και βιολογική καταπολέμηση εντόμων.

 

Μελετά την εμφάνιση νέων χωροκατακτητικών ειδών και τη διερεύνηση της συμπεριφοράς τους. Τέλος, ασχολείται με την ορθολογική διαχείριση εντόμων-φορέων νοσημάτων και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.