Στη Βουλή μίλησε η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπ. Οικονομικών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

 

Συγκεκριμένα αναφέρει;

 

Τοποθετήθηκα σήμερα, στην ολομέλεια της Βουλής για το σ/ν του Υπ. Οικονομικών για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο εμπεριέχεται η (ν)τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

 

Συγκεκριμένα, σημείωσα ότι η ΝΔ συνεχίζει να νομοθετεί προς όφελος των λίγων και ισχυρών. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε εκπρόθεσμα, το βράδυ της Παρασκευής, τροπολογία με την οποία-κατ’ ουσίαν- πετά στο δρόμο 1.200 εργαζόμενους και συνεργαζόμενους με την ΛΑΡΚΟ.

 

Η εν κρυπτώ κατάθεση της τροπολογίας έγινε διότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πολιτική της βρίσκει αντίθετο το σύνολο των εργαζομένων της βιομηχανίας. Γι’ αυτό και απέφυγε να τους καλέσει στην ακρόαση των φορέων.  Άλλωστε, τα τελευταία τρία χρόνια αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι ότι δεν υπάρχει Υπουργείο Εργασίας, καθώς η κυβέρνηση εκτελεί τις προσταγές του ΣΕΒ.

 

Εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ απομυζούσαν τη ΛΑΡΚΟ, και εμφανίζεται σήμερα μία όντως αρνητική κατάσταση, ρίχνοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους, τους οποίους καλεί να πληρώσουν το μάρμαρο. Για παράδειγμα, ο κ. Σκρέκας, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ., έπαιρνε μισθό 7.000 ευρώ, τοποθετώντας εντός της επιχείρησης τη νύφη του και τον συμπέθερό του, με μισθούς υπέρογκους, χρεώνοντας τη ΛΑΡΚΟ, φτάνοντας να έχει 100 εκ. ευρώ ζημία κατ’ έτος.

 

Συμπλήρωσα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει τη δικαιοσύνη, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αναβληθείσα (για 17/6) κατόπιν αιτήματος της εργοδοσίας η οποία υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση. Το Υπουργείο Οικονομικών έφερε προς ψήφιση ένα νομοθετικό τελεσίγραφο που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ομαδικών απολύσεων, ασχέτως με το τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη.

 

Προσπαθεί άρον-άρον να εξασφαλίσει προσφορά για την πώληση της ΛΑΡΚΟ μέσα στο καλοκαίρι. Θα έλεγε κανείς ότι κάνει προεκλογικά ρουσφέτια, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει τη ΛΑΡΚΟ απ’ όλους τους εργαζόμενους και δίνοντας τη δυνατότητας προσαρμογής σε βάθος πέντε ετών για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της «νέας ΛΑΡΚΟ». Φαίνεται ότι τον επενδυτή τον έχει η ΝΔ έτοιμο. Προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φτιάξει τη νέα ΛΑΡΚΟ όπως βολεύει τον νέο επενδυτή. Ταυτόχρονα βάζει τους εργαζόμενους σε ένα καθεστώς πεντάμηνης ομηρείας.

 

Στο άρθρο 6, τονίζεται ότι «ο ειδικός διαχειριστής δύναται- δεν υποχρεούται- να επιλέγει το κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό». Ρώτησα ευθέως τον κ. Σταϊκούρα, ποιος θα είναι εκείνος που θα το κρίνει, ενώ πρόσθεσα ότι υπάρχει η πρόβλεψη για σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας.

 

Αναφέρθηκα, τέλος,  στην υλοποίηση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, εις βάρος του ελληνικού λαού. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος για τα funds, δίνοντάς μου την ευκαιρία να σημειώσω και πάλι την περίπτωση Λαυρεντιάδη. Συγκεκριμένα, είπα στον κ. υπουργό ότι την μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας την έχουν στην κατοχή τους εταιρείες κυπριακών συμφερόντων, που δημιουργήθηκαν με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι από πίσω, ποιες είναι οι έδρες του κτλ..