Την εμφάνιση του έκανε ένα περίεργο πλάσμα στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας. Μοιάζει με ποντίκι και με κάστορα (δες ΕΔΩ).

 

Είναι ο μυοκάστορας, ο οποίος είναι και εξαιρετικός κολυμβητής.

 

«Δεν ήταν γνωστός στην περιοχή μας. Δεν υπήρχε καταγραφή. Είναι ένα υδρόβιο τρωκτικό που ήρθε από τη νότια Αμερική και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, με το σκοπό να γίνουν γούνες. Με το πέρασμα του χρόνου κάποια ζώα δραπέτευσαν ή εκλεισαν εκτροφία και έμειναν ελεύθερα», λέει στον KavalaNews 102.8 ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Νώε» της Νέας Ηρακλείτσας, Χρήστος Παλληκαράς.

 

Εξηγεί ότι επιλέγει το βράδυ να πηγαίνει για τα  για τα θηράματα του. Εκτιμά ότι πιθανόν από τα καιρικά φαινόμενα να έχασε τον δρόμο του και όχι να τον έφερε κάποιος.

 

Τα προβλήματα που δημιουργεί

 

Σύμφωνα με τον κ. Παλληκαρά, ο μυοκάστορας, τρέφεται με αγροτικές καλλιέργειες και προκαλεί ζημιές, κάνει πολλά λαγούμια, ενώ τρώει και αυγά από μικρά πουλιά.

 

«Στην Ιταλία πριν 10 χρόνια έφαγε σχεδόν το 55% τη σοδιάς από το καλαμπόκι. Είναι μέσα στο 1% των ζώων που προκαλεί κακό στο περιβάλλον. Απέναντι στον άνθρωπο δεν θεωρείται ένα επικίνδυνο ζώο», λέει ο κ. Παλληκαράς.

 

«Ο μυοκάστορας της Ν. Ηρακλείτσας θεωρείται μικρός. Ένας ενήλικος φτάνει έως ένα μέτρο. Μπορεί να αναπαραχθεί πολύ γρήγορα. Οι εχθροί του είναι κυρίως η αλεπού και τα τσακάλια», επισημαίνει.  

 

Αυτό που τόνισε είναι ότι: «πρέπει να το παρακολουθούμε σαν Δήμος Παγγαίου, σας Φιλοζωική και σας Δασαρχείο.

 

Όπως λέει ο κ. Παλληκαράς, ο μυοκάστορας την εμφάνιση του στην Ελλάδα την έκανε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν στο Ποντολίβαδο και στο Δάτο σε μικρά κανάλια.

 

Ακούστε όσα είπε ο κ. Παλληκαράς στον KavalaNews 102.8: